Terug naar overzicht

Veel gemaakte fouten bij oversluiten hypotheek

29-05-2019

Het oversluiten van je hypotheek, wat is dat precies en hoe gaat dit in zijn werk? Het oversluiten van je hypotheek kan op twee manieren: bij de bank waar je al zit óf je stapt over naar een andere hypotheekverstrekker. Lees alles over het oversluiten van je hypotheek en voorkom dat jij één van de veel gemaakte fouten maakt.  

 

Het oversluiten van mijn hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat jij je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Het kan zijn dat je over wilt stappen naar een ander type hypotheek: annuïteiten, lineair of aflossingsvrij. Het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan bij je huidige bank of een nieuwe hypotheekverstrekker. Het oversluiten van je hypotheek kan ervoor zorgen dat de maandelijkse lasten naar beneden gaan. Of het oversluiten van je hypotheek voordelig uitpakt, hangt af van je persoonlijke situatie. 


 

Wanneer hypotheek oversluiten?

  • Lage rente: De rente is momenteel historisch laag. Wanneer je een aantal jaren geleden een hypotheek met een hoge rente hebt afgesloten, dan is de lage rente van nu een stuk aantrekkelijker. De maandlasten van je hypotheek zullen lager uitvallen. 
  • Afloop van rentevaste periode: Mocht de rentevaste periode van je hypotheek bijna aflopen, dan is het goed om naar andere hypotheken te kijken. Vergelijk daarbij verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar. Dit kan je veel voordeel opleveren.
  • Situatie veranderd: Een hypotheek sluit je af voor een lange tijd. Heb je ondertussen een andere baan, groot gezin of een erfenis ontvangen? Dan is het goed om te kijken of de huidige hypotheek nog wel goed bij je past. Misschien levert het oversluiten van je hypotheek veel voordeel op. 
  • Verbouwen: Voor het verbouwen van je woning kun je een lening afsluiten. Het afsluiting van een lening kun je combineren met het oversluiten van je huidige lening (hypotheek) die je open hebt staan.

 

Kosten van het oversluiten van je hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit. Hier komen verschillende kosten bij kijken. Je betaalt opnieuw advies- en bemiddelingskosten en de kosten voor de notaris en taxateur. 

Boete 
Naast het starten van een nieuwe hypotheek, los je de huidige hypotheek af. Bij de meeste geldverstrekkers wordt hier een boete voor gerekend, een zogeheten boeterente. Je betaalt deze boete omdat je eerder dan afgesproken je hypotheek aflost. Hoe hoog deze boete is verschilt per hypotheekverstrekker. Factoren die hierbij meespelen zijn het hypotheekbedrag, boetevrije aflossing en resterende rentevaste periode. Controleer dit daarom goed met je huidige hypotheekverstrekker.

 


 

Benieuwd of jij kan oversluiten?

Het oversluiten van een hypotheek is niet altijd mogelijk. Hiervoor kun je een adviesgesprek aanvragen bij je hypotheekverstrekker of doe de oversluitcheck van De Hypotheker. Met een aantal simpele vragen weet je direct hoe groot de kans is dat je geld kunt besparen.

Tip: Raadpleeg een onafhankelijke hypotheekadviseur (in plaats van je huidige hypotheekverstrekker). Je krijgt zo een duidelijk en objectief beeld over de mogelijkheden en voordelen van het oversluiten van een hypotheek. Het is altijd goed om advies in te winnen van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Jouw lokale bakker adviseert ook niet om over te stappen op die goedkope bakker een dorp verderop...


 

Niet je hypotheek oversluiten, maar liever je huis verkopen?

 

Ga direct aan de slag >

 

Bron: De Hypotheker