Opstellen van het koopcontract, waar let je op?

Bekijk alle tips
Opstellen van het koopcontract, waar let je op?

Hoera! Je bent tot overeenstemming gekomen met de kopende partij. Er is sprake van een mondelinge overeenkomst. Wettelijk is hiermee niks vastgelegd. De afspraken zijn pas bindend wanneer de koopovereenkomst, oftewel koopcontract, door de verkoper(s) en koper(s) is ondertekend.

Een mondelinge overeenkomst

Bij het verkopen van een woning zijn er veel misvattingen. Als je in onderhandeling bent, wordt er vaak gedacht dat je niet mag onderhandelen met een andere partij. Niks is minder waar! Je mag altijd met andere partijen praten, zelf als je al een mondelinge overeenkomst hebt bereikt. Dat geldt voor de verkopers, maar uiteraard ook voor de kopers. Zie jij als koper een andere woning die je nóg liever wilt kopen? Dan heb je alle vrijheid om daarmee verder te gaan.

Het is wel netjes om de verkopende partij op de hoogte te brengen. Zo krijgen andere mensen ook een eerlijke kans om een bod uit te brengen.

Zodra je als verkoper een mondelinge overeenkomst hebt bereikt, leg je de gemaakte afspraken vast in een koopovereenkomst.

Wist je dat: onderhandelingen via een formulier, e-mail of WhatsApp ook worden gezien als een mondelinge overeenkomst? Ook dan zijn de afspraken nog niet bindend. Zodra de handtekening onder de koopovereenkomst staat, dan zijn de afspraken bindend.

Leg de afspraken vast in de koopovereenkomst

In de koopovereenkomst worden alle afspraken volgens het eindbod in een overeenkomst vastgelegd. Hierin wordt het bedrag, de voorbehouden, overdrachtsdatum, eventueel de lijst met roerende zaken en de belangrijkste kenmerken van de woning opgenomen. Daarnaast worden de persoonlijke gegevens van jou als verkoper en de koper vastgelegd. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd is wettelijk vastgelegd. De koper kan, zonder opgave van reden, alsnog afzien van de koop.

Ook staan de voorbehouden in de koopovereenkomst. Voorbehoud van financiering is een veelvoorkomend voorbehoud. Het houdt in dat de financiering door de geldverstrekker geaccepteerd moet worden. Voorbehoud bouwkundige keuring komt ook regelmatig voor. Als uit het bouwkundig rapport blijkt dat herstel van gebreken en achterstallig onderhoud meer gaat kosten dan is afgesproken, kan de koopovereenkomst ontbonden worden. Voor de voorbehouden wordt een uiterste datum of bedrag genoemd. Zodra dit verstreken is, vervallen alle voorbehouden. De verkoop is definitief!

Hoe maak jij een koopovereenkomst?

gmak biedt je verschillende mogelijkheden, wanneer het gaat om de koopovereenkomst.

Zelf invullen

Wij bieden je een standaard koopovereenkomst aan die je kunt downloaden. In één overzicht vind je gemakkelijk alle invulvelden voor een standaard koopovereenkomst. Vul de gegevens in en alles wordt automatisch op de juiste plaats gezet. Na het invullen kan de koopovereenkomst ondertekend worden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om eerst een juridische check te laten uitvoeren.

Juridische check

Zelf de koopovereenkomst ingevuld en wil je dit laten controleren? Vraag dan een juridische check aan. Een expert controleert alle juridische aspecten en binnen 48 uur ontvang je goede feedback op het contract. Zo kun je nog gemakkelijk de laatste aanpassingen doen, indien dit nodig is.

Koopovereenkomst laten opstellen

Wil je verzekerd zijn van een betrouwbare en correcte koopovereenkomst? Dan laat je de koopovereenkomst opstellen door een expert. Alle afspraken en gegevens worden duidelijk vermeld en je hoeft er zelf verder niet meer mee bezig te zijn.

Tip: bewaar het bestand op je computer zodat je altijd het origineel behoudt.

De sleuteloverdracht

Zodra de koopovereenkomst getekend is, de drie dagen wettelijke bedenktijd verstreken zijn en alle voorbehouden niet meer van toepassing zijn, dan is het wachten tot de dag van overdracht. Op die dag ga je samen met de kopende partij door de woning voor een laatste check. Vervolgens vindt de sleuteloverdracht plaats bij de notaris.

Benieuwd wat de notaris allemaal regelt?

Lees alles over de notaris

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag
Juichende vrouw woning zelf verkocht