Appartement verkopen zonder makelaar

3/29/2021 · Verkoop
Je appartement verkopen zonder makelaar is voordelig, leerzaam en ook nog eens ontzettend leuk. Ben jij benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan verder!
Appartement verkopen zonder makelaar

Door je appartement te verkopen zonder makelaar ben je een stuk voordeliger uit en maak je zelf alle keuzes in het verkoopproces. Via gmak heb jij de regie in handen en vind je alle informatie die je nodig hebt om je appartement te verkopen zonder makelaar. Kom je er niet uit, dan staan de experts van gmak voor je klaar om je vraag te beantwoorden of de juiste hulp te bieden. Je appartement verkopen zonder makelaar was nog nooit zo leuk om te doen!

Heb jij ook geen makelaar nodig en ben je er al klaar voor om zelf je appartement te verkopen? Ga aan de slag en maak je eigen woningsite. Gratis, of met een beetje hulp!

Aan de slag

Appartement verkopen zonder makelaar

Zonder makelaar kun je toch geen woning verkopen? Dit is wat mensen jarenlang dachten. Je geeft de verkoop volledig uit handen en bemoeit je niet met de verkoop. Maar vergeet niet: je betaalt hier ook fors voor. De meeste makelaars werken namelijk met een courtage. Dat wil zeggen dat je een percentage van de opbrengst moet afdragen aan de makelaar. Hoe duurder je woning is, hoe meer je kwijt bent aan de makelaar. De kosten kunnen dus hoog oplopen.

Het kan anders!

Je woning is waarschijnlijk je meest kostbare bezit en omdat je hier jarenlang hebt gewoond, ken jij alle ins en outs. Waarom zou je dus zoveel betalen voor de verkoop, terwijl je zelf de expert bent? Door zelf je appartement te verkopen heb je het proces zelf in de hand én bespaar je duizenden euro’s. De krapte in de woningmarkt maakt het je daarnaast ook nog een stuk makkelijker de perfecte koper te vinden.

Appartement verkopen vs. huis verkopen

Wil je je appartement zelf verkopen? Dan zijn er een aantal verschillen vergeleken met een eengezinswoning. We hebben ze voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je op moet letten:

Kosten energielabel appartement

De kosten voor een energielabel zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het woningtype. De overheid geeft aan dat de kosten naar verwachting gemiddeld €100,- zijn bij appartementen. Bij eengezinswoningen ligt het gemiddelde op €190, maar de exacte prijzen zijn door de markt zelf in te vullen. We zien daarom dat de bedragen vaak al hoger uitvallen. Het goede nieuws is dat het energielabel voor een appartement over het algemeen goedkoper is dan een energielabel voor een huis. Moet jij nog een energielabel voor je appartement aanvragen? Lees hier hoe je dat doet.

Koopovereenkomst opstellen

Heb je een koper gevonden? Dan is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen. In je dashboard op gmak kun je gratis een template downloaden om de gemaakte afspraken vast te leggen. Let op: er zijn 2 verschillende templates: 'Template woning' en 'Template appartement'. Zorg ervoor dat je de juiste template downloadt, want er zijn een aantal verschillen.

Documenten VVE

Bij de verkoop van een appartement heb je daarnaast een aantal aanvullende documenten nodig. Dit komt doordat je te maken hebt met de VvE (Vereniging van Eigenaren). De aanvullende documenten zijn de splitsingsakte en -tekening, de jaarstukken en begroting, het huishoudelijk reglement, het onderhoudsplan en de notulen van de afgelopen twee vergaderingen. (Een deel van) Deze documenten kun je vaak opvragen bij de VvE beheerder.

Jouw woning, jouw keuzes

Met de juiste kennis en middelen is het helemaal niet moeilijk om zelf je appartement te verkopen. Ook betekent het niet dat je ook echt alles zelf moet doen. Ga je voor Standaard gmak? Dan helpen we je met kennis en tools. Ga je voor dit alles plus een optimale presentatie van je woning? Ga dan voor Extra gmak. Een professionele fotograaf komt dan bij je langs om foto’s, een video en plattegronden te maken. Besteed je het opstellen van het koopcontract liever uit aan een expert? Dat kan ook! Het grote voordeel is dat je precies weet waar je je geld aan uitgeeft én hoeveel je uitgeeft.

Naast dat het stukken voordeliger is om je appartement te verkopen zonder makelaar, is het ook nog eens veel leuker. Denk bijvoorbeeld aan de persoonlijke rondleiding die je kunt geven aan enthousiaste geïnteresseerden. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? We leggen het je uit.

Maak je unieke woningsite

Via gmak maak je eenvoudig en snel een eigen woningsite voor je woning. Nadat je je adres invult, wordt direct de geschatte woningwaarde getoond. Op basis hiervan kun je zelf je vraagprijs bepalen. Controleer de gegevens goed en vul ze aan, bij appartementen worden er een aantal gegevens (soms) niet opgehaald.

Wat betreft de media (foto’s, video’s en plattegronden) heb je 2 keuzes: zelf doen of een professional inschakelen. Als je kiest voor extra gmak, dan komt een fotograaf langs en worden er foto’s, een video en plattegronden van je woning gemaakt. Wij zorgen er vervolgens voor dat de producten in je dashboard terecht komen. Liever zelf doen? Dan upload je gemakkelijk je eigen foto’s en kun je daarna je woningsite publiceren. Het maken van je woningsite is geheel vrijblijvend en je kunt hem op elk gewenst moment aanpassen of offline zetten.

Promoot en bekijk de interesse

Zodra je woningsite gepubliceerd is, kan de verkoop aan de grote klok gehangen worden. Vraag een gratis verkoopbox aan (met o.a. een te koop bord en een raamposter) om iedereen in de buurt te informeren over de verkoop. Promoot je woning daarnaast online. Dit is gemakkelijk en helemaal gratis! Via je dashboard deel je je woningsite in een paar klikken via Facebook, LinkedIn en andere social media kanalen.

Via je woningsite kunnen geïnteresseerden een bezichtiging inplannen. Deze plan je gemakkelijk met je online agenda. Zodra er een bod wordt uitgebracht, ontvang je ook meteen een bericht. Via de chat kun je onderhandelen over zowel de prijs als de voorwaarden.

Hulp bij de promotie

De promotie van je woning laten we niet helemaal aan jou over, we helpen je een handje! Zodra je woningsite online staat, lanceren we de Woningbooster. Dit houdt in dat we je woning delen via een bericht op Facebook én via advertenties. Hiermee bereiken we ruim +7.000 potentiële kopers voor je woning. Door onze kennis en algoritmes wordt je woning opnieuw getoond aan mogelijke geïnteresseerden. We stoppen niet eerder met onze inspanningen en campagnes totdat meer dan 1.000 personen jouw woningsite hebben bekeken.

Leg de afspraken vast

Heb je een deal gemaakt? Dan is het tijd om het koopcontract op te stellen. Je kunt dit helemaal zelf doen met ons template, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een expert. Na het ondertekenen is de verkoop officieel. Het koopcontract gaat naar de notaris, waar de overdracht plaatsvindt. Je kunt trots op jezelf zijn, want je hebt duizenden euro’s bespaard!

Aan de slag!

Ben jij er klaar voor om je appartement zelf te verkopen? Of wil je gewoon eens proberen een woningsite te maken of te kijken welke biedingen je kunt ontvangen? Je appartement verkopen zonder makelaar doe je met gmak!

Aan de slag

Profiteer van €200 korting op de advieskosten voor je hypotheek

Je hypotheek online regelen? Dat kan! Met Rabo Samen Online voor Hypotheken.

  • Makkelijk online regelen, wanneer het jou uitkomt
  • Persoonlijk hypotheekgesprek via video
  • €200,- korting op je advieskosten