Hoe moet ik mijn huis opleveren?

2/3/2021 · Presentatie
Wat goed, je hebt je huis verkocht! Dan komt er een moment dat je je ‘oude’ stekkie gaat verlaten. Wil je weten hoe je je huis moet opleveren? Lees dan verder.
Hoe moet ik mijn huis opleveren?

Of je nou over een paar weken of over een paar maanden gaat verhuizen, het is altijd goed om voorbereid te zijn. Verhuizen doen we over het algemeen niet zo vaak, dus heb je misschien een aantal vragen. Zoals: hoe zit het precies met de oplevering van een huis? Wat laat je staan en wat gaat mee naar je volgende woning? Geen zorgen, we vertellen je alles over de oplevering van je huis. Lees de tips en volg de checklist, zodat jij maximaal voorbereid aan de verhuizing begint!

Het opleveren van je huis: de eindinspectie

Tijdens het onderhandelen heb je gesproken over de overdrachtsdatum. Dat is de dag waarop de kopers de sleutels van het huis ontvangen. De overdracht vindt plaats bij de notaris. Voordat je naar de notaris gaat, loop je een laatste keer met de kopers door de woning heen. Dit is de eindinspectie. Je schrijft dan alle meterstanden op, maar het is ook een check of je huis wel juist is opgeleverd. Dit is afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt omtrent de lijst van zaken.

De kopende partij kan bezwaar maken wanneer de oplevering van het huis niet volgens afspraak verloopt. Dit voorkom je door vooraf duidelijke afspraken te maken over wat er wel en niet achterblijft in de woning.

Oplevering huis volgens de lijst van zaken

In de lijst van zaken geef je aan welke roerende zaken je wel en niet mee wilt meenemen tijdens de verhuizing. De lijst van zaken vul je, als verkoper, vooraf in en laat je zien aan de potentiële kopers. De lijst van zaken kun je tijdens de onderhandelingen gebruiken.

Wat precies onder roerende of onroerende zaken valt, is niet altijd even duidelijk. Het is daarom goed om alle zaken die los staan van de woning (bijv. een bank, spiegel of kledingkast) op te nemen in de lijst van zaken. Jij geeft aan of dit blijft staan, mee gaat met de verhuizing of 'ter overname is'. Je kunt hier tijdens de verkoop van de woning over onderhandelen, of zodra de verkoop rond is. Zodra je tot overeenkomst bent gekomen wat betreft de lijst van zaken, dienen beide partijen zich hieraan te houden.

Download lijst van zaken

Tips oplevering huis

 • Houd tijdens het invullen van de lijst van zaken nog geen rekening met de eventuele wensen van de kopende partij. Je weet namelijk nooit wat iemand wel en niet wil overnemen. Vul de lijst daarom in zoals jij graag de woning wilt verlaten.
 • Heb je veel meubilair die de kopers mogen overnemen? Zorg ervoor dat je dit vroegtijdig communiceert, want kopers hoeven het namelijk niet over te nemen. Je hebt dan nog de tijd om familieleden of vrienden blij te maken met je meubels óf ze te verkopen op Marktplaats.
 • Zorg ervoor dat beide partijen precies weten wat er wel en niet blijft staan. Zo voorkom je dat iemand tijdens de overdracht voor een verrassing komt te staan. Dat zou natuurlijk vervelend zijn..
 • Zijn de afspraken helder? Zorg er dan ook voor dat jij je aan de afspraken houdt. Heb je afgesproken dat die ene kledingkast weg moet? Zorg er dan voor dat je dit ook daadwerkelijk doet. De kopende partij kan hier tijdens de laatste check op de dag van overdracht anders op terug komen.

Checklist oplevering huis

Lijst van zaken

 • Haal alle spullen weg die de kopende partij niet overneemt
 • De spullen die wel bij de koop inbegrepen zijn, moeten natuurlijk wél aanwezig zijn

Defecte zaken

 • Controleer of de ramen en deuren goed open gaan en sluiten
 • Loop de keukenapparatuur na: werken de koelkast, oven en vaatwasser nog?
 • Check ook lichtknoppen, elektrische ventilatie en de verwarming / CV-ketel
 • Vertonen de kranen, het toilet en de douche geen lekkage?
 • Zet de kranen flink open om te kijken of de afvoeren goed doorlopen
 • Controleer eventuele elektrische zonneschermen en rolluiken
 • Zijn er geen beschadigingen ontstaan door de verhuizing?

Is een apparaat kapot gegaan? Dan ben je niet verplicht om een geheel nieuw apparaat te kopen, maar je moet wel een minimaal soortgelijk apparaat plaatsen. Je kunt ook met de koper afspreken om een vergoeding aan te bieden, zodat zij bijvoorbeeld wel een nieuw apparaat kunnen kopen.

Schoon en fris

 • Maak de afvalbakken leeg
 • Spoel de wc goed door
 • Laat alle ruimtes schoon achter, ook bijvoorbeeld de berging

Overig

 • Zorg dat je alle sleutels in je bezit hebt (ook die bij buren of vrienden liggen)
 • Verzamel garantiebewijzen en gebruiksaanwijzingen van apparaten voor de koper
 • Denk ook aan eventuele milieupassen
 • Beëindig je opstalverzekering

Jij weet nu hoe je de oplevering van je huis aanpakt!

Het maken van de afspraken over de lijst van zaken kan een belangrijk onderdeel zijn tijdens de onderhandelingen. Benieuwd waar je nog meer op moet letten tijdens de onderhandelingen?

Tips over onderhandelen

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen