Do's en don'ts bij het maken van foto's voor de verkoop

3/26/2019 · Presentatie
Voor een goede presentatie van je huis heb je de juiste foto’s nodig. Maar hoe zorg je ervoor dat je potentiële kopers verleidt om verder te kijken of zelfs een bezichtiging in te plannen?
Do's en don'ts bij het maken van foto's voor de verkoop

Bij het presenteren van je woning is het belangrijk dat potentiële kopers zich kunnen inbeelden hoe het is om in jouw huis te wonen. Natuurlijk moeten de foto’s scherp zijn en hoort je woning opgeruimd te zijn, maar er zijn nog meer dingen waar je op moet letten. Lees onze tips door en ga voor het perfecte plaatje!

Een goede voorbereiding

Je huis mag persoonlijkheid uitstralen en potentiële kopers mogen uiteraard zien dat er mensen wonen. In de voorbereiding op het maken van de foto's zijn er een aantal belangrijke punten waar je op kunt letten.

Rust en ruimte

 • Maak alle ruimtes, met name de keuken, badkamer en toilet goed schoon
 • Zorg ervoor dat ook de ramen goed schoon zijn
 • Maak alle bedden strak op
 • Ruim grondig op zodat je huis er ‘’strak’’ uit ziet
 • Haal fotolijsten weg en ruim kleine spulletjes op
 • Berg wasgoed en kledingstukken op
 • Heb je huisdieren? Hoe leuk ze ook zijn, zet ze liever niet op de foto’s

Zorg voor licht en sfeer

 • Doe alle gordijnen en rolluiken open
 • Zet tussendeuren open voor nog meer lichtinval
 • Heb je een tuin? Zet dan ook de deur naar de tuin open
 • Zet verse bloemen in een vaas en zorg dat je planten er fris uit zien

Ga voor het perfecte plaatje

Heb je het lijstje afgewerkt? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van de foto's. Ook daarvoor willen we een aantal tips geven, zodat jij het maximale eruit haalt.

 • Zorg ervoor dat je een goede camera hebt, waarmee je scherpe foto's kunt maken. De gemiddelde smartphone beschikt tegenwoordig al over een goede camera.
 • De rondleiding start al bij de foto’s. Zet de foto’s dus in de juiste volgorde en zet ze per ruimte bij elkaar. Begin altijd met de voorkant van je woning, vervolgens de gang, woonkamer, keuken, trap naar boven, slaapkamers, badkamer, zolder en tot slot de tuin met eventuele garage en/of berging. Op deze manier ziet de potentiële koper beter welke foto bij welke ruimte hoort.
 • Hoeveel foto’s je het beste kunt plaatsen is afhankelijk van je woning. Een woonkamer breng je goed in beeld vanuit verschillende hoeken. Bij een slaapkamer is vaak één foto al voldoende. De foto’s moeten de potentiële kopers nieuwsgierig maken en een goede eerste indruk geven.
 • Gebruik alleen liggende foto’s. Met liggende foto’s kun je de ruimte beter in beeld brengen. Wil je specifieke elementen zoals de mooie glas-in-lood ramen extra benadrukken? Dan kun je eventueel een verticale foto maken.

GOUDEN TIP: Het is belangrijk dat de kwaliteit van de foto’s goed is. Wil je weten of je foto’s scherp genoeg zijn? Bekijk dan de preview van je woningsite! Zo zie je direct hoe je woningsite eruit ziet en of je foto’s van goede kwaliteit zijn.

De touwtjes zelf in handen betekent:

gmak.nl
Helemaal zelf doen
Traditionele makelaars
Kan helemaal gratis
Direct contact met de kopers
Gratis online promotie met groot bereik
Gratis verkoopbox met 'te koop' bord
Een waterdicht koopcontract
Uitgebreide kennis(bank) van de woningmarkt

De do's en don'ts

Het benadrukken van de ruimte en het licht in de woning kan een groot verschil maken. Maak je foto's vanuit verschillende hoeken? Bekijk dan vanuit iedere hoek de indeling van je woning. Indien nodig pas je de opstelling van je meubels per foto een beetje aan, om zo de ruimte goed te benadrukken. Een bank die in het midden van de kamer staat, kun je bijvoorbeeld beter even tegen een muur aan schuiven. Zo leg je meer de focus op de ruimte. Lees en bekijk ook vooral de do’s en don’ts hieronder!

Rommelig aanrecht
Vaatwasser staat open
Donkere foto
Schone en opgeruimde keuken
Alle kastjes en lades dicht
Foto van boven genomen
Donkere foto
Tegenlicht vanuit het raam
Foto op heuphoogte genomen
Lichte foto (lampen aan)
Bloemen zorgen voor extra sfeer
Tegenlicht vanuit het raam
Weinig sfeer in de foto
Dekbed kan afleidend zijn
Scherpe foto met genoeg licht
Sfeervol door warmere kleuren
Neutraal dekbed

Ben jij er klaar voor?

Heb je de checklist afgewerkt en de tips opgeslagen? Dan ben je klaar om het perfecte plaatje van jouw woning te maken! Via gmak upload je de foto's gemakkelijk naar je eigen woningsite. Met een woningvideo en plattegronden is de presentatie van je woning compleet. Besteed je dit liever uit aan een professional? Ga dan voor extra gmak. Er komt dan een fotograaf bij je langs om je woning mooi in beeld te brengen. De foto’s, woningvideo en plattegronden verschijnen vanzelf in je dashboard, hiervoor hoef je zelf niks te doen.

Start met verkopen