Een energielabel aanvragen doe je zo

6/9/2021 · Duurzaamheid
Wanneer heb je een energielabel nodig? Wat zijn de kosten en hoe gaat het energielabel aanvragen in zijn werk? We geven je het antwoord op al deze vragen.
Een energielabel aanvragen doe je zo

Als je je huis verkoopt, is een definitief energielabel verplicht. Het label wordt namelijk samen met de woning eigenaar van de nieuwe bewoner. Als je geen energielabel hebt, dan loop je het risico op een boete. Wil jij een energielabel aanvragen? We leggen je uit hoe dit werkt.

Wanneer moet je een energielabel aanvragen?

Het energielabel hoef je pas bij de overdracht te overhandigen. In principe is het label dan pas noodzakelijk, maar potentiële kopers zullen tijdens hun zoektocht al willen weten wat het energielabel van de woning is. Wil jij je woning te koop zetten? Dan kun je het best meteen een energielabel aanvragen.

Wist je dat het bij diverse hypotheekverstrekkers ook mogelijk is om in aanmerking te komen voor rentekorting voor energiezuinige woningen? De hypotheekverstrekker zal in dit geval ook om een definitief energielabel vragen. Ben je benieuwd naar de exacte voorwaarden? Vraag dit dan na bij je hypotheekverstrekker.

Kosten energielabel aanvragen

De kosten voor een energielabel verschillen per energieadviseur en zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het woningtype en de woonoppervlakte. Over het algemeen is de minimale prijs ongeveer €300. De kosten zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte. Om te weten wat een energielabel voor jouw woning gaat kosten, kun je het best een offerte aanvragen.

Heb jij een energielabel nodig en wil je dit snel én goedkoop regelen? Dat kan via gmak.nl! Het label wordt binnen 10 dagen na opname geregistreerd én je krijgt een leuke korting. Vraag de kortingsvoucher vrijblijvend aan en onze partner Energie Inspectie neemt contact met je op. Wil je weten hoe het opnemen van je energielabel precies in zijn werk gaat? Lees dan verder!

Voucher aanvragen

Energielabel aanvragen: zo werkt het

Voor het bepalen van het energielabel van je woning moet een energieadviseur je woning opnemen. We leggen je stap voor stap uit hoe het energielabel aanvragen werkt:

Stap 1: Afspraak plannen

Heb je de offerte ontvangen en ga je hiermee akkoord? Dan is het tijd om een afspraak in te plannen! Dit kan telefonisch en digitaal.

Stap 2: De adviseur komt langs

De energieadviseur komt bij je langs en stelt de kenmerken van je huis vast. Hij of zij kijkt onder andere naar: bouwjaar, woningtype, soort glas, isolatie, verwarming en ventilatie. Het bezoek zal 1 tot 2 uren duren. Energie Inspectie maakt gebruik van digitale middelen, waardoor gegevens nauwkeurig worden vastgesteld in de berekeningssoftware.

Stap 3: Energielabel registreren

Het berekende energielabel wordt geregistreerd. Binnen 10 werkdagen na de opname ontvang je deze per mail. Je kunt het energielabel printen en overhandigen bij de verkoop van je woning. Het label is 10 jaar geldig.

Mocht het energielabel niet aan je verwachtingen voldoen, dan kijkt Energie Inspectie met je mee. Zij bieden een passend advies om ervoor te zorgen dat het energielabel verbeterd wordt.

Voorlopig energielabel

Maak je een woningsite voor je woning op gmak? Dan wordt het energielabel automatisch voor je opgehaald. Let op: dit kan een voorlopig energielabel zijn. In 2015 heeft iedere woning een voorlopig energielabel gekregen, wat dient als indicatie. De schatting wordt gemaakt op basis van openbare gegevens over de woningen in Nederland. Is het energielabel veranderd of definitief geworden? Dan kun je dit altijd aanpassen.

Een definitief energielabel aanvragen?

Profiteer van onze korting

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen