Energielabel definitief maken

11/3/2021 · Duurzaamheid
Heb je een site voor je woning gemaakt op gmak en zie je dat er een energielabel is ingeladen die wellicht niet klopt? Of weet je dat je sowieso nog geen definitief energielabel hebt? We helpen je verder!
Energielabel definitief maken

Wanneer je een woningsite aanmaakt, worden openbare gegevens ingeladen waaronder het energielabel die aan de woning hangt. Het kan heel goed zijn dat dit label echter niet definitief is. Een definitief energielabel krijg je door een gecertificeerde EnergiePrestatie-adviseur in te schakelen.

Energielabel definitief maken

Is jouw energielabel nog niet definitief? Bij verkoop van je woning is dat wel nodig. Vraag offertes aan en maak een afspraak met een energieadviseur. Via gmak kun je gebruikmaken van een fikse korting bij partner EnergieInspectie. De adviseur komt naar je woning en neem de woning ter plaatse op. Bereid je goed voor door informatie bij de hand te hebben zoals eventuele (ver-)bouwtekeningen en bewijs van verduurzamingen en isolatieverbeteringen. Vervolgens berekent de energieadviseur de energieprestatie en maakt de registratie. Jij krijgt het afschrift van het energielabel.

De energie adviseur komt langs

Een vakbekwaam adviseur komt langs nadat jij een afspraak hebt gemaakt, hij of zij is vervolgens 1 á 2 uur in het huis. In deze tijd controleert en registreert de adviseur zaken zoals afmetingen, aanwezige isolatie zoals dak en muurisolatie, de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis van de opgenomen zaken berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor de verwarming, het warm water, ventilatie en koeling van de woning.

Volgens een berekening wordt het energielabel vastgesteld en is het mogelijk dat je aanbevelingen voor verduurzamingen krijgt.

Prijs definitief energielabel

De kosten voor een energielabel hangen af van het type woning, de beschikbare documenten over de woning en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen. De gemiddelde kosten voor een energielabel van een eengezinswoning komen uit op zo'n ± € 190,-. Maar de uiteindelijke prijs wordt altijd bepaald door de energieadviseur.

Vereenvoudigd energielabel (VEL) en Energie-Index blijven (Ei) blijven geldig

Heb je nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Dan blijven ze geldig tot de datum die vermeld is op het energielabel.

Niet eens met het energielabel?

Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met het energielabel dat je van de energieadviseur hebt ontvangen. Kan je dan iets doen? Je kunt altijd contact opnemen met de adviseur en uitleg geven waarom je het niet eens bent met het label. Kom je er samen niet uit? Dan kun je daarna nog contact opnemen met certificaathouder die het label geregistreerd heeft. De naam van de certificaathouder staat op het energielabel. Alsnog niet tevreden? Dan kun je nog contact opnemen met de certificerende instelling. Deze instelling controleert de certificaathouder. Deze naam staat ook op het energielabel.

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen