In 4 stappen de tuin van je woning verkoopklaar maken

Bekijk alle tips
In 4 stappen de tuin van je woning verkoopklaar maken

Steek je handen uit de mouwen! Met de zomer in aantocht is het tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Het grote voordeel van een nette tuin: je woning ziet er een stuk aantrekkelijker uit. Dat heeft een positieve werking op het verkopen van de woning. Lees hoe je in vier stappen de tuin van je woning verkoopklaar maakt!

Stap 1: Het standaard onderhoud

Ga eerst voor de standaard klusjes in de tuin. Het maaien van het gras geeft een frisse blik in de tuin. Begin hiermee, zodra het 's nachts niet meer vriest. Je ziet snel wanneer het gras weer langer wordt. Indien het gras er niet zo groen meer uitziet, kun je er ook voor kiezen om nieuw gras te zaaien op de kale plekken. Kijk daarnaast naar het onkruid. Met een paar tuinhandschoenen en schepje haal je distels en ander onkruid makkelijk weg.

Tot slot, snoeien. Breng de planten en struiken weer in het gareel. Ze zijn dan ook meteen klaar om weer volop te bloeien!

Naast de tuin is het ook goed om te kijken naar het onderhoud van bijvoorbeeld tuinhuisjes of schuur. Hoe ziet het schilderwerk eruit en zijn de eventuele kozijnen nog netjes? Ook dit hoort bij het standaard onderhoud. Indien nodig voorzie je alles nog van een nieuw laagje verf of beits. 

Stap 2: Opruimen en poetsen voor het verkopen

Nu de tuin er weer strak uitziet is het tijd om alles rondom de woning te poetsen. Maak het terras en de paden vrij van alle bladeren. De kans is groot dat er een groene aanslag op de tegels of het hout zit. Met een hogedrukreiniger maak je dit gemakkelijk schoon. 

Tijdens een bezichtiging bekijk je ook de ruimtes rondom huis. Zorg er daarom voor dat tuinhuisjes of schuur ook netjes zijn. Het tuingereedschap ruim je netjes op. Ook is het verstandig om de ramen te lappen van een tuinhuisje of schuur. Op de verkoopfoto's is niet direct zichtbaar of de ramen schoon zijn, maar tijdens een bezichtiging ontkom je hier niet aan.

Tot slot let je op werkende apparaten, zoals buitenverlichting. Het zou zonde zijn als zoiets genoteerd wordt als een minpuntje voor potentiële kopers.

Stap 3: Breng kleur in de tuin

De tuin is netjes, dus het is tijd om de tuin écht op te vrolijken. Kleurrijke bloemen en planten geven een extra dimensie aan de tuin. De tuin bevat vast al veel groen, dit is een rustgevende kleur. Welke kleur ga je hier aan toevoegen:

  • Wit staat voor een nieuw begin
  • Geel staat voor vrolijkheid, levenslust en vrijheid
  • Oranje staat voor energie en optimisme
  • Rood staat voor liefde, passie en romantiek
  • Roze staat voor vrolijk, zoet en jeugdig
  • Paars staat voor kalmte en creativiteit

Stap 4: Je tuin is bijna verkoopklaar...

Het is bijna tijd om te genieten van de tuin. De tuinset kan uit de winterstalling gehaald worden. Maak de tuin gezellig met leuke kussentjes en zet een bloemetje op tafel. Wanneer je een barbecue hebt, zet deze dan ook buiten. Je tuin ziet er zo extra gezellig uit.

Potentiële kopers moeten zichzelf bij het kijken naar de verkoopfoto's, al zien zitten in de tuin. Zorg dat ze meteen een afspraak willen maken voor een bezichtiging. 

TIP: Maak de tuin niet alleen aantrekkelijk voor het maken van de foto's, maar zorg er ook voor dat de tuin er strak uitziet tijdens de bezichtigingen.

De tuin is verkoopklaar, nu de rest nog

Zo, jouw tuin is zomerproof en klaar om verkocht te worden. Aan de tuin zal het in ieder geval niet liggen. Meer opknappen? Bekijk welke kleine gebreken je in de woning kan aanpakken om de verkoop te bevorderen. Van loszittende plinten, klemmende deuren tot vocht- en schimmelplekken. Je voorkomt teleurstellingen tijdens een bezichtiging wanneer je deze kleine gebreken vooraf aanpakt. Ga aan de slag!

Jouw woning klaar voor de verkoop?

Start met verkopen

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag

Juichende vrouw woning zelf verkocht