Hoe moet ik mijn huis opleveren?

Wat goed, je hebt je huis verkocht! Dan komt er een moment dat je je ‘oude’ stekkie gaat verlaten. Wil je weten hoe je je huis moet opleveren? Lees dan verder.
Bekijk alle tips
Hoe moet ik mijn huis opleveren?

Of je nou over een paar weken of over een paar maanden gaat verhuizen, het is altijd goed om voorbereid te zijn. Verhuizen doen we over het algemeen niet zo vaak, dus heb je misschien een aantal vragen. Zoals: hoe zit het precies met de oplevering van een huis? Wat laat je staan en wat gaat mee naar je volgende woning? Geen zorgen, we vertellen je alles over de oplevering van je huis. Zodat jij maximaal voorbereid aan de verhuizing begint!

Het opleveren van je huis

Tijdens het onderhandelen heb je gesproken over de overdrachtsdatum. Dat is de dag waarop jij de sleutels van de woning inlevert en de kopers de sleutels ontvangen. De overdracht vindt plaats bij de notaris. Voordat je naar de notaris gaat, loop je een laatste keer met de kopers door de woning heen, voor de oplevering van je huis. Je schrijft dan alle meterstanden op, maar het is ook een check of je huis wel juist is opgeleverd. Dit is afhankelijk van de afspraken die zijn gemaakt, omtrent de lijst van zaken. De kopende partij kan bezwaar maken, wanneer de oplevering van het huis niet volgens afspraak verloopt. Dit voorkom je door vooraf duidelijke afspraken te maken over wat er wel en niet achterblijft in de woning.

Oplevering huis volgens de lijst van zaken

In de lijst van zaken geef je aan welke roerende zaken je wel en niet mee wilt meenemen tijdens de verhuizing. De lijst van zaken vul je, als verkoper, vooraf in en laat je zien aan de potentiële kopers. De lijst van zaken kun je tijdens de onderhandelingen gebruiken. Wat precies onder roerende of onroerende zaken valt, is niet altijd even duidelijk. Het is daarom goed om alle zaken die los staan van de woning (bijv. een bank, spiegel of kledingkast) op te nemen in de lijst van zaken. Jij geeft aan of dit blijft staan, mee gaat met de verhuizing of 'ter overname is'. Je kunt hier tijdens de verkoop van de woning over onderhandelen, of zodra de verkoop rond is. Dit is afhankelijk van de eisen van jou als verkoper en de kopende partij. Zodra je tot overeenkomst bent gekomen wat betreft de lijst van zaken, dienen beide partijen zich hieraan te houden.

Tips oplevering huis

  • Houd tijdens het invullen van de lijst van zaken nog geen rekening met de eventuele wensen van de kopende partij. Je weet namelijk nooit wat iemand wel en niet wil overnemen. Vul de lijst daarom in zoals jij graag de woning wilt verlaten.
  • Heb je veel meubilair die de kopers mogen overnemen? Zorg ervoor dat je dit vroegtijdig communiceert, want kopers hoeven het namelijk niet over te nemen. Je hebt dan nog de tijd om familieleden of vrienden blij te maken met je meubels óf ze te verkopen op Marktplaats.
  • Zorg ervoor dat beide partijen precies weten wat er wel en niet blijft staan. Zo voorkom je dat iemand tijdens de overdracht voor een verrassing komt te staan. Dat zou natuurlijk vervelend zijn..
  • Zijn de afspraken helder? Zorg er dan ook voor dat jij je aan de afspraken houdt. Heb je afgesproken dat die ene kledingkast weg moet? Zorg er dan voor dat je dit ook daadwerkelijk doet. De kopende partij kan hier tijdens de laatste check op de dag van overdracht anders op terug komen.
Download lijst van zaken

Jij weet nu hoe je de oplevering van je huis aanpakt!

Het maken van de afspraken over de lijst van zaken kan een belangrijk onderdeel zijn tijdens de onderhandelingen. Benieuwd waar je nog meer op moet letten tijdens de onderhandelingen?

Tips over onderhandelen

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag
Juichende vrouw woning zelf verkocht