In 3 stappen je tuin verkoopklaar maken

3/30/2021 · Presentatie
Potentiële kopers kijken niet alleen naar het huis zelf, maar natuurlijk ook naar de tuin. Vaak zie je de tuin zelfs eerder dan de binnenkant van de woning. Ga voor een goede eerste indruk en steek je handen uit de mouwen!
In 3 stappen je tuin verkoopklaar maken

Het voordeel van een nette tuin: je woning ziet er meteen een stuk aantrekkelijker uit. Een slecht onderhouden tuin kan daarentegen zorgen voor een negatieve eerste indruk van je woning. Pak daarom je kans en lees in drie stappen hoe je de tuin van je woning verkoopklaar maakt!

Je tuin verkoopklaar maken - STAP 1

Het standaard onderhoud

Ga eerst voor de standaard klusjes in de tuin. Heb je gras in je tuin? Check dan even hoe het er momenteel uitziet. Het maaien van het gras geeft al een frisse blik. Ziet het er niet zo groen meer uit? Dan kun je er ook voor kiezen om nieuw gras te zaaien op de kale plekken. Kijk daarnaast naar het onkruid. Met een paar tuinhandschoenen en een schepje haal je distels en ander onkruid makkelijk weg. Tot slot: snoeien. Breng de planten en struiken weer in het gareel. Ze zijn dan ook meteen klaar om weer volop te bloeien!

Naast de tuin is het ook goed om te kijken naar het onderhoud van bijvoorbeeld je tuinhuisje of schuur. Hoe ziet het schilderwerk eruit en zijn de eventuele kozijnen nog netjes? Ook dit hoort bij het standaard onderhoud. Indien nodig voorzie je alles nog van een nieuw laagje verf of beits.

Je tuin verkoopklaar maken - STAP 2

Opruimen en poetsen

Nu de tuin er weer strak uitziet, is het tijd om alles rondom de woning te poetsen. Maak het terras en de paden vrij van eventuele bladeren. Ook is er de kans dat er een groene aanslag op de tegels of het hout zit. Met een hogedrukreiniger maak je dit gemakkelijk schoon.

Tijdens een bezichtiging bekijk je ook de ruimtes rondom het huis. Zorg er daarom voor dat je tuinhuisjes of schuur er ook netjes uitzien. Ruim het tuingereedschap netjes op en lap de ramen als deze niet meer zo schoon zijn. Op de verkoopfoto's is dit misschien niet direct zichtbaar, maar tijdens een bezichtiging ontkom je hier niet aan. Check tot slot de werking van apparaten zoals de buitenverlichting. Het zou zonde zijn als zoiets genoteerd wordt als een minpuntje voor potentiële kopers.

Je tuin verkoopklaar maken - STAP 3

Ga voor kleur en sfeer

De tuin is netjes, dus nu het is tijd voor wat vrolijkheid en sfeer. Kleurrijke bloemen en planten geven een extra dimensie aan de tuin. Heb je al een mooie groene tuin? Goed bezig! Voeg ook andere kleuren toe voor een mooi geheel.

Potentiële kopers moeten zichzelf bij het kijken naar de foto's al zien zitten in de tuin. Zorg dat ze meteen een afspraak willen maken voor een bezichtiging. Maak de tuin sfeervol met accessoires zoals tuinkussens of een tafelkleed. Als je een barbecue hebt, zet deze dan vooral ook buiten.

TIP: Maak de tuin niet alleen aantrekkelijk voor het maken van de foto's, maar zorg er ook voor dat de tuin er strak uitziet tijdens de bezichtigingen.

De tuin is verkoopklaar, nu de rest nog

Zo, jouw tuin is goed onderhouden en ziet er sfeervol uit. Hier zal het in ieder geval niet aan liggen. Meer opknappen voor de verkoop? Bekijk welke kleine gebreken je in de woning kan aanpakken. Van loszittende plinten en klemmende deuren tot vocht- en schimmelplekken. Je voorkomt teleurstellingen tijdens een bezichtiging wanneer je deze kleine gebreken vooraf aanpakt. Ga aan de slag!

Start met verkopen