5 tips voor het maken van een doeltreffende woningomschrijving

6/22/2021 · Presentatie
Ben je aangekomen bij het onderdeel ‘Beschrijf je woning’ bij het maken van je eigen woningsite? Of staat je site al online en wil je de omschrijving finetunen? Wij geven je graag onze tips voor een doeltreffende woningomschrijving!
5 tips voor het maken van een doeltreffende woningomschrijving

De woningomschrijving is een belangrijk deel van je site. Hier kun jij meer informatie kwijt over de indeling, de voorzieningen en wellicht de omgeving. Dé kans om potentiële kopers enthousiast te maken over jouw woning, zodat ze hopelijk een bezichtiging aanvragen.

Gelukkig hoef je de woningomschrijving op gmak niet helemaal zelf te verzinnen. Er is namelijk al automatisch een woningomschrijving gegenereerd op basis van de opgehaalde en ingevulde kenmerken. Dit is een vrij feitelijke tekst, zonder het persoonlijke verhaal en de details die jouw woning juist zo bijzonder maken. Daarom is het altijd een goed idee om deze omschrijving aan te vullen. We hebben onze 5 tips voor het perfectioneren van de woningomschrijving voor je op een rijtje gezet!

TIP 1: Zet het belangrijkste bovenaan

De eerste 3 à 4 regels van de omschrijving zijn direct zichtbaar op je woningsite. De rest is verborgen en wordt pas zichtbaar door op ‘lees meer’ te klikken. Het is dus slim om te beginnen met een korte, allesomvattende alinea. Hier kun je de lezer enthousiast maken, zodat zij ook de rest van de tekst gaan lezen. Hier wil je de pluspunten van je woning direct onder de aandacht brengen. Denk aan het mooie uitzicht, het grote perceel, het kookeiland of de centrale ligging.

Benieuwd of je eerste alinea de juiste lengte heeft en dus meteen zichtbaar is op je site? Dit kun je checken door onderin het dashboard op de knop ‘Bekijk je site’ te klikken. Je krijgt dan een preview en kunt eventueel nog iets aanpassen voordat je woningsite online staat!

TIP 2: Voeg details toe

Zoals we eerder al benoemden, bevat de automatisch gegenereerde omschrijving vooral feitelijke informatie. Met een aantal details maak je de omschrijving direct persoonlijker en interessanter. Denk bijvoorbeeld aan de luxe inbouwapparatuur van merk X of het feit dat de badkamer in 2020 is gerenoveerd. Het is natuurlijk vooral slim om de pluspunten naar voren te brengen die je niet meteen op de foto’s ziet.

Houd bij toevoegen van de details in je achterhoofd dat woorden als ‘mooi’ en ‘fraai’ zo vaak gebruik worden, dat ze weinig indruk maken op de woningzoeker. Woorden in de overdrijvende trap kunnen daarentegen weer irritatie opleveren. Denk aan ‘fenomenaal’, ‘fantastisch’ en ‘beeldig’. Deze kun je eenmalig gebruiken, maar doe het niet te vaak. Wees enthousiast, maar overdrijf niet. Je wilt natuurlijk wel geloofwaardig blijven.

TIP 3: Focus je op de juiste doelgroep

Je weet vast of je woning een typische starterswoning is, of dat het juist een ideale plek is voor een gezin met kinderen. Houd dit in gedachte bij het perfectioneren van de omschrijving. Is er bijvoorbeeld een grote speeltuin om de hoek? Of is er een basisschool of kinderopvang aan het einde van de straat? Dit is extra interessante informatie voor woningzoekenden met kinderen.

Verkoop je je recreatiewoning via gmak? Dan richt je je weer op een iets andere doelgroep. Benieuwd welke informatie in dit geval belangrijk is om te vermelden in de omschrijving? Lees dan onze 5 tips voor de verkoop van vakantiehuis.

TIP 4: Schrijfwijze

Onze hersenen houden van gemak. Vooral wanneer we lezen vanaf een beeldscherm (wat natuurlijk het geval is), is het belangrijk dat de zinnen en alinea’s niet te lang zijn. Voorkom dat je omschrijving één grote lap tekst wordt en druk zo nu en dan op de entertoets. Omdat een korte en bondige omschrijving de voorkeur heeft, kun je maximaal 1500 tekens gebruiken voor de woningomschrijving op gmak.

Daarnaast nog een tip wat betreft de schrijfwijze: gebruik cijfers in plaats van letters. Dat je de woonoppervlakte aanduidt als ‘250 m²’ in plaats van ‘tweehonderdvijftig m²’, lijkt vrij logisch, maar ook voor lagere getallen werken cijfers beter dan letters. Zo kun je beter ‘4 slaapkamers’ in de omschrijving zetten dan ‘vier slaapkamers’. Cijfers vallen meer op, waardoor de ogen van de lezer er naartoe worden getrokken.

TIP 5: Opsomming van pluspunten

Misschien heb je hem zelf ook wel eens voorbij zien komen: de opsomming die vaak aan het einde van een woningomschrijving staat. In dit lijstje staan de praktische pluspunten nog eens kort weergegeven. Zo zijn deze in één oogopslag duidelijk voor de geïnteresseerde en is de kans groter dat hij of zij deze onthoudt. Bij een appartement is het bijvoorbeeld slim om hier iets over de VvE te vermelden (meer tips over de verkoop van een appartement lees je hier).

Fun fact: een opsomming van een oneven aantal werkt het best. Selecteer dus 3, 5 of 7 punten voor dit lijstje. Maak er niet een te lange lijst van, want voor een overzicht van alle kenmerken kan de geïnteresseerde door scrollen naar het onderdeel ‘Kenmerken’ op je woningsite.

Ga ook voor het perfecte plaatje!

Voor een goede presentatie van je woning zijn de foto’s minstens zo belangrijk als de woningomschrijving. Natuurlijk moeten de foto’s scherp zijn en hoort je woning opgeruimd te zijn, maar er zijn nog meer dingen waar je op moet letten. Lees onze tips en ga voor het perfecte plaatje!

Do's en don'ts bij het fotograferen van je woning