Kosten huis kopen - alles op een rijtje!

4/7/2021 · Huis zoeken & kopen
Met welke kosten moet je allemaal rekening houden wanneer je een huis gaat kopen? We hebben een overzicht voor je gemaakt!
Kosten huis kopen - alles op een rijtje!

Wanneer je op zoek gaat naar een (nieuwe) woning, is het verstandig om helder te krijgen welke er kosten er allemaal komen kijken bij deze beslissing. Niet alleen de aankoopprijs van het huis kost geld, er zijn nog een aantal andere (juridische) zaken waar je geld voor moet reserveren.

Kosten koper

Bij de meeste huizen (uitgezonderd nieuwbouw) is er sprake van een vraagprijs met "kosten koper” (k.k.). De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de prijs die je voor de woning betaalt. Een groot deel van deze kosten is fiscaal aftrekbaar; advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten. Hetzelfde geldt voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een huis koopt, moet je in sommige gevallen overdrachtsbelasting betalen. Dit is een tarief van 2% of 8% van de koopsom, afhankelijk van je leeftijd en je situatie. Het algemene tarief is 8%, maar als je tussen de 18 en 35 jaar bent, kom je in aanmerking voor het verlaagde tarief van 2%. Als je daarnaast voor de eerste keer een woning koopt, kun je een startersvrijstelling aanvragen. Je hoeft dan helemaal geen overdrachtsbelasting te betalen. Deze vrijstelling geldt voor woningen tot aankoopprijs van €400.000,-. Wanneer de woning duurder is, dan geldt er het tarief van 2%.

alle regels rondom de overdrachtsbelasting op een rijtje

Notariskosten

Als koper van een huis ben je bij de levering van een woning verplicht een notaris in te schakelen. De notaris maakt rechtsgeldige aktes op; de transportakte en hypotheekakte. De kosten verschillen per notaris, hiervoor kun je dus bij verschillende notarissen de prijzen naast elkaar leggen. Daarnaast worden kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de aktes bij het Kadaster.

Bankgarantie - niet verplicht

Bankgarantie is een verklaring waarin een bank garandeert een bedrag aan de verkoper te betalen, als je bijvoorbeeld als koper de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst niet nakomt. Een bankgarantie is meestal 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

Bouwkundige keuring - niet verplicht

Het is altijd verstandig een bouwkundige keuring te laten doen bij een bestaand huis. Dit geeft je meer inzicht in de staat van de woning. De kosten van een bouwkundige keuring kunnen afhankelijk van de aantal vierkante meters, oplopen tot een paar honderd euro.

Meefinancieren - niet verplicht

Je mag 100% van de woningwaarde lenen, wat betekent dat je geen bijkomende kosten (zoals de kosten koper) kunt meefinancieren in een hypotheek. Daarvoor heb je eigen geld nodig. Houd rekening met een percentage van 4-6% voor deze kosten.

Hypotheek & Financiering

Taxatie

Een taxatie door een onafhankelijk partij is nodig voor de bank, om zeker te weten dat het huis voldoende waard is als onderpand. Een taxatie kost gemiddeld zo'n €400,- tot €500,-. Via gmak krijg je een aantrekkelijke korting op je taxatie.

Advies & bemiddelingskosten

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, rekent een hypotheekadviseur kosten voor advies en bemiddeling. De hypotheekadviseur vraagt hiervoor een vast bedrag, of een uurvergoeding. Via gmak krijg je een aantrekkelijke korting op hypotheekadvies.

Aanvraag van NHG - niet verplicht

Er zijn aanvraagkosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. In 2022 is dit 0,6% van het hypotheekbedrag. Bij bedragen hoger dan €325.000, kun je geen NHG afsluiten. Hiervoor krijg je wel een rentevoordeel en verdien je deze kosten snel terug. Met NHG geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als je de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, springt NHG bij.

Hypotheek en aflossing

De bruto hypotheeklasten bestaan uit rente, aflossing en premie. Deze lasten mogen niet te hoog zijn vergeleken met je inkomen.

Huis kopen kosten - samengevat

Als we de kosten rondom de aankoop van een woning nog even op een rijtje zetten:

Overdrachtsbelasting afhankelijk van je situatie: vrijstelling of 2% of 8% van de koopsom
Transportakte en hypotheekakte ± €1.000 tot €1.500 in totaal (afhankelijk van notaris)
Inschrijven van de aktes €82,50 of €144,50 (afhankelijk van notaris)
Taxatiekosten ± €400,- tot €600,- (afhankelijk van taxateur)
Hypotheek advies- en bemiddelingskosten ±  €1.500 tot €3.000 (afhankelijk van hypotheekadviseur)
Aanvraag NHG 0,6% van het totale hypotheekbedrag
Bankgarantie 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat
Bouwkundige keuring ± €300,- tot €500,- (afhankelijk van m²)

Op zoek naar jouw droomwoning?

bekijk ons woningaanbod

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen