Een juridische check van het koopcontract. Ga voor zekerheid!

Bekijk alle tips
Een juridische check van het koopcontract. Ga voor zekerheid!

In het koopcontract worden alle gemaakte afspraken vastgelegd, die tijdens het onderhandelen zijn gemaakt. De afspraken over de verkoop van de woning worden zwart op wit gezet. Het is dus belangrijk dat het koopcontract de juiste informatie bevat. Door een juridische check uit te laten voeren, ben je zeker van een betrouwbaar koopcontract.

Wat staat in het koopcontract?

In het koopcontract worden alle afspraken volgens het eindbod vastgelegd. Denk hierbij aan het het bedrag, de voorbehouden, overdrachtsdatum, eventueel de lijst met roerende zaken en de belangrijkste kenmerken van de woning. Daarnaast worden de persoonlijke gegevens van jou als verkoper en de koper vastgelegd.

Laten checken door een expert

Wil jij je koopcontract laten controleren door een expert? Dit is erg makkelijk. Het is van belang dat de informatie juist wordt aangeleverd. Na het uploaden van het koopcontract checkt een expert vervolgens of de belangrijkste zaken van de koop in het concept koopcontract staan. Ook wordt er gekeken of er geen tegenstrijdige dingen worden vermeld en of bijzondere afspraken duidelijk zijn geformuleerd. Zo ben je verzekerd van een betrouwbaar en correct koopcontract.

Verschillende voorbehouden

Een belangrijk onderdeel van het koopcontract zijn de voorbehouden. De meest voorkomende voorbehouden zijn: financiering, bouwkundige keurig of verkoop eigen woning. Voor de voorbehouden wordt een uiterste datum of bedrag genoemd.

Na het tekenen van het koopcontract heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is wettelijk vastgelegd. De koper kan, zonder opgave van reden, alsnog afzien van de koop. Zijn de drie dagen bedenktijd en de voorbehouden verlopen? Gefeliciteerd, de verkoop van de woning is definitief!

Vraag een juridische check aan

Via gmak vraag je snel en simpel een juridische check aan. Zodra je een woning te koop zet via gmak, maak je een eigen verkoopdashboard aan. Hier kun je alle eigenschappen van de woning invullen, maar ook de woning promoten. Nadat de bezichtigingen zijn geregeld kom je bij het onderdeel 'onderhandelen'. Wanneer je tot overeenstemming bent gekomen met de potentiële koper(s), moeten de afspraken worden vastgelegd. Zo zijn beide partijen verzekerd van de (ver)koop. Je hebt drie opties bij gmak:

  • Je stelt het koopcontract zelf op aan de hand van het voorbeeld. Dit is kosteloos.
  • Je stelt het koopcontract zelf op aan de hand van het voorbeeld, maar je vraagt een juridische check aan. 
  • Je laat het koopcontract volledig opstellen door een expert.

Zo vraag je een juridische check aan

Heb je zelf het koopcontract ingevuld en wil je dit laten controleren door een expert? Ga dan voor een juridische check.

Zo vraag je een juridische check aan:

  • Download het template van het koopcontract bij het onderdeel 'Zelf invullen
  • Vul alle gegevens in van jezelf als verkoper en die van de kopers. Leg ook de gemaakte afspraken vast
  • Sla het bestand op en ga naar het onderdeel 'Juridische check
  • Upload het document via je verkoopdashboar

Een koopovereenkomst wordt binnen 48 uur gecontroleerd. Deze 48 uur geldt alleen op werkdagen. Indien er een weekend of feestdag tussen zit, duurt het langer. Zijn er naar aanleiding van de opmerkingen nog vragen, dan is de expert bereikbaar voor een toelichting.

Bekijk een voorbeeld van het koopcontract

Voorbeeld Appartement

Dubbel check bij de notaris

De uiteindelijke sleuteloverdracht vindt plaats bij de notaris. De notaris leest alle papieren zorgvuldig door. Voordat de woning overgeschreven wordt op een andere naam, is er dus altijd een dubbelcheck.

Wie kiest de notaris?

Bij een bestaande woning kiest de verkopende partij meestal voor ‘kosten koper’. Dit houdt onder andere in dat de kosten bij de notaris voor de kopende partij zijn. Om die reden mogen de kopers kiezen welk notariskantoor de eigendomsoverdracht en het opmaken van de hypotheekakte uitvoert. Dit geldt als standaard. Het is ook mogelijk dat voorafgaand aan de koop is afgesproken dat de verkoper de notaris kiest.

Klaar voor de verkoop van jouw woning?

Start direct met verkopen

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag

Juichende vrouw woning zelf verkocht