Goed nieuws! Je woning valt in de smaak bij één van de geïnteresseerden en je ontvangt een eerste bod. gmak geeft je 5 tips die je wilt horen, vóórdat je begint met onderhandelen. Je woning verkopen is niet iets wat je dagelijks doet, dus waar let je eigenlijk precies op?
Uiteraard is het netjes om te reageren wanneer iemand de tijd neemt om een bod uit te brengen op je woning. Het is een spannend moment voor beide partijen. Je bent echter niet verplicht om te reageren.
Mocht je van meerdere geïnteresseerden biedingen hebben ontvangen, dan hoef je dit niet te communiceren. Iemand die als derde een bod uitbrengt, heeft dezelfde kansen en rechten als iemand die als eerste een bod uitbrengt.
Wanneer je als verkoper in onderhandeling gaat met de bieder, mag je op ieder moment het bod afwijzen en de onderhandelingen afbreken. Je mag tijdens het onderhandelen ook vragen aan de bieder het bod te verhogen. Wil de bieder dat niet? Dan mag je als verkoper in onderhandeling gaan met anderen.
Je hebt bij het onderhandelen drie mogelijkheden. Wat betekent dit allemaal precies?
Bod accepteren
Bij de verkoop van een woning zijn mondelinge afspraken niet geldig. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper altijd nog drie dagen het recht om zich te bedenken en de koop niet door te laten gaan. Jij als verkoper mag je bedenken tot het moment dat je de koopovereenkomst gaat tekenen. Een mondelinge afspraak is dus niet altijd een definitieve afspraak!
Bod afwijzen
Wanneer je een bod afwijst, zonder een nieuw voorstel te doen, vervalt het bod en ben je niet meer in onderhandeling. Doe je een tegenvoorstel? Dan ben je in onderhandeling. De potentiële koper mag natuurlijk altijd een nieuw bod uitbrengen. Je mag als verkoper ook altijd de potentiële koper vragen om opnieuw een beter bod uit te brengen.
Tegenbod doen
Wanneer je een tegenbod hebt gedaan, dan ben je in onderhandeling.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er weinig spelregels over wat wel en niet mag in onderhandeling. Het heeft dus geen enkele betekenis dat 'partijen in onderhandeling zijn’. Als verkoper ben je vrij om de onderhandelingen af te breken tot het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. De koper heeft precies dezelfde rechten, plus de drie dagen wettelijke bedenktijd na het ondertekenen van de koopovereenkomst.