Een juridische check van het koopcontract. Ga voor zekerheid!

5/7/2019 · Juridisch
In het koopcontract worden alle gemaakte afspraken zwart op wit gezet die tijdens het onderhandelen zijn gemaakt. Het is dus belangrijk dat het koopcontract de juiste informatie bevat. Door een juridische check uit te laten voeren, ben je zeker van een betrouwbaar koopcontract.
Een juridische check van het koopcontract. Ga voor zekerheid!

In het koopcontract worden alle afspraken volgens het eindbod vastgelegd. Denk hierbij aan het bedrag, de voorbehouden, de overdrachtsdatum, de belangrijkste kenmerken van de woning en eventueel de lijst met roerende zaken. Daarnaast worden de persoonlijke gegevens van jou als verkoper en de koper vastgelegd.

Laten checken door een expert

Wil jij je koopcontract laten controleren door een expert? Dit is erg makkelijk. Het is van belang dat de informatie juist wordt aangeleverd. Na het uploaden van het koopcontract checkt een expert vervolgens of de belangrijkste zaken van de koop in het concept koopcontract staan. Ook wordt er gekeken of er geen tegenstrijdige dingen worden vermeld en of bijzondere afspraken duidelijk zijn geformuleerd. Zo ben je verzekerd van een betrouwbaar en correct koopcontract.

Verschillende voorbehouden

Een belangrijk onderdeel van het koopcontract zijn de voorbehouden. De meest voorkomende voorbehouden zijn: financiering, bouwkundige keurig of verkoop eigen woning. Voor de voorbehouden wordt een uiterste datum of bedrag genoemd.

Na het tekenen van het koopcontract heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is wettelijk vastgelegd. De koper kan, zonder opgave van reden, alsnog afzien van de koop. Zijn de drie dagen bedenktijd en de voorbehouden verlopen? Gefeliciteerd, de verkoop van de woning is definitief!

Opties opstellen koopcontract

Nadat de bezichtigingen zijn geregeld, kom je bij het onderdeel 'onderhandelen'. Wanneer je tot overeenstemming bent gekomen met de potentiële koper(s), moeten de afspraken worden vastgelegd. Zo zijn beide partijen verzekerd van de (ver)koop. Je hebt drie opties bij gmak:

Bekijk een voorbeeld van het koopcontract

Voorbeeld Appartement Voorbeeld Woning

Juridische check aanvragen

Heb je zelf het koopcontract ingevuld en wil je dit laten controleren door een expert? Vraag dan de juridische check aan. Dit is hoe het werkt:

  • Ga naar de stap ‘Koopovereenkomst’ in je dashboard
  • Klik op ‘Vraag juridische check aan’ en download eerst de juiste template
  • Vul alle gegevens in en leg de gemaakte afspraken vast
  • Sla het bestand op en ga terug naar het dashboard
  • Upload het document en rond de bestelling af

Een koopovereenkomst wordt binnen 48 uur gecontroleerd. Deze 48 uur geldt alleen op werkdagen. Indien er een weekend of feestdag tussen zit, duurt het langer. Per mail ontvang je feedback op de ingevulde koopovereenkomst. Zijn er naar aanleiding van de opmerkingen nog vragen, dan is de expert bereikbaar voor een toelichting.

Dubbel check bij de notaris

De uiteindelijke sleuteloverdracht vindt plaats bij de notaris. De notaris leest alle papieren zorgvuldig door. Voordat de woning overgeschreven wordt op een andere naam, is er dus altijd een dubbelcheck.

Wie kiest de notaris?

Bij een bestaande woning kiest de verkopende partij meestal voor ‘kosten koper’. Dit houdt onder andere in dat de kosten bij de notaris voor de kopende partij zijn. Om die reden mogen de kopers kiezen welk notariskantoor de eigendomsoverdracht en het opmaken van de hypotheekakte uitvoert. Dit geldt als standaard. Het is ook mogelijk dat voorafgaand aan de koop is afgesproken dat de verkoper de notaris kiest.

Heb je al een koper gevonden?

.. en wil je via gmak je koopovereenkomst laten controleren of opstellen? Dat kan! Vul je postcode of adres in om toegang te krijgen tot het dashboard. Controleer de gegevens en upload minimaal 3 foto's. Nu kun je je woningsite publiceren, maar omdat je woning al verkocht is, wijzig je de verkoopstatus meteen naar 'Verkocht' of 'Verkocht onder voorbehoud'. Hierdoor is het voor eventuele geïnteresseerden niet meer mogelijk om een bezichtiging in te plannen. In de stap 'Koopovereenkomst' kun je je bestelling plaatsen. Alles wat je nodig hebt, kun je hier downloaden. Heb je verder nog vragen? Dan kun je ons altijd een berichtje sturen via de chatfunctie op onze website.

Klaar om de verkoop af te ronden?

Ga naar je dashboard

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen