Ik ga scheiden, huis verkopen of partner uitkopen?

10/31/2019 · Juridisch
Je gaat scheiden, dat is al vervelend genoeg.. en dan moet ook nog het huis verkocht worden. Hoe pak je dit het beste aan?
Ik ga scheiden, huis verkopen of partner uitkopen?

Bij een scheiding is het altijd lastig om keuzes te maken rondom jullie woonsituatie. Het begint allemaal met de vraag of je woning daadwerkelijk verkocht moet worden. Dit hoeft namelijk niet altijd. Als één van beide er wil blijven wonen, is het zaak om uit te zoeken of dit mogelijk is.

Blijven wonen na scheiding of niet?

Het klinkt in eerste instantie de beste optie: ik blijf zitten waar ik zit en blijf in deze woning. Logisch, er komt al genoeg op je af tijdens een scheiding, dan wil je niet óók nog je huis kwijtraken. Denk er wel goed over na, in het huis blijven wonen heeft ook gevolgen. Je moet bijvoorbeeld alleen voor de kosten opdraaien. De hypotheek is de grootste kostenpost, maar ook de verzekeringen en energieleveranciers moeten betaald worden.

Het inkomen van je partner raak je kwijt, je zult deze kosten alleen moeten dragen. Daarnaast is er een emotionele betrokkenheid bij de woning. Als je de woning samen hebt gekocht, zullen er vele herinneringen zijn. In de woning blijven, betekent ook dat je dagelijks geconfronteerd wordt met die herinneringen. Het belangrijkste is dat het huis geen negatieve gevoelens bij je oproept, want dan wil je vroeg of laat alsnog opzoek naar een andere woning.

Er wordt vaak naar de woning gekeken wanneer de scheiding is afgerond. Voorkom vervelende situaties en regel ook direct de plannen voor het huis.

Uitkopen van je partner

Heb je besloten om in je woning te blijven wonen en je ex partner is het hier mee eens? Dan moet de volgende stap gezet worden. Wanneer de woning van ieder de helft is, moet je de andere partij uitkopen. Als de helft van de woning van je ex partner is, dan geldt dat ook voor de hypotheek. Er moet gekeken worden naar de resterende hypotheek die op het huis rust en deze moet op jouw naam komen te staan. Daarnaast moet de waarde van de woning bepaald worden. Hiervoor kun je het beste een onafhankelijke taxateur inschakelen. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. De helft van de overwaarde moet jij uitbetalen aan je ex partner. Als er sprake is van onderwaarde, dient jouw ex partner de helft van de onderwaarde aan jou te betalen.

Woning verkopen na een scheiding

Mocht het niet lukken om de woning op één van jullie namen te krijgen, dan moet de woning verkocht worden. Dit geldt natuurlijk ook wanneer jullie direct al besluiten dat er niemand blijft wonen. Het verkopen van de woning zal gezamenlijk moeten. Dit betekent dat jullie het erover eens moeten zijn wat de vraagprijs van de woning wordt. Ook tijdens de onderhandelingen is goed overleg belangrijk. Jullie moeten het beide eens zijn over de reacties op potentiële kopers. Het belangrijkste is dat jullie beide een goed gevoel overhouden aan de deal die is gemaakt.

Zelf je huis verkopen na een scheiding

Je kunt een makelaar inschakelen om de woning te verkopen, maar je doet het ook gemakkelijk zelf. Hierdoor bespaar je hoge makelaarskosten en houd je geld over voor je nieuwe woning. Wanneer je niet zit te wachten om alle potentiële kopers rond te leiden, kun je een open huis inplannen. Dan krijg je iedereen in één keer over de vloer. De volgende stap? Stel een deadline vast wanneer de biedingen uiterlijk binnen moeten zijn. Overleg daarna met je ex partner met welk bod jullie in zee gaan. Dit is de makkelijkste manier om zelf je huis te verkopen.

Ga direct aan de slag

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen