Huis verkopen zonder makelaar koopcontract

Je verkoopt je woning zelf en hebt een mooie deal gesloten, goed bezig! Op naar de laatste stap: een waterdicht koopcontract.
Bekijk alle tips
Huis verkopen zonder makelaar koopcontract

Benieuwd hoe jij een koopcontract opstelt zonder makelaar? Wij vertellen je welke informatie opgenomen wordt in een koopcontract en hoe jij je koopcontract zelf regelt. Dit klinkt misschien moeilijk, maar dat valt best mee!

Koopcontract huis zonder makelaar

Een koopcontract tekenen zonder een makelaar, kan dat wel? Dat kan zeker! Een koopcontract is vaak namelijk een standaard document, die jij gebruikt om de gemaakte afspraken in vast te leggen. Aangezien je ook zelf de onderhandelingen regelt, weet je welke afspraken gemaakt zijn. Jij bent de expert.

Wat staat er in een koopcontract?

In het koopcontract worden alle afspraken volgens het eindbod vastgelegd. Denk hierbij aan het bedrag, de voorbehouden, overdrachtsdatum, eventueel de lijst met roerende zaken en de belangrijkste kenmerken van de woning. Daarnaast worden de persoonlijke gegevens de verkoper en de koper vastgelegd.

Zelf huis verkopen koopcontract

Zelf je huis verkopen en een (voorlopig) koopcontract opstellen? Dat kan met gmak. Via gmak doorloop je het hele verkoopproces. Van het te koop zetten van je woning tot en met de sleuteloverdracht. Ook het opstellen van het koopcontract regel je eenvoudig via gmak. Je hebt hierin drie keuzes:

  • Je stelt het koopcontract zelf op aan de hand van het voorlopig koopcontract voorbeeld.
  • Je stelt het koopcontract zelf op en je vraagt een juridische check aan.
  • Je laat het koopcontract volledig opstellen door een expert.

Hoe werkt een juridische check?

Het laten controleren van je koopcontract is gemakkelijk en snel geregeld. Het is van belang dat je zelf controleert of de informatie juist wordt aangeleverd. Na het uploaden van het koopcontract wordt deze gecheckt door een expert. Er wordt gecontroleerd of de belangrijkste zaken rondom de koop duidelijk geformuleerd staan en of er geen tegenstrijdige dingen vermeld staan. Zo ben je verzekerd van een betrouwbaar en correct koopcontract.

Voorlopig koopcontract

Er zijn vaak onduidelijkheden over het verschil tussen een 'voorlopig koopcontract' en 'koopcontract'. Het is heel simpel, dit is hetzelfde. Dit zijn de papieren die je tekent op het moment dat je een deal hebt gesloten. Hierin worden alle gemaakte afspraken vastgelegd. Mocht de kopende partij hebben aangegeven de woning onder voorbehoud te willen kopen, dan worden deze voorbehouden opgenomen in het koopcontract. In het koopcontract wordt ook de datum van overdracht opgenomen. Op die dag gaan beide partijen naar de notaris voor de sleuteloverdracht en het tekenen van de leveringsakte.

Handtekening eronder.. klaar!

Zodra je een mondelinge overeenkomst hebt bereikt, ga je alle afspraken vastleggen in het koopcontract. Zolang het koopcontract niet ondertekend is, is de koop ook niet bindend. Dit geldt ook voor een overeenkomst via bijvoorbeeld WhatsApp of de chat van gmak. Er is een handtekening van beide partijen nodig om de koop definitief te maken. Om zeker te zijn van de verkoop is het daarom goed om zo snel mogelijk een koopcontract te ondertekenen, nadat je een deal hebt gesloten. Na het tekenen van het koopcontract heeft de kopende partij nog 3 dagen wettelijke bedenktijd. Dit betekent dat zij, zonder opgave van reden, alsnog onder de koop uit kunnen.

Overdracht bij de notaris

Het grote voordeel van je woning helemaal zelf verkopen: de overdracht wordt altijd geregeld bij een notaris. Er is dus altijd een expert die alle gegevens rondom de verkoop controleert. Dat geeft een extra veilig gevoel. Benieuwd waar je allemaal op moet letten?

Lees alles over de notaris

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag

Juichende vrouw woning zelf verkocht