Leningen om te verbouwen: wat zijn de mogelijkheden?

12/1/2023 · Huis & hypotheek
Ben je van plan om je huis te renoveren? Het renoveren van je huis kan ten goede komen aan de verkoopwaarde van je woning. En het zorgt natuurlijk ook voor meer woongemak voor jezelf. Het kan echter een flinke investering zijn, die je uiteindelijk wel gaat terugverdienen, maar waarvoor je op dit moment misschien het geld niet voorhanden hebt. En in dat geval kan het handig zijn om hiervoor geld te lenen*. Maar wat zijn de mogelijkheden als het gaat om leningen om te verbouwen? Wij zetten ze op een rij.
Leningen om te verbouwen: wat zijn de mogelijkheden?

Duurzaamheidslening

Er zijn meerdere instanties die duurzaamheidsleningen aanbieden. Deze zijn specifiek bedoeld voor de woningverbeteringen die zorgen voor een duurzamere woning. Er is door het Warmtefonds bijvoorbeeld de zogeheten Energiebespaarlening voor particulieren in het leven geroepen voor het financieren van energiebesparende investeringen voor de woning. Let er goed op aan welke criteria je moet voldoen voor deze lening. Soms bieden bepaalde gemeenten ook een duurzaamheidslening aan voor bijvoorbeeld het laten installeren van zonnepanelen. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden.

Verhogen van de hypotheek

Je kunt ook kijken of er mogelijkheden zijn om je hypotheek te verhogen voor de verbouwing. Dit is bijvoorbeeld interessant als je een huis hebt en overwaarde hebt opgebouwd. Je kunt dit geld dan inzetten voor je verbouwing, afhankelijk van de voorwaarden van de hypotheekverstrekker. Sommige hypotheekverstrekkers geven ook duurzaamheidskorting op de hypotheek, wat betekent dat je een korting krijgt op je hypotheekrente wanneer je een goed energielabel hebt.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag, tegen een vaste lage rente. Bij sommige kredietverstrekkers is het mogelijk om tussentijds af te lossen. De rente is bovendien fiscaal aftrekbaar en je hoeft geen advies- en notariskosten te betalen. Wat je kunt lenen is wel afhankelijk van je kredietwaardigheid. Een andere optie voor een lening om te verbouwen is een doorlopend krediet. Daarbij gaat het om een vooraf afgesproken bedrag tot waar je geld kunt opnemen en aflossen. Als je nog niet precies weet wat de verbouwing gaat kosten, dan kan dat handig zijn. Je hebt wel te maken met een variabele rente die kan dalen of stijgen, waardoor je niet zeker weet wat je per maand kwijt bent. Laat je altijd goed adviseren door een onafhankelijk adviseur of kredietverstrekker voordat je een lening afsluit. 

Subsidies vanuit de overheid

De overheid heeft ook interessante regelingen in het leven geroepen om tegemoet te komen aan mensen die hun huis verbeteren en/of verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende ISDE-subsidie voor energiebesparende maatregelen. Maak gebruik van de Subsidiewijzer van de Rijksoverheid om te bepalen voor welke subsidies je in aanmerking komt.

Mogelijkheden om te leasen

In sommige gevallen is het niet meteen nodig om de volledige investering te doen en dan kan het ook een overweging waard zijn om te kijken naar mogelijkheden om bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen te leasen. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor het leasen van een warmtepomp en de voorwaarden die daarbij horen en bepaal voor jezelf of dit een goede optie is. 

 

Wanneer je je huis gerenoveerd hebt en je wilt weten hoe ‘duurzaam’ je woning is, dan kun je een energielabel aanvragen. Dit label heb je ook nodig als je je woning wilt verkopen. Lees nog meer artikelen op deze website voor nog meer tips & tricks voor je woning

 

*Let op! Geld lenen kost geld