Opstellen van het koopcontract, waar let je op?

10/29/2019 · Koopcontract & juridische zaken
Hoera! Je bent tot overeenstemming gekomen met de kopende partij. Dan is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen en te ondertekenen. We vertellen je waar je op moet letten.
Opstellen van het koopcontract, waar let je op?

Wanneer er sprake is van een mondelinge overeenkomst, is hiermee wettelijk niks vastgelegd. De afspraken zijn pas bindend wanneer de koopovereenkomst, oftewel het koopcontract, door de verkoper(s) en koper(s) is ondertekend. Benieuwd waar je op moet letten? Lees dan verder!

Een mondelinge overeenkomst

Bij het verkopen van een woning zijn er veel misvattingen. Als je in onderhandeling bent, wordt er vaak gedacht dat je niet mag onderhandelen met een andere partij. Niks is minder waar! Je mag altijd met andere partijen praten, zelf als je al een mondelinge overeenkomst hebt bereikt. Dat geldt voor de verkopers, maar uiteraard ook voor de kopers. Zie jij als koper een andere woning die je nóg liever wilt kopen? Dan heb je alle vrijheid om daarmee verder te gaan. Het is wel netjes om de verkopende partij op de hoogte te brengen. Zo krijgen andere mensen ook een eerlijke kans om een bod uit te brengen. Zodra je als verkoper een mondelinge overeenkomst hebt bereikt, leg je de gemaakte afspraken vast in een koopovereenkomst.

Wist je dat: onderhandelingen via een formulier, e-mail of WhatsApp ook worden gezien als een mondelinge overeenkomst? Ook dan zijn de afspraken nog niet bindend. Zodra de handtekening onder de koopovereenkomst staat, dan zijn de afspraken bindend.

Leg de afspraken vast in de koopovereenkomst

In de koopovereenkomst worden alle afspraken volgens het eindbod in een overeenkomst vastgelegd. Hierin wordt het bedrag, de voorbehouden, overdrachtsdatum, eventueel de lijst met roerende zaken en de belangrijkste kenmerken van de woning opgenomen. Daarnaast worden de persoonlijke gegevens van jou als verkoper en de koper vastgelegd. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is wettelijk vastgelegd. De koper kan, zonder opgave van reden, alsnog afzien van de koop.

Ook staan de voorbehouden in de koopovereenkomst. Voorbehoud van financiering is een veelvoorkomend voorbehoud. Het houdt in dat de financiering door de geldverstrekker geaccepteerd moet worden. Voorbehoud bouwkundige keuring komt ook regelmatig voor. Als uit het bouwkundig rapport blijkt dat herstel van gebreken en achterstallig onderhoud meer gaat kosten dan is afgesproken, kan de koopovereenkomst ontbonden worden. Voor de voorbehouden wordt een uiterste datum of bedrag genoemd. Zodra dit verstreken is, vervallen alle voorbehouden. De verkoop is definitief!

Hoe maak jij een koopovereenkomst?

gmak biedt je verschillende mogelijkheden, wanneer het gaat om de koopovereenkomst.

Zelf invullen

Wij bieden je een standaard koopovereenkomst aan die je kunt downloaden. In één overzicht vind je gemakkelijk alle invulvelden voor een standaard koopovereenkomst. Vul de gegevens in en alles wordt automatisch op de juiste plaats gezet. Na het invullen kan de koopovereenkomst ondertekend worden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eerst een juridische check te laten uitvoeren.

Juridische check

Zelf de koopovereenkomst ingevuld en wil je dit laten controleren? Vraag dan een juridische check aan. Een expert controleert alle juridische aspecten en binnen 48 uur ontvang je goede feedback op het contract. Zo kun je nog gemakkelijk de laatste aanpassingen doen, indien dit nodig is.

Koopovereenkomst laten opstellen

Wil je verzekerd zijn van een betrouwbare en correcte koopovereenkomst? Dan laat je de koopovereenkomst opstellen door een expert. Alle afspraken en gegevens worden duidelijk vermeld en je hoeft er zelf verder niet meer mee bezig te zijn.

Tip: bewaar het bestand op je computer zodat je altijd het origineel behoudt.

Heb je al een koper gevonden?

.. en wil je via gmak je koopovereenkomst regelen? Dat kan! Vul je postcode of adres in om toegang te krijgen tot het dashboard. Controleer de gegevens en upload minimaal 3 foto's. Nu kun je je woningsite publiceren, maar omdat je woning al verkocht is, wijzig je de verkoopstatus meteen naar 'Verkocht' Het is nu niet meer mogelijk om berichten te sturen of een bezichtiging in te plannen. In de stap 'Koopovereenkomst' kun je je bestelling plaatsen voor een juridische check óf het laten opstellen van de koopovereenkomst. Alles wat je nodig hebt, kun je hier downloaden. Heb je verder nog vragen? Dan kun je ons altijd een berichtje sturen via de chatfunctie op onze website.

De sleuteloverdracht

Zodra de koopovereenkomst getekend is, de drie dagen wettelijke bedenktijd verstreken zijn en alle voorbehouden niet meer van toepassing zijn, dan is het wachten tot de dag van overdracht. Op die dag ga je samen met de kopende partij door de woning voor een laatste check. Vervolgens vindt de sleuteloverdracht plaats bij de notaris.

Klaar om de verkoop af te ronden?

vul je postcode of adres in om te beginnen

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen