Kosten koper, wat betekent dat precies?

Bekijk alle tips
Kosten koper, wat betekent dat precies?

Je ziet het vrijwel altijd bij de vraagprijs van een woning staan: k.k. Dit staat voor 'Kosten Koper'. Maar hoeveel is kosten koper en wat betekent het nou precies? En welke kosten vallen hier allemaal binnen en wat niet? Misschien ook wel goed om te weten: sommige kosten zijn aftrekbaar, dus gebruik dit in je voordeel!

Wat betekent kosten koper?

Kosten koper geldt alleen voor bestaande woningen, niet voor nieuwbouwwoningen. Onder kosten koper vallen de kosten die gemaakt worden om eigenaar te worden van de woning. De kosten zijn daarom voor de rekening van de koper. In 2019 bestaan kosten koper uit de overdrachtsbelasting en notariskosten voor de leveringsakte. Omdat de koper deze bedragen betaalt, bepaalt de koper ook bij welk notariskantoor de overdracht plaatsvindt. Het kan zijn dat je zelf ook zaken moet regelen bij de notaris, zoals het oversluiten van je hypotheek.

Hoeveel is kosten koper?

Overdrachtsbelasting

Het tarief van de overdrachtsbelasting is 2% over de woning. Dit geldt ook voor een tweede woning, recreatiewoning en bedrijfswoning. Daarbij maakt het niet uit wie de woning koopt en of diegene de woning meteen doorverkoopt. Bij bedrijfspanden wordt voor de overdrachtsbelasting een 6%-tarief gehanteerd. Wanneer er een bedrijfswoning in het bedrijfspand aanwezig is, dan betaal je voor dit gedeelte 2% overdrachtsbelasting.

Notariskosten voor de leveringsakte

Bij de koop of verkoop van een woning heb je altijd te maken met de notaris. Omdat de koper de kosten voor de leveringsakte moet betalen, bepaalt de koper ook bij welk notariskantoor dit afgehandeld wordt. Het opstellen van een leveringsakte verschilt per notariskantoor, maar ligt gemiddeld rond de € 500.

Welke kosten heeft een koper nog meer?

Rondom de koop van een woning

Om de koop van de woning goed te regelen, kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Het verschilt per makelaarskantoor welke kosten hieraan verbonden zijn. Andere kosten waar je mee te maken kan hebben tijdens de koop van een woning is het zogenoemde 'erfpachtcanon'. Hier heb je mee te maken wanneer je een woning koopt die op een stuk grond staat dat niet van jou is. Je betaalt een soort huur aan de eigenaar van de grond. Hier kun je jaarlijks voor betalen, maar het kan ook zijn dat de canon is afgekocht.

Kosten hypotheek regelen

Om de hypotheek te regelen, heb je ook met een aantal kosten te maken. Voor het afsluiten of oversluiten van je hypotheek betaal je advies- en bemiddelingskosten. Deze kosten verschillen per bank of onafhankelijk advieskantoor. Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen bij een hypotheekverstrekker moet je een taxatierapport aanleveren. Houd dus ook rekening met taxatiekosten. En tot slot de hypotheekakte bij de notaris. Valt de koop van de woning binnen de Nationale Hypotheek Garantie, dan betaal je eenmalig 1% over de hypotheek. Bij een hypotheek van € 200.000 is dat € 2.000,-.

Bij de notaris

Naast de leveringsakte, regelt de notaris ook de hypotheekakte. Het regelen van de hypotheekakte wordt vaak gecombineerd met de leveringsakte. Vraag daarom bij het notariskantoor of je korting krijgt wanneer je dit combineert. Wil je een samenlevingscontract of de scheidingspapieren regelen? Ook dit gebeurt bij de notaris. De kosten voor het afhandelen van deze juridische zaken verschillen per notariskantoor. De kosten van de notaris bij het kopen van je huis zijn dus afhankelijk van wat je zelf nog aan persoonlijke zaken wilt regelen bij de notaris.

Zijn de kosten aftrekbaar?

De kosten die wel aftrekbaar zijn:

  • Erfpachtcanon
  • Advies- en bemiddelingskosten (afsluiten/oversluiten hypotheek)
  • Taxatiekosten (taxatierapport)
  • Notariskosten (hypotheekakte)
  • Kosten aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie

Kosten die niet aftrekbaar zijn:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten voor de leveringsakte
  • Bemiddelingskosten (bijv. een aankoopmakelaar)

Koop jouw droomwoning met gmak

Bekijk het aanbod

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag
Juichende vrouw woning zelf verkocht