Een energielabel aanvragen doe je zo

Wanneer heb je een energielabel nodig? Wat zijn de kosten en hoe gaat het energielabel aanvragen in zijn werk? We geven je het antwoord op al deze vragen.
Bekijk alle tips
Een energielabel aanvragen doe je zo

Als je je huis verkoopt, is een definitief energielabel verplicht. Het label wordt namelijk samen met de woning eigenaar van de nieuwe bewoner. Als je geen energielabel hebt, dan loop je het risico op een boete. Wil jij een energielabel aanvragen? We leggen je uit hoe dit werkt.

Wanneer moet je een energielabel aanvragen?

Het energielabel hoef je pas bij de overdracht te overhandigen. In principe is het label dan pas noodzakelijk, maar potentiële kopers zullen tijdens hun zoektocht al willen weten wat het energielabel van de woning is. Wil jij je woning te koop zetten? Dan kun je het best meteen een energielabel aanvragen.

Kosten energielabel aanvragen

De kosten voor een energielabel zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het woningtype. De prijs wordt bepaald door je energieadviseur. De overheid geeft aan dat de gemiddelde prijs van een aanvraag rond de €190 is. Dit is echter door de markt zelf in te vullen, waardoor de bedragen vaak hoger uitvallen. De kosten voor een energielabel zijn daarnaast niet aftrekbaar bij de belastingaangifte.

Weet je niet zeker of je woning al een energielabel heeft? Check het hier binnen een paar seconden.

Energielabel aanvragen: zo werkt het

Het energielabel kun je niet online aanvragen, hiervoor moet een energieadviseur je woning opnemen. We leggen je stap voor stap uit hoe het energielabel aanvragen nu werkt:

Stap 1: Energieadviseur kiezen

Voor het bepalen van een energielabel wordt een energieadviseur ingeschakeld. Deze kun je zelf kiezen op de website QBISnl. Je vindt hier alleen gecertificeerde energieadviseurs, die bevoegd zijn om een energielabel te mogen registreren. Je kunt zoeken op postcode en contact opnemen met een adviseur om een afspraak in te plannen.

Stap 2: De adviseur komt langs

De energieadviseur komt bij je langs en stelt de kenmerken van je huis vast. Hij of zij kijkt onder andere naar: bouwjaar, woningtype, soort glas, isolatie, verwarming en ventilatie. Het bezoek zal 1,5 tot 2 uren duren.

Stap 3: Energielabel registreren

Met de opgenomen kenmerken wordt het energielabel berekend. Dit label wordt geregistreerd in de database EP-online.

Stap 4: Energielabel overhandigen

Na registratie ontvang je zelf een pdf-document van het energielabel, met alle kenmerken van je woning. Deze kun je printen en overhandigen bij de verkoop van je woning. Het label is 10 jaar geldig.

Voorlopig energielabel

Maak je een verkoopsite voor je woning op gmak? Dan wordt het energielabel automatisch voor je opgehaald. Let op: dit kan een voorlopig energielabel zijn. In 2015 heeft iedere woning een voorlopig energielabel gekregen, wat dient als indicatie. De schatting wordt gemaakt op basis van openbare gegevens over de woningen in Nederland. Is het energielabel veranderd of definitief geworden? Dan kun je dit altijd aanpassen.

Een definitief energielabel aanvragen?

Vind een energieadviseur

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Maak je eigen verkoopsite
en start met zelf verkopen

aan de slag
Juichende vrouw woning zelf verkocht