Alles over de nieuwe regels rondom de overdrachtsbelasting

1/4/2021 · Koopcontract & juridische zaken
Ben jij van plan om als starter of doorstromer een woning te kopen? Check dan nu of jij in aanmerking komt voor startersvrijstelling óf een verlaagd tarief voor de overdrachtsbelasting!
Alles over de nieuwe regels rondom de overdrachtsbelasting

Misschien heb je al gehoord dat er vanaf 2021 nieuwe regels gelden rondom de overdrachtsbelasting. Dit is goed nieuws, want bij de aankoop van een woning kan dit duizenden euro’s schelen! Of je belasting betaalt en welk tarief er van toepassing is, hangt af van je situatie. Ben je benieuwd hoe dit zit als jij een (nieuwe) woning koopt? Lees dan verder!

Vrijstelling voor starters

Ben jij een starter tussen de 18 en 35 jaar? Dan wordt het kopen van een woning voor jou een stuk voordeliger geworden. Je hoeft namelijk eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Het enige wat je moet regelen is een schriftelijke verklaring dat je aan de voorwaarden voldoet. Dit zijn er twee: de voorwaarde dat je zelf in de woning gaat wonen en de voorwaarde dat de vrijstelling niet eerder is gebruikt.

Verlaagd tarief van 2%

Ben je ouder dan 35 jaar? Dan is er ook voor jou voordeel, want dan profiteer je van een verlaagd tarief van 2%. Het verlaagd tarief geldt ook voor doorstromers die de vrijstelling als starter al gebruikt hebben. De nieuwe maatregel is daarom niet alleen voor starters maar ook voor doorstromers een positieve verandering.

1 van de kopers 35 jaar of ouder

Koop je samen met iemand anders een huis? Dan kan het zo zijn dat één van jullie wel jonger dan 35 jaar is, maar de ander niet. In het geval dat jullie beide voor de helft eigenaar worden, dan geldt de regel ook voor de helft van de koopsom. Stel: jullie kopen een woning van €200.000. Dan betalen jullie over €100.000 geen belasting en over de andere €100.000 het verlaagde tarief van 2%.

Algemeen tarief van 8%

Het algemene tarief is gewijzigd naar 8%. Nu denk je misschien: ‘wat valt hier dan precies onder?’. Nou, dit zijn dus kopers die niet zelf in de woning gaan wonen. Denk hierbij aan beleggers of ouders die een woning voor hun kind kopen. Voor de vrijstelling moet de nieuwe woning daarnaast als hoofdverblijf gebruikt worden. Dit kan maar één woning zijn, dus tweede woningen en vakantiehuizen tellen niet mee en vallen daarom ook binnen het algemene tarief van 8%.

Volg het stappenplan

Wil je checken welk tarief geldt in jouw situatie? Dan kun je hieronder ons stappenplan bekijken.

overdrachtsbelasting-schema-gmak.png

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen