4 praktische tips om geld te besparen door duurzaam te wonen

2/3/2019 · Duurzaamheid
Duurzaam wonen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee. Ben jij klaar om je handen uit de mouwen te steken?
4 praktische tips om geld te besparen door duurzaam te wonen

Je kunt flink geld besparen wanneer jij je eigen energie opwekt en zelf je groentes regelt door middel van een moestuintje. Van het duurzaam maken van je woning, tot het scheiden van afval. Lees alle praktische tips over duurzaam wonen en ga direct aan de slag!

Geld besparen met duurzaam wonen – TIP 1

Bespaar op de energiekosten

Je kunt flink besparen op je energiekosten wanneer je bewust omgaat met je energie. Minder energie verspillen is goed voor het milieu én jouw portemonnee. Om geld te besparen op je energiekosten, moet je soms eerst investeren. Het is goed om te kijken hoe oud je cv-ketel is. Een oude cv-ketel is minder zuinig, waardoor je onnodig veel energie verbruikt. Zorg daarom voor een goede en zuinige cv-ketel.

Kijk ook naar je thermostaat, hoe is deze afgesteld? Met een slimme thermostaat kun je instellen wanneer de kachels wel en niet moeten branden. Dit is de meeste efficiënte manier van energie verbruiken. Zorg er ook voor dat je woning goed geïsoleerd is. Bij een goed geïsoleerd huis gaat er minder energie verloren. Je hoeft dus minder te stoken om de woning op temperatuur te houden.

Eerst investeren, dan besparen

Het investeren in een nieuwe cv-ketel, slimme thermostaat of betere isolatie van de woning kost in eerste instantie geld. Uiteindelijk zorgt dit er allemaal voor dat je energieverbruik minder zal zijn. Minder energieverbruik betekent natuurlijk lagere energiekosten!

Geld besparen met duurzaam wonen – TIP 2

Zorg voor je eigen energie

Steeds vaker zie je ze op de daken verschijnen: zonnepanelen. Het grootste voordeel van zonnepanelen is dat je woning (deels) zelfvoorzienend wordt. Het is een eenmalige investering die ervoor zorgt dat je geen (of lagere) maandelijkse lasten hebt voor je energieverbruik. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om genoeg stroom op te wekken is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Daarnaast moet je ook kijken naar je energieverbruik. Hoe zuiniger je omgaat met de energie, hoe groter de kans is dat de zonnepanelen voldoende energie leveren.

Geld besparen met duurzaam wonen – TIP 3

Een groen tuintje

Ook rondom de woning kun je duurzame keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van je eigen groente, fruit en kruiden. Hier heb je geen grote stukken tuin voor nodig, dit kan ook prima in een aantal bloembakken op het balkon. Het is belangrijk dat er voldoende daglicht en voldoende zuurstof is. Zelfs de planten water geven kan op een duurzame manier door regenwater op te vangen.

Geld besparen met duurzaam wonen – TIP 4

Ga voor het recyclen

Recyclen kan op veel verschillende manieren. Begin met het scheiden van afval, zodat dit zo efficiënt mogelijk verwerkt en gerecycled worden. Een kleine moeite met een grote opbrengst. Je kunt ook zelf je steentje bijdragen aan het hergebruiken van producten. Dit geldt voor kleding, maar ook voor je interieur. Op diverse sites, en social media worden tweedehands producten aangeboden. Wat iemand anders weg doet, kan voor jou een nieuwe aanwinst zijn. Zo hoef jij geen nieuwe spullen te kopen en hoeven de oude spullen niet vernietigt te worden. Een win-win situatie dus.

Hoe duurzaam is jouw woning?

Een energielabel geeft aan hoe duurzaam jouw woning is. Tijdens de verkoop van je woning is het verplicht om een energielabel aan te schaffen. Benieuwd wat een energielabel precies inhoudt en waarom dit verplicht is bij de verkoop van een woning?

Lees alles over het energielabel

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen