Do's en don'ts bij het maken van foto's voor de verkoop

Bekijk alle tips
Do's en don'ts bij het maken van foto's voor de verkoop

Voor een goede presentatie van je huis heb je de juiste foto’s nodig. Hoe maak je foto's, waarmee je potentiële kopers verleidt om verder te kijken? Denk aan een bezichtiging aanvragen of een open huis bezoeken. Belangrijk is dat potentiële kopers zich kunnen inbeelden hoe het is om in jouw huis te wonen. Lees hier een aantal tips in de voorbereiding op het maken van foto's. Ook geven we tips voor op het moment dat je bezig bent met het maken van de foto's.

Goede voorbereiding is belangrijk

Je huis mag persoonlijkheid uitstralen en potentiële kopers mogen uiteraard zien dat er mensen wonen. In de voorbereiding op het maken van de foto's zijn er een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten. Ga voor het perfecte plaatje!

Rust en ruimte

 • Maak alle ruimtes, met name de keuken, badkamer en toilet goed schoon
 • Zorg ervoor dat ook de ramen goed schoon zijn
 • Maak alle bedden strak op
 • Ruim grondig op zodat je huis er “strak” uit ziet
 • Haal fotolijsten weg en ruim kleine spulletjes op
 • Berg wasgoed en kledingstukken op

Zorg voor licht en sfeer

 • Doe alle gordijnen en rolluiken open
 • Zet tussendeuren open voor nog meer lichtinval
 • Heb je een tuin? Zet dan ook de deur naar de tuin open
 • Zet verse bloemen in een vaas en zorg dat je planten er fris uit zien

Ga voor het perfecte plaatje

Heb je bovenstaande checklist helemaal afgewerkt? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van de foto's. Ook daarvoor willen we een aantal tips geven, zodat jij het maximale eruit haalt. 

 • Zorg ervoor dat je een goede camera hebt, waarmee je scherpe foto's kunt maken. De beste smartphones beschikken tegenwoordig al over een goede camera.
 • De rondleiding start al bij de foto’s. Zet de foto’s dus in de juiste volgorde en zet ze per ruimte bij elkaar. Begin altijd met de voorkant van je woning, vervolgens de gang, woonkamer, keuken, trap naar boven, slaapkamers, badkamer, zolder en tot slot de tuin met eventuele garage en/of berging. Op deze manier ziet de potentiële koper beter welke foto bij welke ruimte hoort.
 • Hoeveel foto’s je het beste kunt plaatsen is afhankelijk van je woning. Een woonkamer breng je goed in beeld vanuit verschillende hoeken. Bij een slaapkamer is vaak een foto al voldoende. De foto’s moeten de potentiële kopers nieuwsgierig maken en een eerste indruk geven.
 • Gebruik alleen liggende foto’s. Met liggende foto’s kun je de ruimte beter in beeld brengen.

GOUDEN TIP: Het is belangrijk dat de kwaliteit van de foto’s goed is. Wil je weten of je foto’s scherp genoeg zijn? Bekijk dan de preview van je verkoopsite! Zo zie je direct hoe je verkoopsite eruit ziet en of je foto’s van goede kwaliteit zijn.

De do's en don'ts

De do's en don'ts! Hieronder zie je een aantal voorbeelden van foto's van een woning. Het benadrukken van de ruimte en het licht in de woning kan een groot verschil maken. Maak je foto's vanuit verschillende hoeken? Bekijk dan vanuit iedere hoek de indeling van je woning. Indien nodig pas je de opstelling van je meubels per foto een beetje aan, om zo de ruimte goed te benadrukken.

Meer over woningfotografie

Ben jij er klaar voor?

Heb je de checklist afgewerkt en de tips opgeslagen? Dan ben je klaar om het perfecte plaatje van jouw woning te maken! Via gmak upload je gemakkelijk de foto's naar je eigen verkoopsite. Maak ook zelf de plattegronden en video's voor extra promotie van je woning.

Start met de verkoop van je woning

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Maak je eigen verkoopsite
en start met zelf verkopen

aan de slag
Juichende vrouw woning zelf verkocht