De notaris ziet er op toe dat de koop volgens de regels verloopt en stelt een leveringsakte op. Hierin staan alle gemaakte afspraken. Dit document, ook wel eigendomsakte of overdrachtsakte genoemd, tekenen koper en verkoper in de aanwezigheid van de notaris. Het tekenen van de akte wordt ook wel het ‘passeren’ van de akte genoemd.
De overdracht is het laatste onderdeel van de (ver)koop van een woning. De overdracht vindt altijd plaats op de afgesproken dag en tijd bij de notaris.
Er wordt bij een overdracht altijd eerst een eindinspectie gedaan. De koper gaat, samen met de verkoper, een rondje door de woning om te controleren of alles volgens afspraak wordt achtergelaten. Vervolgens worden de meterstanden opgeschreven. Alles wordt genoteerd op een eindinspectie formulier. De koper en verkoper ontvangen allebei een ondertekende kopie. Zodra de eindinspectie is afgerond, gaan beide partijen naar de notaris. Daar wordt de leveringsakte besproken en ondertekend. Tot slot vindt de sleuteloverdracht plaats. De verkoper overhandigt alle sleutels van de woning aan de koper. De woning is nu officieel overdragen.
Bij bestaande bouw worden woningen vrijwel altijd verkocht onder de noemer ‘kosten koper’. Dat betekent dat de koper de overdrachtsbelasting en kosten van de notaris betaalt. Om die reden heeft de koper het recht om te kiezen bij welk notariskantoor de overdracht plaatsvindt. Bij nieuwbouw is dit niet het geval. Woningen worden dan ‘vrij op naam’ verkocht. De koper is in de meeste gevallen verplicht om de leveringsakte bij een projectnotaris te passeren. De hypotheekakte kan wel bij een notariskantoor naar wens geregeld worden.
Bij de notaris worden alle afspraken vastgelegd die gemaakt worden tijdens het onderhandelen. Benieuwd hoe je het maximale uit de onderhandelingen haalt?
Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!
Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners.
Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer! Claim unieke kortingen