Alles wat je wilt weten over de huizenmarkt van 2019

Bekijk alle tips
Alles wat je wilt weten over de huizenmarkt van 2019

Huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Wil je een bezichtiging inplannen, is de woning alweer verkocht. De huizenprijzen stijgen en dan nóg zijn de woningen binnen no time verkocht. Hoe kan dit? En hoe kun je, als verkoper, slim inhaken op deze oververhitte huizenmarkt?

Oververhitte huizenmarkt

Het gaat goed met de economie. Mensen hebben werk en kunnen dus een woning kopen. Zowel in 2016 als 2017 zijn er meer dan 160.000 woningen verkocht. Dat is wel eens anders geweest. In 2011 zijn er slechts 89.000 woningen verkocht. De ontwikkelingen in de huizenmarkt lopen dus gelijk met de economische ontwikkelingen in Nederland. Je ziet wel dat we over de top zijn, want in 2018 zijn er weer minder woningen verkocht dan de jaren ervoor.

Verkooptijd en verkoopprijs

Woningen worden nog steeds snel verkocht. De gemiddelde verkooptijd van een woning ligt momenteel op 39 dagen. Je moet er dus snel bij zijn als je een geschikte woning voorbij ziet komen. Daarbij zien we regelmatig dat er grof betaald wordt voor de woningen. Mensen zetten vaak hoog in, omdat ze simpelweg de woning willen hebben.

Als woningzoeker heb je gemiddeld gezien de keuze uit 4 woningen. In de crisis waren dit maar liefst 25 woningen. Je moet er dus snel bij zijn als je iets voorbij ziet komen en daarnaast ook bereid zijn flink te betalen. Dit maakt dat de verkoopprijs bij 50% van de woningen gelijk is aan, of zelfs boven, de vraagprijs ligt. 

De huizenmarkt kent hoge huizenprijzen

De gemiddelde huizenprijs is met 9% toegenomen, naar ruim 287.000 euro. Daar waar in 2017 de woningen het duurste waren in Bloemendaal, wint nu Blaricum met een gemiddelde verkoopprijs bóven de 900.000 euro. In gemeente Bloemendaal betaal je gemiddeld 776.000 euro voor een woning. Dus mocht jij je spaarpot willen legen, dan weet je waar je moet zijn. 

Waar vind je de goedkoopste woningen

Woningen in het noorden zijn een stuk goedkoper. In de provincie Groningen liggen de vier gemeenten met de goedkoopste woningen. In de gemeente Delfzijl kost een woning gemiddeld 142.000 euro in 2018. Ook in de kop van Noord-Holland zijn de woningen aanzienlijk goedkoper dan in het Gooi. Je betaalt hier rond de 163.000 euro voor een koopwoning. De huizenmarkt kent ongekend hoge huizenprijzen, al is er wel een duidelijk verschil per gemeente.

3 tips om te verkopen in oververhitte huizenmarkt

Zet vraagprijs niet te laag in

Heb je geen haast met het verkopen van je woning? Zet de vraagprijs dan niet te laag in. Een woning is een tweedehands product en jij bepaalt dus zelf wat je daarvoor wilt vragen. Het is zonde wanneer je de vraagprijs te laag inzet en daardoor niet het maximale uit de verkoop haalt. Wees wel realistisch, met een onmogelijk hoge vraagprijs zullen er weinig potentiële kopers zijn.

Ga voor een open huis

Bij veel belangstelling is het verstandig om een open huis in te plannen. Iedereen komt op dezelfde dag langs om de woning te bekijken. Ook zien alle potentiële kopers dat ze niet alleen zijn en dus snel moeten reageren. De uitgelezen kans om de druk op te voeren.

Vraag om een uiterst bod

Je stelt een uiterste datum en tijdstip waarop potentiële kopers een bod uit kunnen brengen. Het bod dat het meest overeenkomt met jouw wensen, wordt de nieuwe eigenaar van de woning. Hiermee verplicht je de potentiële kopers direct een serieus bod te doen en je geeft iedereen een gelijke kans. De ideale kans om het maximale voor je huis te krijgen!

De huizenmarkt is er klaar voor! Jij ook?

Ga aan de slag op gmak.nl

Bron: NRC

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag

Juichende vrouw woning zelf verkocht