Grote voorjaarsschoonmaak in huis? Bekijk het stappenplan!

3/18/2019 · Presentatie
De vogeltjes fluiten, de zon schijnt weer vaker en de blaadjes komen weer aan de bomen. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Zo ga jij lekker fris en energiek de lente in.
Grote voorjaarsschoonmaak in huis? Bekijk het stappenplan!

Wist jij dat er twee piekmomenten in het jaar zijn waarbij veel huizen worden verkocht? Het voorjaar is zo'n moment. Met de lente in aantocht is het dan ook de hoogste tijd voor een voorjaarsschoonmaak. We geven in ons stappenplan aan hoe jij je huis weer snel schoon en fris krijgt.

Begin met de keuken

Tijdens de voorjaarsschoonmaak pak je de keuken grondig aan. Een doekje over het aanrecht is niet voldoende. Ook de apparaten zijn toe aan een schoonmaakbeurt. Hoe pak je dit per apparaat goed aan?

  • Waterkoker: Doe een liter water en een flinke scheut azijn in de waterkoker. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten intrekken. Vergeet niet een raam open te zetten, de geur heb je liever buiten dan binnen. Na de 30 minuten gooi je de waterkoker leeg en kun je alle kalk makkelijk los schrobben met een afwasborstel.
  • Magnetron: Zet een bakje water met citroensap of schijfjes citroen ongeveer 5 minuten op de hoogste stand in de magnetron. Het stoom zorgt voor een schone en fris ruikende magnetron.
  • Oven: De aanbakresten kun je verwijderen met een eigen gemaakt middeltje. Maak een dik papje van soda of zuiveringszout met een klein beetje water. Smeer dit uit in de oven, met uitzondering van de warmte-elementen. Na 30 minuten intrekken haal je gemakkelijk het vuil weg met een schoon doekje.
  • Koelkast: Bekijk alle producten die in de koelkast, of eigenlijk alle kasten, liggen. Gooi alles wat over datum is weg. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met warm water en azijn. Gebruik hiervoor de zachte kant van een schuursponsje.
  • Vriezer: Haal alle producten uit de vriezer en stop dit in een koelbox met koelelementen. Zet de deur open en de vriezer uit, zodat al het ijs ontdooit. Vergeet niet een emmer en handdoeken voor de vriezer neer te leggen. Met water en azijn maak je de vriezer, planken en lades weer schoon en fris.

Een woonkamer zonder stof

Het is tijd om het stof te laten verdwijnen. Pak de plekken aan waar stof zich ophoopt. Denk aan elektrische apparaten, bovenop kasten en achter de bank. Laat de gordijnen en kussens buiten uitwaaien of doe de gordijnen en/of kussens indien mogelijk in de wasmachine.

Daarnaast haal je een doekje over alle vergeten plekjes. Denk aan lichtknoppen, deurklinken en greepjes van de keukenkastjes. Voor een echt lentegevoel zet je een vaas vol verse bloemen op tafel. Bloomon zorgt ervoor dat je altijd prachtige bloemen op tafel hebt staan!

Vergeet de badkamer niet

Een schone badkamer, dat geeft wel een heel fijn gevoel. Het grootste probleem is vaak de kalkaanslag. Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om kalk te laten verdwijnen. Een anti-kalk middel werkt vaak snel en makkelijk. Spray het anti-kalk middel op de douche, kranen, wc-pot en badkamertegels. Laat het ongeveer 30 minuten intrekken, spoel het af met water en maak het droog met een schone doek. Ook last van schimmel in de badkamer? Ventilatie kan veel schimmelproblemen voorkomen. Het aanpakken van de schimmel kan met soda, chloor of Tea Tree olie. Laat ook dit een half uur intrekken en de schimmels zijn gedood. Jij kunt weer relaxen en genieten van een schone badkamer.

Tot slot, een heerlijk frisse slaapkamer

In de kledingkasten kan de winterkleding plaats maken voor de zomerse kleding. Ook het bed kan een opfrisbeurt gebruiken. Haal het beddengoed eraf en strooi op het matras een flinke laag soda of zuiveringszout. Laat dit een halve dag intrekken en haal het zout dan weg met de stofzuiger.

TIP: draai iedere twee weken het matras om, zo blijft je bed langer fris. Een fris en schoon bed slaapt toch het beste?

Wil je naast een voorjaarsschoonmaak je huis ook opknappen voor je gaat verkopen? Lees waarom dit een goed idee is.

Klussen voor je gaat verkopen