Een lineaire of annuïteitenhypotheek, wat is het beste voor jou?

7/18/2019 · Financieel
Een keuze die je moet maken wanneer je een hypotheek gaat afsluiten: wil je een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek? Lees het verschil om te zien welke het beste bij jou past.
Een lineaire of annuïteitenhypotheek, wat is het beste voor jou?

Er is geen goed of fout bij het maken van de keuze voor een hypotheek. Dit is namelijk afhankelijk van de fase in je leven en je financiële situatie. Lees het verschil tussen de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek om te zien welke het beste bij jou past!

Annuïteitenhypotheek is de populairste hypotheek

In Nederland is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheek. Het grootste voordeel van deze hypotheekvorm is dat het zekerheid biedt. Het bedrag dat je per maand betaalt aan je bruto hypotheekkosten plus de rente blijven iedere maand gelijk. Je betaalt dus iedere maand hetzelfde bedrag.

Bruto en netto aflossing

Hoe kan het dat je iedere maand hetzelfde bedrag betaalt? Dat heeft te maken met de opbouw van deze hypotheekvorm. Het nettobedrag dat je betaalt aan aflossing verschilt per maand. De eerste jaren betaal je voornamelijk rente en los je weinig af. Wanneer je je hypotheek bijna hebt afgelost betaal je weinig rente en los je veel af. 

Lineaire hypotheek is voordeliger

Een lineaire hypotheek wordt minder vaak gekozen. Is dat wel terecht, want een lineaire hypotheek is onder aan de streep voordeliger dan een annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je in de eerste jaren meer aan je hypotheek plus rente, dan in de laatste jaren van je aflossingstraject. Je lost elke maand hetzelfde bedrag af, hierdoor ga je iedere maand minder rente betalen. Omdat de rente in de jaren afneemt, gaan je lasten per maand naar beneden. Bij deze hypotheekvorm zijn je maandlasten de eerste jaren dus aanzienlijk hoger. Dit kan voor starters belemmerd zijn. Wanneer je net een huis gaat kopen, ben je ook bezig met carrière maken. Terwijl je carrière nog niet op zijn top is, betaal je wel direct de meeste kosten aan je woning. 

Sneller aflossen

Bij een annuïteitenhypotheek los je in de eerste jaren weinig af, bij een lineaire hypotheek doe je dit wel. Een lineaire hypotheek lost dus sneller af. Het sneller aflossen betekent dat het bedrag waarover je rente moet betalen kleiner wordt. Je betaalt dus minder rente.

Hypotheek met rentevastperiode

De looptijd voor een hypotheek is in de meeste gevallen 30 jaar. Tijdens deze periode betaal je rente over het geleende bedrag. Je kunt zelf bepalen voor welke periode je deze rente vast zet. Dit wordt ook wel de rentevastperiode van je hypotheek genoemd. Hoe langer je de rente vast zet, hoe meer zekerheid je hebt over de maandelijkse kosten die je gaat maken. Op dit moment zijn de rentes extreem laag. Het is voor een hypotheekverstrekker dus voordeliger wanneer je voor een korte periode je rente vastlegt. Na deze periode moet je namelijk opnieuw bepalen voor hoelang je de rente vastlegt, de kans is groot dat de rente over 10 jaar hoger ligt dan nu. Hypotheekverstrekkers maken het daarom aantrekkelijker om een rente voor een korte periode af te sluiten. Vergelijk alle hypotheekverstrekkers met elkaar om te zien waar de rente het voordeligst is.

Weet hoeveel je kan lenen

Wanneer je op zoek bent naar een woning is het goed om vooraf te weten hoeveel je kan lenen. Dit maakt de zoektocht naar je droomwoning een stuk makkelijker. Je weet immers in welke prijsklasse je kan zoeken. Maar waar moet je nog meer op letten bij de zoektocht naar een nieuwe woning?

Tips over het kopen van een woning

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen