Hoe je met de juiste geuren en kleuren snel je huis verkoopt

1/8/2020 · Huis verkopen
Wist jij dat zowel de geuren als de kleuren in de woning invloed hebben op het beeld dat iemand krijgt? Ga voor een goede eerste indruk!
Hoe je met de juiste geuren en kleuren snel je huis verkoopt

Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de eerste indruk van je woning. Hoe zorg jij dat potentiële kopers met een goed gevoel de bezichtiging starten? Natuurlijk gaat het in eerste instantie om de woning zelf, maar een klein beetje invloed uitoefenen is altijd een goed idee. Benieuwd hoe? Lees onze tips!

Ga voor een frisse eerste indruk

Maar liefst 75% van de menselijke emotie wordt bepaald door wat we ruiken. Het is daarom zonde wanneer er een onaangename geur in je woning hangt. Een onaangename geur zorgt voor een negatieve eerste indruk.

Tijdens het bekijken van de foto's heeft nog niemand hier last van, maar tijdens de bezichtigingen blijft die geur niet onopgemerkt. Heb je bijvoorbeeld in huis gerookt? Of staat er een sterk geurende kattenbak in huis? Pak deze geuren dan direct aan.

Wat helpt tegen een onaangename geur?

De meeste geuren in huis kun je ondervangen met simpele huis, tuin en keuken middeltjes.

 • Azijn! Zet een schoteltje azijn neer en de geuren worden geneutraliseerd.
 • Een andere optie is een pan op het vuur zetten met water en citroensap erin. Door het water een langere tijd te laten koken, worden onaangename luchtjes geneutraliseerd. Bij hardnekkige geuren kun je dit een aantal dagen achter elkaar herhalen.

Tip: Begin op tijd met het bestrijden van de onaangename geuren. Je wilt niet dat potentiële kopers tijdens een bezichtiging achterover slaan van de azijn of citroen lucht!

Geef kleur aan je woning

Ben je van plan om je woning nog een likje verf te geven, voordat je gaat verkopen? Dan is het goed om na te denken over de kleuren die je gaat gebruiken. Iedere kleur heeft namelijk een eigen betekenis. Te beginnen met wit: deze kleur is altijd goed. Hierdoor lijkt je woning fris en schoon. De kleur staat voor een nieuw begin, ook wel toepasselijk bij de koop of verkoop van een woning. Benieuwd wat de andere kleuren betekenen?

 • Paars staat voor kalmte en creativiteit
 • Roze staat voor vrolijk, zoet en jeugdig
 • Rood staat voor liefde, passie en romantiek
 • Oranje staat voor energie en optimisme
 • Geel staat voor vrolijkheid, levenslust en vrijheid

Tip! Wil je graag een bepaald gevoel in je woning creëren? Schilder dan niet meteen alle muren in de kleur naar keuze. Door één muur te schilderen en verder gebruik te maken van dezelfde kleur in de accessoires, bereik je vaak al het gewenste effect!

Het belang van kleuren en geuren

Do's binnen

 • Maak geen gebruik van felle en uitgesproken kleuren, maar zorg voor neutrale kleuren.
 • Om de rust in je woning te bewaren, is het goed om maximaal twee verschillende kleurencombinaties te gebruiken.
 • Lucht alle ruimtes goed door, zodat het fris ruikt. Bijvoorbeeld wanneer je huisdieren hebt. Laat ook de badkamer en toilet lekker ruiken. Een geurverspreider of geurstokjes werken hiervoor perfect.

Do's buiten

 • Vrolijk gekleurde bloemen in de tuin geven sfeer aan de woning.
 • Heb je huisdieren in de tuin zoals een konijn in konijnenhok? Zorg ervoor dat het hok er netjes uitziet.
 • Kijk of schilderwerk van de kozijnen nog netjes is. De buitenkant van de woning is wat je als eerste ziet.

Klussen voordat je gaat verkopen?

Om het maximale uit de verkoop van je woning te halen, is het goed om eerst openstaande klusjes uit te voeren in huis. Dit hoeft niet een hele verbouwing te zijn, maar denk aan het oplossen van de kleine gebreken. Terwijl je de klusjes oppakt in huis, kun je alvast bezig met je eigen woningsite via gmak. Je publiceert je eigen woningsite pas op het moment dat jij er klaar voor bent!

klussen voor je gaat verkopen