Dit is de beste tijd om je huis te verkopen

2/18/2021 · Verkoop
Vraag jij je af welke invloed de periode van het jaar heeft op je verkoopkansen? We leggen je uit hoe dit precies zit.
Dit is de beste tijd om je huis te verkopen

Woningen staan het hele jaar door toch te koop? Dat klopt, maar het is wel goed om na te denken over het moment waarop je de woning in de verkoop zet. Wellicht is het je al eens opgevallen dat er bijvoorbeeld meer woningen te koop lijken te staan half september? Ben je benieuwd naar de cijfers en onze tips? Lees dan verder!

Het beste moment om je huis te verkopen

Je zou kunnen zeggen dat het nu vanwege de huidige woningmarkt sowieso een goed moment is om je huis te verkopen. Toch zijn er twee momenten waarop de interesse in woningen minder is. Dit is de periode rondom de feestdagen in de laatste maanden van het jaar en de zomervakantie. Niet gek, want mensen besteden hun tijd vaak anders dan de rest van het jaar. Ze zijn druk met etentjes, feestjes, het plannen van de vakantie óf nemen juist de tijd om te ontspannen.

De beste maanden om je huis te verkopen

Uit cijfers van de afgelopen jaren blijkt dat er in januari en februari weinig woningen worden gekocht. Mensen zijn nog aan het nagenieten (of uitrusten) van de feestdagen en het vinden van een woning krijgt minder prioriteit. Vanaf maart loopt het aantal verkochte woningen weer op. Ook in juli en augustus worden relatief weinig woningen verkocht vanwege de zomervakantie. In september (na de zomervakantie) gaan mensen dan juist wel weer op zoek naar een nieuwe woning.

In welk seizoen verkoop je je huis?

De zomer en de winter zijn vanwege een lagere interesse in woningen (zomervakantie en feestdagen) misschien niet de beste seizoenen voor de verkoop. Als we kijken naar het aantal overdrachten per maand, dan zien we pieken in juli, oktober en december. Als we uitgaan van een verkooptijd van 3 maanden, dan is de piek in juli te verklaren doordat er in de lente veel woningen in de verkoop zijn gekomen. De zon gaat vaker schijnen, de winterdip verdwijnt en we gaan spontaan nieuwe plannen maken. Om te verhuizen!

In december vinden veruit de meeste overdrachten plaats, maar dit is goed te verklaren. Veel mensen plannen de overdracht in december omdat er vanaf januari andere voorwaarden gelden. Daarnaast zijn na de zomervakantie meer mensen op zoek gegaan naar een nieuwe woning.

TIP: Presentatie van je woning

Het is slim om bij de presentatie van je woning (op de foto’s én tijdens de bezichtigingen) rekening te houden met het seizoen. In de lente en de zomer heb je voordeel van de bloeiende planten, bomen en struiken. Je tuin ziet er dan mooi uit en dat is direct te zien op je foto’s. Weet je in de zomer al dat je je woning in het najaar gaat verkopen? Maak dan alvast wat foto’s van de tuin in de zomerse sfeer. Ook bij de bezichtigingen zien geïnteresseerden je tuin vaak als eerst. Ga jij voor een positieve eerste indruk? Lees dan onze 3 stappen om je tuin verkoopklaar te maken.

Wil je je huis in het najaar verkopen? Niet getreurd, leg dan de focus op de binnenkant van de woning. De tuin ziet er minder aantrekkelijker uit en je kunt juist de open haard, vloerverwarming en gezellige sfeer in de woning benadrukken. Grote kans dat mensen hier enthousiast van worden!

Conclusie

Wil jij je huis verkopen? Dan is elk moment eigenlijk een goed moment. Gezien de huidige woningmarkt zal er op elk moment interesse zijn in jouw woning. Daarnaast kun je slim inspelen op de seizoenen bij het presenteren van je woning. Leg de nadruk op datgene wat op dát moment het mooist of fijnst is aan jouw woning.

Profiteer van €200 korting op de advieskosten voor je hypotheek

Je hypotheek online regelen? Dat kan! Met Rabo Samen Online voor Hypotheken.

  • Makkelijk online regelen, wanneer het jou uitkomt
  • Persoonlijk hypotheekgesprek via video
  • €200,- korting op je advieskosten