Energiecontract opzeggen bij verhuizing? Dit zijn de opties

3/25/2021 · Energie & duurzaamheid
Heb je een nieuwe woning gevonden en ga je binnenkort verhuizen? Dan is het ook tijd om te kijken naar je energiecontract. Wellicht heb je nog een aantal vragen. Moet je je energiecontract opzeggen bij de verhuizing? Wat moet je allemaal regelen en wat zijn de opties? We leggen het je graag uit!
Energiecontract opzeggen bij verhuizing? Dit zijn de opties

Als het gaat om het regelen van je energiecontract bij de verhuizing, heb je 2 opties: je energiecontract opzeggen of meenemen. Om hierin de meest verstandige keuze te maken, kun je je huidige energiecontract het best eerst onder de loep nemen. Ben je bijvoorbeeld goedkoper uit bij een nieuwe energieleverancier? Dan is het slim om over te stappen.

Benieuwd waar je aan moet denken bij het maken van deze keuze? Of heb je net je eerste woning gekocht en ben je benieuwd naar de ins en outs rondom het afsluiten van je energiecontract? We hebben het alles voor je op een rijtje gezet!

Energiecontract opzeggen bij verhuizing

Er zijn verschillende redenen om je energiecontract op te zeggen bij de verhuizing. Zo kun je ontevreden zijn over de service of heb je misschien ontdekt dat de tarieven goedkoper zijn bij een andere leverancier. Is dit het geval? Dan is het slim om ook de volgende zaken te checken:

  • Ben je gebonden aan de looptijd van een contract?
    Dan is de kans namelijk groot dat je een opzegvergoeding moet betalen. Heb je een contract voor onbepaalde tijd? Dan is het overstappen vaak kosteloos.
    Let op: soms betaalt je nieuwe energieleverancier deze vergoeding. Altijd goed om van tevoren even te informeren!
  • Moet je rekening houden met een opzegtermijn?
    Vaak heb je bij het opzeggen van een energiecontract te maken met een opzegtermijn van één maand. Heb je de knoop doorgehakt en ga je switchen van energieleverancier? Houd hier dan rekening mee in je planning.

Energiecontract meenemen bij verhuizing

Als je tevreden bent over de service en de prijzen van je huidige energieleverancier, dan is het niet nodig om over te stappen. Je kunt namelijk gewoon bij deze leverancier blijven, ongeacht waar je (binnen Nederland) naartoe verhuist.

Verhuizing doorgeven aan energieleverancier

Als je bij je huidige leverancier blijft, hoef je niet na te denken over een eventuele opzegtermijn of -vergoeding. Het enige wat je moet doen, is op tijd je verhuizing doorgeven. Doe dit minimaal 2 weken van tevoren.

Meterstanden doorgeven

Iets wat je niet moet vergeten bij de verhuizing, is het opnemen van de meterstanden van je oude woning. De nieuwe bewoner geeft de meterstanden namelijk door aan de nieuwe energieleverancier. Deze worden in het landelijk systeem geplaatst en hiermee kan jouw energieleverancier de eindnota opmaken van je oude adres.

Als de meterstanden niet overeen komen, dan kun je een correctie aanvragen met jouw opgenomen meterstanden. Het is daarnaast verstandig om de beginstanden van je nieuwe woning te noteren. Hulp nodig bij het aflezen van de meterstanden? Lees hier hoe het werkt.

Uitzondering: slimme meter

Is jouw woning voorzien van een slimme meter? Dan worden de meterstanden automatisch uitgelezen en in het landelijk systeem geplaatst. Je hoeft dan zelf niks te doen.

Energiecontract afsluiten bij verhuizing

Heb je voor het eerst een woning gekocht en heb je nog helemaal geen energiecontract? Dan wil je natuurlijk meteen voor de beste deal gaan. Goed nieuws: wij weten waar je moet zijn voor een goedkoop energiecontract. Bij UnitedConsumers krijg je namelijk standaard 10% korting op de gemiddelde landelijke energieprijs én een welkomstbonus. Via gmak ontvang je nog eens een extra korting!

* Content samengesteld in samenwerking met UnitedConsumers

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen