Kosten taxatie huis: alles op een rijtje!

4/20/2021 · Financieel
Ben jij benieuwd naar de kosten voor de taxatie van je huis? We vertellen je hoe deze prijs tot stand komt, of de kosten aftrekbaar zijn voor je belastingaangifte én hebben een leuke korting voor je!
Kosten taxatie huis: alles op een rijtje!

De kosten voor het taxeren van een huis verschillen per taxateur, maar je kunt rekenen op zo’n €500 tot €800. Heb jij een taxatierapport nodig voor het aanvragen van een hypotheek? Dan betaal je deze kosten zelf. Het voordeel: je kunt deze wel aftrekken in je belastingaangifte. De kosten voor de taxatie van een huis bestaat uit het tarief van de taxateur, de kadasterkosten, gemeentelijke kosten, administratiekosten, BTW en eventuele validatiekosten.

Gemiddelde kosten taxatie huis

Er is geen vast tarief voor het taxeren van een huis. Taxateurs bepalen namelijk zelf hun prijzen. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook bijvoorbeeld een percentage van de woningwaarde. Over het algemeen liggen de kosten voor de taxatie van een huis tussen de €500 en €800.

De kosten voor de taxatie bestaan uit:

  • Het tarief van de taxateur
  • Kadasterkosten
  • Gemeentelijke kosten
  • Administratiekosten
  • BTW
  • Eventuele validatiekosten

Kosten taxatie huis voor de koper

Wanneer een woning wordt verkocht onder de noemer kosten koper, dan zijn de kosten voor de taxatie voor de koper. De kopende partij heeft het taxatierapport namelijk nodig om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De taxatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur nadat het koopcontract is getekend. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van je woning financieren met een hypotheek. Het voordeel: je kunt deze kosten aftrekken in je belastingaangifte. (Lees hier welke kosten allemaal aftrekbaar zijn en welke niet)

Als je geïnteresseerd bent in een woning, kun je er ook voor kiezen om een taxatie uit te laten voeren om te beoordelen of de vraagprijs realistisch is. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een bod onder voorbehoud van taxatie te doen. Dit houdt in dat wanneer de woningwaarde lager uitvalt dan je verwacht had, je nog van de koop kunt afzien.

Je huidige woning laten taxeren

Als woningeigenaar kun je je huis ook voor een ander doeleinde laten taxeren. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een extra hypotheek voor een verbouwing. Daarnaast kan een taxatierapport nodig zijn wanneer je bezwaar wilt maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde voor je huis óf wanneer je de premie voor je opstalverzekering (opnieuw) wilt laten berekenen. De verzekeraar vraagt namelijk naar de herbouwwaarde van je woning.

Huis taxeren voor de verkoop

Verkoop jij jouw woning? Dan hoef je je huis niet te laten taxeren. Dat je een taxatierapport nodig hebt voor het vaststellen van de vraagprijs, is een misvatting. De kosten voor een taxatierapport kun je jezelf dus beter besparen! Doe bijvoorbeeld een gratis waarde indicatie op gmak. Dit kan binnen een paar seconden en is helemaal kosteloos.

Doe de waarde indicatie

Waardebepaling van je huis

Vind je het lastig om als verkoper een vraagprijs te bepalen of wil je graag een extra referentiepunt? Dan kun je ook een waarderapport aanvragen bij Calcasa. Zij zijn gespecialiseerd in (geautomatiseerde) waardering en de statistische analyse van onroerend goed. Het waarderapport is een uitgebreider document met de onder andere de marktwaarde van je huis. De prijs voor het rapport bedraagt € 27,95 (incl. BTW) en je ontvangt hem per direct per e-mail.

Let op: een waarderapport is niet geschikt voor hypotheekaanvragen voor kopers, hiervoor moet je je huis wel laten taxeren.

Pak korting op je taxatierapport

Heb jij een taxatierapport nodig voor je huidige of misschien wel toekomstige woning? Dan hebben wij een leuke deal voor jou! Via gmak krijg je een leuke korting op je taxatierapport. Dat scheelt weer! Het rapport voldoet aan de strengste eisen (NWWI), waardoor het geaccepteerd wordt door alle banken en geldverstrekkers.

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen