Kosten huis verkopen

3/2/2021 · Huis verkopen
Vooraf alvast duidelijk te hebben wat de kosten zijn bij de verkoop van je huis? Da’s verstandig! Bekijk hier waar je allemaal rekening mee moet houden én hoe je geld kunt besparen.
Kosten huis verkopen

Je gaat je huis verkopen. Leuk! Maar ook niet onbelangrijk: met welke kosten moet je allemaal rekening houden? Het is wel zo fijn om vooraf te weten wat de kosten zijn als je je huis gaat verkopen. De kosten voor het verkopen van je woning zijn afhankelijk van een aantal factoren. Schakel je wel of niet een makelaar in? Zijn er zaken die geregeld moeten worden bij de notaris? Trek je bij iemand in of ga je zelf ook een nieuwe woning kopen?

Kosten bij verkoop huis

Een grote kostenpost is het inschakelen van een makelaar voor de verkoop van je huis. Een makelaar werkt altijd met een courtage. Dit kan een vast bedrag zijn, maar de meeste makelaars rekenen een percentage van het verkoopbedrag. Dat betekent dat je met een makelaar in verhouding hogere kosten maakt bij de verkoop van je woning, wanneer je een duurdere woning verkoopt. De gemiddelde courtage van een makelaar is 1,75%, daarnaast betaal je vaak €500 promotiekosten. De tabel hieronder laat zien welke kosten er verbonden zijn aan de verkoopprijs van een huis.

Verkoopprijs

Kosten traditionele makelaar

€150.000,- €3.125,-
€250.000,- €4.875,-
€350.000,- €6.625,-

Berekend op basis van 1,75% courtage inclusief btw en € 500 promotiekosten.

Kosten koper

Bij bestaande bouw worden de meeste huizen verkocht onder het label ‘kosten koper’. Dat betekent dat de koper verantwoordelijk is voor de kosten bij de notaris. Het gaat om het opstellen van de leveringsakte en overdrachtsbelasting. Omdat de koper deze bedragen betaalt, bepaalt de koper ook bij welk notariskantoor de overdracht plaatsvindt. Het kan zijn dat je zelf ook zaken moet regelen bij de notaris, zoals het oversluiten van je hypotheek. De kosten hiervoor verschillen per notariskantoor. De kosten van de notaris bij het verkopen van je huis zijn dus afhankelijk van wat je zelf nog aan persoonlijke zaken wilt regelen bij de notaris.

Lage kosten bij verkoop huis

Ga jij voor lage kosten bij het verkopen van je huis? Dan is het zelf verkopen van je huis een goed idee. Je bespaart veel geld, wat je eventueel kunt gebruiken voor je nieuwe woning. Via gmak kun je de verkoop van je huis gemakkelijk zelf regelen. Bezichtigingen plannen in je online agenda, communiceren met geïnteresseerden via de beveiligde chat en zelf je koopovereenkomst regelen aan de hand van onze template. Zo wordt verkopen een makkie!

Wil je je woning optimaal presenteren? Ga dan voor extra gmak. Een professionele fotograaf zorgt dan voor mooie foto’s, plattegronden én een woningvideo. Daarnaast kun je de hulp van een expert inschakelen bij het afronden van de verkoop. Het grote voordeel: je bepaalt zelf welke kosten je maakt. Eén ding is zeker: je bespaart veel geld als je je huis zelf verkoopt!

alles over zelf verkopen

Kosten energielabel

Als je je huis verkoopt, is een definitief energielabel verplicht. Het label wordt namelijk samen met de woning eigenaar van de nieuwe bewoner. Het energielabel hoef je pas bij de overdracht te overhandigen. In principe is het label dan pas noodzakelijk, maar potentiële kopers zullen tijdens hun zoektocht al willen weten wat het energielabel van de woning is. Wil jij je woning te koop zetten? Dan kun je het best meteen een energielabel aanvragen. Goed nieuws: via gmak kun je dit gemakkelijk en snel regelen. Daarnaast kun je een extra korting aanvragen!

Woning verkopen betekent verhuizen

Verhuizen, daar ontkom je niet aan zodra je woning verkocht is. Je hebt twee opties: zelf verhuizen of uitbesteden. Gemiddeld neemt 70% van de mensen het heft in eigen handen en schakelt 30% een verhuisbedrijf in. Het inhuren van een verhuisbedrijf scheelt veel tijd en energie. Dan hoef je niet meer te tillen met alle dozen en heb je tijd over om langs de woonboulevard te gaan. Ben jij op zoek naar een verhuisbedrijf om je te helpen tijdens de hectische periode? Kies dan voor een Erkende Verhuizer! Dan ben je verzekerd van goede vakmensen en de beste voorwaarden. Via gmak profiteer je zelfs van een gratis verhuiskit

Kosten na verkoop woning

Indien je niet bij iemand intrekt, betekent het dat je zelf ook een nieuwe woning gaat kopen. Bij de aanschaf van een nieuwe woning, komen vaak ook verschillende kosten om de hoek kijken. Denk aan een nieuwe badkamer, keuken of tuin. Vaak zijn de plannen niet zo groot, maar zodra je eenmaal bezig bent, stapelen de kosten voor een huis zich vaak op.

De bedragen liegen er niet om, maar dan heb je van je nieuwe woning wel direct een droomwoning gemaakt. Je kunt ervoor kiezen om een huis per ruimte op te knappen, om zo de kosten te spreiden.

Een investering die je weer terug verdient is het duurzaam maken van je woning. Zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar uiteindelijk dalen je maandlasten wel dankzij de stroom die je zelf opwekt. Dit geldt ook voor het isoleren van de woning. Minder warmteverlies betekent minder stoken en daarmee dalen de energiekosten.

Gemiddelde kosten:

  • Badkamer: €8.000,-
  • Keuken: €6.000,-
  • Vloeren: €2.500,-
  • Meubels: €10.250,-

Huis zelf verkopen

Wil jij duizenden euro's besparen op de verkoop van je woning? Houd de kosten om je huis te verkopen laag. Zelf je huis verkopen is helemaal van deze tijd en zien we steeds vaker gebeuren. Wil jij je huis zelf verkopen met behulp van gratis informatie en begeleiding?

start met het zelf verkopen van je huis

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen