Krapte woningmarkt? Verkoop je huis onder voorbehoud van nieuwe woning!

4/20/2021 · Juridisch
Je wilt verhuizen, maar er staan maar weinig nieuwe woningen te koop. Dan zet je niet zo snel je eigen huis te koop, toch? Er is een oplossing!
Krapte woningmarkt? Verkoop je huis onder voorbehoud van nieuwe woning!

Te veel vraag en te weinig aanbod, dat is de basis van de huidige woningmarkt krapte. Huiseigenaren houden de woningkrapte zelf in stand, ondanks dat ze hun huis misschien best willen verkopen. Voor veel mensen komt deze terughoudendheid van de angst om hun huidige woning binnen no-time kwijt te zijn, terwijl ze zelf nog geen nieuw huis hebben gevonden. Een vicieuze cirkel!

Huis verkopen onder voorbehoud nieuwe woning

Wat zou een oplossing kunnen zijn voor deze lastige situatie waarin verkoopprijzen door de krapte steeds hoger worden en het aanbod door angst steeds kleiner? “Verkoop onder voorbehoud van nieuwe woning” zou de woningverkoper (en zoeker) wat meer lucht kunnen geven; de zekerheid dat men zijn/haar huis niet uit hoeft zonder een nieuw huis te kunnen betrekken.

Hoe werkt verkopen onder voorbehoud van?

Ontbindende voorwaarden voor een koper zijn vaak meer bekend dan de ontbindende voorwaarden die een verkoper stelt. Denk aan de meest veelvoorkomende ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud van financiering, bouwkundige keuring, verkoop eigen woning en opleverdatum. Door deze voorwaarden op te nemen in het koopcontract kunnen ze de koper behoeden voor financiële of bouwkundige problemen. Ontbindende voorwaarden staan echter niet ‘vast’ en je kunt zelf kiezen welke voorwaarden je weglaat of toevoegt aan het koopcontract. Zo ook ontbindende voorwaarden voor de verkoper.

Ontbindende voorwaarden toevoegen

In het standaard koopcontract voorbeeld dat je bij gmak krijgt, staan al een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden kun je weghalen, aanpassen of er dus zelf voorwaarden aan toevoegen. Het is wel verstandig om deze (nieuwere) voorwaarde(n) ook te vernoemen wanneer je wat verder bent in de onderhandelingen met een geïnteresseerde. Wanneer je je wat onzeker voelt over het aanpassen of toevoegen van zaken aan de koopovereenkomst, kun je altijd een juridische check aanvragen of ‘m door een professional laten opstellen via gmak. Zo ben je altijd zeker dat het koopcontract juridisch sluitend is en je nooit zonder woning komt te zitten.

Huis vrijblijvend aanbieden; openstaan voor biedingen en interessepeiling

Om de woningmarkt open te breken, zou er meer aanbod moeten komen. Nu is het natuurlijk zo dat er meer woningen moeten komen, maar ook de huidige woningbezitters blijven vanwege de krapte langer zitten. Naast een verkoop onder voorbehoud van nieuwe woning, zou je ook voorzichtig eens kunnen gaan “voelen” wat jouw huis überhaupt zou kunnen opleveren.

Laagdrempelige interessepeiling

Als je op een makkelijke en laagdrempelige manier (gratis) je huis wilt aanbieden om te checken of er interesse is, dan kun je dit doen via gmak. Binnen een paar klikken maak je een eigen pagina voor je woning. Gegevens zoals het bouwjaar en de woonoppervlakte zijn al bij ons bekend, je hoeft alleen (minimaal 3) foto’s toe te voegen. Vervolgens kies je uit de statussen de status 'open voor bod' (de status te koop impliceert dat je op korte termijn je huis wilt verkopen).

Nooit een goed bod mislopen

Dit is een simpele manier om de interesse in je woning te peilen; je kunt de statistieken van de woningsite bekijken om te zien hoeveel mensen jouw woning hebben bekeken, en bij “open voor bod” loop je nooit een goed bod mis. Selecteer deze statussen om jouw woning te claimen wanneer je (nog) geen concrete plannen hebt je huis te verkopen of wanneer zelf nog op zoek bent naar een nieuwe woning of baanzekerheid.