Kosten huis kopen – alles op een rijtje!

Met welke kosten moet je allemaal rekening houden wanneer je een huis gaat kopen? We hebben een overzicht voor je gemaakt!
Kosten huis kopen – alles op een rijtje!

Wanneer je op zoek gaat naar een (nieuwe) woning, is het verstandig om helder te krijgen welke er kosten er allemaal komen kijken bij deze beslissing. Niet alleen de aankoopprijs van het huis kost geld, er zijn nog een aantal andere (juridische) zaken waar je geld voor moet reserveren.

Kosten koper

Bij de meeste huizen (uitgezonderd nieuwbouw) is er sprake van een vraagprijs met "kosten koper” (k.k.). De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de prijs die je voor de woning betaalt. Een groot deel van deze kosten is fiscaal aftrekbaar; advieskosten, bemiddelingskosten en notariskosten. Hetzelfde geldt voor de aanvraagkosten van de NHG en de taxatiekosten.

Overdrachtsbelasting

Wanneer je een huis koopt, betaal je overdrachtsbelasting; dit is 2% van de koopsom. Als je jonger bent dan 35 jaar kun je gebruik maken van een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Deze vrijstelling geldt voor woningen tot aankoopprijs van €400.000,-. Wanneer de woning duurder is, dan geldt er het tarief van 2%.

Notariskosten

Als koper van een huis ben je bij de levering van een woning verplicht een notaris in te schakelen. De notaris maakt rechtsgeldige aktes op; de transportakte en hypotheekakte. De kosten verschillen per notaris, hiervoor kun je dus bij verschillende notarissen de prijzen naast elkaar leggen. Daarnaast worden kosten in rekening gebracht voor het inschrijven van de aktes bij het Kadaster.

Bankgarantie - Niet verplicht

Bankgarantie is een verklaring waarin een bank garandeert een bedrag aan de verkoper te betalen, als je bijvoorbeeld als koper de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst niet nakomt. Een bankgarantie is meestal 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat.

Bouwkundige keuring - Niet verplicht

Het is altijd verstandig een bouwkundige keuring te laten doen bij een bestaand huis. Dit geeft je meer inzicht in de staat van de woning. De kosten van een bouwkundige keuring kunnen afhankelijk van de aantal vierkante meters, oplopen tot een paar honderd euro.

Meefinancieren - Niet verplicht

In 2021 mag je 100 % van de woningwaarde lenen. Je kunt dan geen bijkomende kosten (zoals de kosten koper) meefinancieren in een hypotheek. Daarvoor heb je eigen geld nodig. Houd rekening met een percentage van 4-6% voor deze kosten.

Hypotheek & Financiering

Taxatie

Een taxatie door een onafhankelijk partij is nodig voor de bank, om zeker te weten dat het huis voldoende waard is als onderpand. Een taxatie kost gemiddeld zo'n €400,- tot €500,-. Je kunt via onze partnerdeal met Taxatieteam €50,- korting krijgen.

Advies & bemiddelingskosten

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten, rekent een hypotheekadviseur kosten voor advies en bemiddeling. De hypotheekadviseur vraagt hiervoor een vast bedrag, of een uurvergoeding. Je kunt via onze partnerdeal met Rabobank €200,- korting krijgen.

Aanvraag van NHG - niet verplicht

Er zijn aanvraagkosten voor de Nationale Hypotheek Garantie, deze is in 2021 0,7 % van het hypotheekbedrag. Bij bedragen hoger dan €325.000, kun je geen NHG afsluiten. Hiervoor krijg je wel een rentevoordeel en verdien je deze kosten snel terug. Met NHG geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als je de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, springt NHG bij.

Hypotheek en aflossing

De bruto hypotheeklasten bestaan uit rente, aflossing en premie. Deze lasten mogen niet te hoog zijn vergeleken met je inkomen.

Huis kopen kosten - samengevat

Als we de kosten rondom de aankoop van een woning nog even op een rijtje zetten:

Overdrachtsbelasting (geen vrijstelling) 2% aankoopsom
Transportakte - (afhankelijk van notaris)
Hypotheekakte - (afhankelijk van notaris)
Inschrijven van de aktes €82,50 of €144,50 (afhankelijk van notaris)
Taxatiekosten ± €400,- tot €500,-
Hypotheek advies- en bemiddelingskosten - (afhankelijk van hypotheekadviseur)
Aanvraag NHG 0,7 % van het hypotheekbedrag
Bankgarantie 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat
Bouwkundige keuring ±€300,- tot €500,- (prijs afhankelijk per m2)

Profiteer van €200 korting op de advieskosten voor je hypotheek

Je hypotheek online regelen? Dat kan! Met Rabo Samen Online voor Hypotheken.

  • Makkelijk online regelen, wanneer het jou uitkomt
  • Persoonlijk hypotheekgesprek via video
  • €200,- korting op je advieskosten