Overstappen van energieleverancier – wanneer krijg ik een boete?

8/26/2021 · Energie & duurzaamheid
Waarom zou je überhaupt overstappen van energieleverancier, wanneer moet je dat dan doen en krijg je nou een boete of niet? We vertellen er meer over in deze blog!
Overstappen van energieleverancier – wanneer krijg ik een boete?

Elk huis heeft energie nodig; elektriciteit en soms gas. Er zijn verschillende leveranciers van deze energie, maar waarom en wanneer zou je overstappen van energieleverancier? Misschien ben je bij een andere energieleverancier goedkoper uit dan bij je huidige leverancier of misschien we betere service? Overstappen van energieleverancier lijkt wellicht moeilijk, maar het is eigenlijk supersimpel!

Twee soorten energiecontracten

Wanneer je termijnbedrag steeds hoger wordt en je contract bijna afloopt, dan is het verstandig om over te stappen van energieleverancier, ook een verhuizing is een goed ijkmoment om je energie uitgaven te evalueren. Het is dan wel handig om te weten hoe lang van tevoren je over kunt stappen. Er zijn grofweg twee soorten energiecontracten: een contract voor bepaalde tijd en voor onbepaalde tijd. De meeste energieleveranciers bieden contracten voor bepaalde tijd aan met een looptijd van bijvoorbeeld 1 of 3 jaar.

 • Energiecontract voor bepaalde tijd.
  Met een energiecontract voor bepaalde tijd kun je overstappen naar een nieuwe energieleverancier wanneer de einddatum van het huidige contract in zicht is. Je kunt je huidige contract het beste binnen 6 - 8 weken voor het einde opzeggen, zodat je geen opzegvergoeding hoeft te betalen.
 • Energiecontract voor onbepaalde tijd.
  Met een energiecontract voor onbepaalde tijd kunt u op elk gewenst moment overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Houd hierbij wel rekening met de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen.

Timing: wanneer is de beste tijd om over te stappen

Wanneer kun je overstappen van energie? Het meest voordelige moment om over te stappen is net na de zomermaanden. In de zomer heb je waarschijnlijk meer betaald dan verbruikt, dus is de kans groot dat je nog geld ontvangt van de oude energieleverancier. Altijd leuk, zo'n extra zakcentje!

Gasverbruik per maand
 
Gasverbruik per maand ©UnitedConsumers

Het maandbedrag dat je betaalt voor energie, wordt berekend op basis van het gemiddelde jaarverbruik. In de wintermaanden verbruik je heel vaak meer energie dan waar je per maand voor betaalt. Niemand wil namelijk in een koud huis zitten. In de zomermaanden verbruik je vaak een stuk minder omdat je het huis niet, of minder hoeft te verwarmen. Het hoge verbruik in de winter kun je als het ware rechttrekken met. Overstappen net na de wintermaanden is daarom niet voordelig. Je hebt dan nog niet de kans gehad om uw verbruik recht te trekken in de zomermaanden, dus is de kans groot dat je moet bijbetalen.

Wanneer krijg je een opzegboete bij het overstappen?

Als je geen boete wilt krijgen bij het voortijdig opzeggen van je contract, is het belangrijk dat je je einddatum controleert en het soort contract dat je hebt. Wil je overstappen van energie? Dan kun je 3 maanden vóór de einddatum van het contract een nieuw energiecontract afsluiten, bijvoorbeeld bij UnitedConsumers afsluiten. Stap je eerder dan de einddatum over? Dan kan je energieleverancier vervolgens een boete in rekening brengen.

Sommige energieleveranciers vergoeden een eventuele opzegboete van hun voorganger tot een maximaal bedrag. Of een opzegboete vergoed wordt en wat de hoogte van de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Sommige energieleveranciers hanteren een lagere - of zelfs geen - opzegboetes bij contractbreuk. Om erachter te komen wat bij jouw huidige energieleverancier van toepassing is, graaf dan even terug in je contract of neem contact op met je huidige energieleverancier. De maximale opzegboetes zijn wettelijk vastgelegd.

Contact loopt af binnen Maximale boete voor stroom Maximale boete voor gas
1,5 jaar (of eerder) €50,- €50,-
1,5 tot 2 jaar €75,- €75,-
2 tot 2,5 jaar €100,- €100,-
2,5 jaar (of later) €125,- €125,-

Maximale opzegboetes ©UnitedConsumers

De (over)stap nemen!

Je weet nu welke contracten er zijn, en waneneer je een boete moet betalen. Nu nog het daadwerkelijke overstappen, ook dat is heel gemakkelijk! (En via onze partner UnitedConsumers krijg je ook nog eens allemaal extra voordelen)

 • Stap 1: kies het product
  Gas, stroom of gas & stroom.
 • Stap 2: bereken je verbruik
  Bekijk hiervoor uw energieverbruik van het afgelopen jaar.
 • Stap 3: kies je contractvorm en looptijd
  Je hebt de keuze uit vast of variabel tarief en diverse looptijden van 1 tot 3 jaar.
 • Stap 4: lees de voorwaarden door
  Vergoedt de nieuwe leverancier een eventuele opzegboete en zegt je nieuwe leverancier je huidige contract op? Dan kun je voor de einddatum van je contract overstappen. Indien de nieuwe energieleverancier je opzegboete niet vergoedt, kun je je huidige contract beter binnen 6 tot 8 weken voor het einde van uw huidige contract opzeggen. Op die manier hoef je geen opzegboete te betalen.
 • Stap 5: voltooi je aanmelding
  Na je aanmelding ontvang je een bevestiging van je nieuwe energieleverancier en een bevestiging van beëindiging van het contract van je oude leverancier.

* content samengesteld in samenwerking met UnitedConsumers

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen