In het koopcontract worden alle afspraken volgens het eindbod vastgelegd. Denk hierbij aan het bedrag, de voorbehouden, de overdrachtsdatum, de belangrijkste kenmerken van de woning en eventueel de lijst met roerende zaken. Daarnaast worden de persoonlijke gegevens van jou als verkoper en de koper vastgelegd.
Wil jij je koopcontract laten controleren door een expert? Dit is erg makkelijk. Het is van belang dat de informatie juist wordt aangeleverd. Na het uploaden van het koopcontract checkt een expert vervolgens of de belangrijkste zaken van de koop in het concept koopcontract staan. Ook wordt er gekeken of er geen tegenstrijdige dingen worden vermeld en of bijzondere afspraken duidelijk zijn geformuleerd. Zo ben je verzekerd van een betrouwbaar en correct koopcontract.
Verschillende voorbehouden
Een belangrijk onderdeel van het koopcontract zijn de voorbehouden. De meest voorkomende voorbehouden zijn: financiering, bouwkundige keurig of verkoop eigen woning. Voor de voorbehouden wordt een uiterste datum of bedrag genoemd.
Na het tekenen van het koopcontract heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is wettelijk vastgelegd. De koper kan, zonder opgave van reden, alsnog afzien van de koop. Zijn de drie dagen bedenktijd en de voorbehouden verlopen? Gefeliciteerd, de verkoop van de woning is definitief!
Nadat de bezichtigingen zijn geregeld, kom je bij het onderdeel 'onderhandelen'. Wanneer je tot overeenstemming bent gekomen met de potentiële koper(s), moeten de afspraken worden vastgelegd. Zo zijn beide partijen verzekerd van de (ver)koop. Je hebt drie opties bij gmak:
Heb je zelf het koopcontract ingevuld en wil je dit laten controleren door een expert? Vraag dan de juridische check aan. Dit is hoe het werkt:
Een koopovereenkomst wordt binnen 48 uur gecontroleerd. Deze 48 uur geldt alleen op werkdagen. Indien er een weekend of feestdag tussen zit, duurt het langer. Per mail ontvang je feedback op de ingevulde koopovereenkomst. Zijn er naar aanleiding van de opmerkingen nog vragen, dan is de expert bereikbaar voor een toelichting.
De uiteindelijke sleuteloverdracht vindt plaats bij de notaris. De notaris leest alle papieren zorgvuldig door. Voordat de woning overgeschreven wordt op een andere naam, is er dus altijd een dubbelcheck.
Wie kiest de notaris?
Bij een bestaande woning kiest de verkopende partij meestal voor ‘kosten koper’. Dit houdt onder andere in dat de kosten bij de notaris voor de kopende partij zijn. Om die reden mogen de kopers kiezen welk notariskantoor de eigendomsoverdracht en het opmaken van de hypotheekakte uitvoert. Dit geldt als standaard. Het is ook mogelijk dat voorafgaand aan de koop is afgesproken dat de verkoper de notaris kiest.