Je huis laten taxeren? Dit is alles wat je daarover wilt weten

4/21/2021 · Financieel
Je huis laten taxeren, wanneer is dat nodig? En is een taxatierapport eigenlijk verplicht? Lees hieronder het antwoord op deze vragen én alle andere belangrijke info!
Je huis laten taxeren? Dit is alles wat je daarover wilt weten

Je huis laten taxeren is nodig om een hypotheek te krijgen op je nieuwe huis. Als koper ben je (meestal) verplicht om een gevalideerd taxatierapport aan te leveren bij je geldverstrekker. Ben jij de verkopende partij? Dan heb je geen taxatierapport nodig. Je kunt namelijk ook op andere manieren achter de waarde van je woning komen.

Huis taxeren voor hypotheek

De meest voorkomende reden om je woning te laten taxeren, is om in aanmerking te komen voor een hypotheek voor een bestaande woning. De taxatie wordt door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur uitgevoerd nadat het koopcontract is getekend. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van je woning financieren met een hypotheek. Daarnaast kun je ook een extra hypotheek aanvragen voor een verbouwing. De taxateur stelt dan de waarde van de woning vast na de verbouwing.

Overige redenen om je huis te laten taxeren

Een taxatierapport kan ook nodig zijn wanneer je bezwaar wilt maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde voor je huis óf wanneer je de premie voor je opstalverzekering (opnieuw) wilt laten berekenen. De verzekeraar vraagt namelijk naar de herbouwwaarde van je woning.

Als je geïnteresseerd bent in een woning, kun je er ook voor kiezen om een taxatie uit te laten voeren om te beoordelen of de vraagprijs realistisch is. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een bod onder voorbehoud van taxatie te doen. Dit houdt in dat wanneer de woningwaarde lager uitvalt dan je verwacht had, je nog van de koop kunt afzien.

Is je huis laten taxeren verplicht?

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is een taxatierapport altijd verplicht. De NHG is een garantie op hypotheken voor koopwoningen. Deze biedt kopers een vangnet wanneer zij door omstandigheden hun hypotheek niet kunnen betalen. Hierdoor heeft de geldverstrekker de zekerheid dat het uitgeleende geld wordt terugbetaald. Je hebt recht op de NHG als de koopprijs onder de gemiddelde huizenprijs ligt. In 2021 ligt dit gemiddelde (de NHG-grens) op € 325.000.

Wanneer is het taxatierapport niet verplicht?

In een aantal gevallen is een taxatierapport niet verplicht voor de kopende partij. Koop je bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis? Dan is een taxatie niet verplicht wanneer je de woning direct na oplevering koopt. Bij de bouw in eigen beheer (met een eigen architect en aannemer) is een taxatierapport wel nodig.

Ook bij bestaande woningen is een taxatierapport niet altijd verplicht. Zo kun je bij sommige geldverstrekkers de recente WOZ-waarde van je woning aanleveren. Vaak mag de hypotheek dan niet hoger zijn dan een bepaald percentage (60%-90%) van de WOZ-waarde. De regels verschillen per geldverstrekker, dus het is altijd slim om hiernaar te informeren.

Taxatie huis voor de verkoop

Ben jij de verkopende partij? Dan hoef je je huis niet te laten taxeren. Dat je een taxatierapport nodig hebt voor het vaststellen van de vraagprijs, is een misvatting. Je kunt namelijk ook op andere manieren achter de waarde van je woning komen. De kosten voor een taxatierapport kun je jezelf dus beter besparen!

Waarde van je huis opvragen

Het is altijd goed om als verkoper een beeld te hebben van de waarde van je huis. Daarom kun je op gmak gratis én binnen een paar seconden een waarde indicatie doen. Verkoop jij je huis zelf? Dan kun je op basis van deze waarde zelf de vraagprijs bepalen. Je kunt deze later altijd nog aanpassen.

Doe de waarde indicatie

Uitgebreidere waardebepaling

Vind je het lastig om een vraagprijs te bepalen of wil je graag een extra referentiepunt? Dan kun je ook een waarderapport aanvragen bij Calcasa. Zij zijn gespecialiseerd in (geautomatiseerde) waardering en de statistische analyse van onroerend goed. Het waarderapport is een uitgebreider document met de onder andere de marktwaarde van je huis. De prijs voor het rapport bedraagt € 27,95 (incl. BTW) en je ontvangt hem per direct per e-mail. Let op: een waarderapport is dus niet geschikt voor hypotheekaanvragen voor kopers, hiervoor moet je je huis wel laten taxeren.

Je kunt daarnaast ook een vrijblijvend advies van een makelaar aanvragen. Iemand die zijn huis wil gaan verkopen en daarbij de hulp van een makelaar wil, nodigt meestal twee of drie makelaars uit. Dit eerste advies is altijd vrijblijvend, dus op deze manier kun je kosteloos verkoopadvies van een makelaar krijgen.

Je huis taxeren, hoe werkt dat?

Als je je huis laat taxeren, dan dient dit gedaan te worden door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur. Deze komt langs op een afgesproken tijdstip en beoordeelt de woning op een aantal aspecten. Denk aan het bouwjaar, het type woning, de woonoppervlakte, het energielabel én de huidige situatie in de woningmarkt. De taxatiewaarde en de bevindingen van de taxateur worden gebundeld in een taxatierapport. Meestal ontvang je deze ongeveer een week na de afspraak.

Voorwaarden voor de taxatie van je huis

Een geldverstrekker kan bepaalde eigen stellen aan de taxatie van je woning. Het is dus slim om hiernaar te informeren. Zo mag het taxatierapport meestal maar 6 maanden oud zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat het rapport gevalideerd moet zijn door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Er wordt gecheckt of de taxateur zich aan alle regels heeft gehouden.

Psst, wil je zeker zijn van een NWWI-gevalideerd rapport, dat door alle geldverstrekkers geaccepteerd wordt? Vraag je taxatierapport dan aan via gmak (en lees ook even de laatste alinea van dit artikel, want je kunt een mooie korting scoren)!

Verschil huis taxeren en bouwkundige keuring

Een taxatierapport en een bouwkundige keuring worden wel eens door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een verschil. Koop je een gedateerde of oudere woning? Dan is het verstandig om naast het taxeren van je huis ook een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dit is een apart rapport waarin de gebreken van het huis én de verwachte herstelkosten zijn opgenomen.

Bij de taxatie wordt er wel naar de bouwkundige staat gekeken, maar is dit een klein onderdeel. Een taxateur kan bouwkundige problemen wel noemen of vermelden dat er meer onderzoek nodig is, maar dit zal altijd beperkt zijn. Wil jij weten wat de staat is van de woning en hoeveel het gaat kosten om gebreken te herstellen? Dan is een bouwkundige keuring zeker aan te raden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Je kunt de voorwaarde ‘onder voorbehoud van bouwkundige keuring’ ook opnemen als voorwaarde in het koopcontract. Op deze manier kun je bij grote verborgen gebreken nog zonder gevolgen van de koop afzien.

De kosten voor een taxatierapport

De kosten voor het laten taxeren van een woning zijn altijd voor de koper. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per taxateur. Het voordeel: je kunt deze kosten aftrekken in je belastingaangifte. (Lees hier welke kosten allemaal aftrekbaar zijn en welke niet). Dat scheelt weer een beetje!

Pak korting op je taxatierapport

Heb jij een taxatierapport nodig voor je huidige of misschien wel toekomstige woning? Dan hebben wij een leuke deal voor jou! Via gmak krijg je een leuke korting op je taxatierapport. Dat scheelt weer! Het rapport voldoet aan de strengste eisen (NWWI), waardoor het geaccepteerd wordt door alle banken en geldverstrekkers.

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen