Aftrekbare kosten

Wil je weten wat bij de verkoop van een woning aftrekbare kosten zijn en wat niet? We leggen je precies uit hoe het zit.
Bekijk alle tips
Aftrekbare kosten

Tijdens de verkoop van een woning kun je te maken hebben met allerlei kosten. Het aanvragen van een energielabel, het opstellen van een taxatierapport, het oversluiten van de hypotheek, er hangt (helaas) overal een prijskaartje aan. Maar welke van deze kosten zijn aftrekbaar en welke niet? Dit is goed om te weten, want hier kun je rekening mee houden tijdens de belastingaangifte.

Aftrekbare kosten bij verkoop woning

Het is afhankelijk van de manier waarop jij je woning verkoopt, hoeveel kosten je als verkoper maakt. Je hebt de keuze uit: vrij op naam (v.o.n.) of kosten koper (k.k.). Bij 'kosten koper' worden alle bijkomende kosten betaald door de kopers. Kies je voor 'vrij op naam' dan zijn alle bijkomende kosten voor de verkopers van de woning.

Gaat de verkoop via een makelaar? Dan zijn de kosten afhankelijk van welk makelaarskantoor je inschakelt. Dit zijn niet aftrekbare kosten.

Daarnaast moet je hoogstwaarschijnlijk zelf ook een nieuwe woning kopen. De advies- en bemiddelingskosten over het doorhalen van je hypotheek zijn wel aftrekbare kosten.

Energielabel

Als verkoper ben je verplicht om een definitief energielabel aan te leveren tijdens de verkoop van de woning. De kosten hiervoor variëren. Dit zijn niet aftrekbare kosten.

Kosten koper of vrij op naam

De overdrachtsbelasting en notariskosten zijn bij 'kosten koper' voor de kopende partij, bij 'vrij op naam' zijn de kosten voor verkopers (uitgezonderd nieuwbouw). Wat zijn nou precies de aftrekbare kosten?

Notariskosten en overdrachtsbelasting

Bij de koop of verkoop van een woning heb je altijd te maken met de notaris. De notaris regelt de hypotheekakte en koopakte. De kosten rondom de hypotheekakte zijn aftrekbare kosten. We hebben het dan over de notariskosten en de kosten voor het inschrijven bij het Kadaster. Echter, het opstellen van de koopakte bij de notaris zijn niet aftrekbare kosten.

Het tarief van de overdrachtsbelasting is 2% over de woning. Ook dit zijn niet aftrekbare kosten.

Aftrekbare kosten bij een restschuld

Wanneer de verkoopprijs van de woning lager ligt dan de hypotheek die je op de woning hebt staan, dan heb je te maken met een restschuld. Om de restschuld te kunnen financieren, is het mogelijk om een lening af te sluiten. Indien je tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 je woning hebt verkocht, mag je de rente en financieringskosten over deze lening aftrekken van je belastbaar loon. Hierdoor betaal je minder belasting. Je kunt de kosten voor de restschuld ook mee financieren in de hypotheek voor je nieuwe woning.

Huis kopen en aftrekbare kosten

Over het algemeen maakt de koper de meeste kosten tijdens de (ver)koop van een woning, omdat de meeste woningen worden verkocht onder de conditie 'kosten koper'. De overdrachtsbelasting en notariskosten voor de koopakte worden bij de koper in rekening gebracht. Dit zijn niet aftrekbare kosten. Dit geldt ook voor bemiddelingskosten van bijvoorbeeld een aankoopmakelaar. Ook dit zijn niet aftrekbare kosten.

Wat zijn wel aftrekbare kosten:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor het afsluiten van een hypotheek
  • Opstellen van een taxatierapport door een taxateur
  • Notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte
  • Het oversluiten van de hypotheek
  • Aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie
  • Uitstelkosten: een tijdelijke lening wanneer je een nieuwe woning koopt, terwijl je oude woning nog niet verkocht is.
  • Erfpachtcanon: het bedrag dat je betaalt wanneer de woning op een stuk grond staat dat niet van jou is.

Aftrekbare kosten bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw heb je als koper te maken met andere voorwaarden. Er is bijvoorbeeld altijd sprake van 'vrij op naam'. De kosten zijn dan voor de rekening van de kopers. Dit is bij de koopprijs inbegrepen. Bij nieuwbouw is er geen overdrachtsbelasting, maar wel notariskosten en btw. Wel aftrekbare kosten bij de notaris zijn de kosten rondom de hypotheekakte. Echter, de kosten van de koopakte vallen onder de niet aftrekbare kosten. Mocht je bouwrente betalen over de periode na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst, dan zijn dit wel aftrekbare kosten.

Kosten huis verkopen

Met welke kosten moet je allemaal rekening houden tijdens de verkoop van je woning?

Lees alles over kosten huis verkopen

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag
Juichende vrouw woning zelf verkocht