Oververhitte woningmarkt, doe er je voordeel mee

1/31/2019 · Verkoop
De woningmarkt staat op zijn kop. De prijzen stijgen alsmaar en dan nog zijn de woningen binnen no time verkocht. Hoe kan dit en hoe kun jij er je voordeel mee doen?
Oververhitte woningmarkt, doe er je voordeel mee

Er is een groot woningtekort in Nederland. De vraag is enorm, terwijl het aanbod niet (genoeg) toeneemt. Het gevolg van dit tekort is dat de prijzen blijven stijgen. De vernieuwde regels omtrent de overdrachtsbelasting lijken niks op te lossen. Benieuwd hoe dit zit? We leggen het je uit én geven je 3 tips om te verkopen in de oververhitte woningmarkt.

Krapte en huizenprijzen

Om je een beeld te geven van de krapte: als woningzoeker heb je gemiddeld gezien de keuze uit 3 koopwoningen. In de crisis waren dit maar liefst 25 woningen. Je moet er dus snel bij zijn als je iets voorbij ziet komen en daarnaast ook bereid zijn flink te betalen.

Opvallend is dat de huizenprijzen het hardst stegen in Hardenberg en Zutphen, twee plaatsen buiten de Randstad. Dit zou heel goed kunnen komen doordat het belang van thuiswerken is toegenomen. Het is dan toch fijn om wat meer vierkante meters tot je beschikking te hebben.

Invloed nieuwe regels overdrachtsbelasting

Misschien heb je al gehoord dat er vanaf 2021 nieuwe regels gelden rondom de overdrachtsbelasting. Starters tussen de 18 en 35 jaar oud hoeven eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Voor beleggers is de belasting juist verhoogd van 2 naar 8 procent. Hiermee hoopt de overheid de positie voor starters in de markt te versterken.

Nu zou je zeggen, dat is top! Maar helaas is er een grote kans dat dit anders uitpakt. Het geld dat starters besparen, tellen ze waarschijnlijk op bij het bod dat ze uitbrengen. Zoals we eerder al zeiden: door de krapte moet je bereid zijn om flink te betalen. Beleggers kunnen hun hogere kosten vervolgens gewoon doorbereken in hun vraagprijzen.

Benieuwd hoe de nieuwe regels nu precies werken?

Check het hier

Verkopen in de oververhitte huizenmarkt

Er is veel vraag naar woningen, terwijl er weinig aanbod is. Voor een verkoper is dat goed nieuws, want hierdoor is de kans groot dat je een koper voor jouw huis vindt. Daarnaast kunnen de stijgende huizenprijzen zorgen voor een flinke overwaarde op je huidige woning. Dit bedrag kun je weer gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning. Tegelijkertijd is de hypotheekrente nog steeds laag. Hierdoor is het mogelijk dat jouw maandlasten dalen bij hetzelfde hypotheekbedrag.

De touwtjes zelf in handen betekent:

gmak.nl
Helemaal zelf doen
Traditionele makelaars
Kan helemaal gratis
Direct contact met de kopers
Gratis online promotie met groot bereik
Gratis verkoopbox met 'te koop' bord
Een waterdicht koopcontract
Uitgebreide kennis(bank) van de woningmarkt

3 tips om te verkopen in oververhitte huizenmarkt

1. Zet vraagprijs niet te laag in

Heb je geen haast met het verkopen van je woning? Zet de vraagprijs dan niet te laag in. Een woning is een tweedehands product en jij bepaalt dus zelf wat je daarvoor wilt vragen. Het is zonde wanneer je de vraagprijs te laag inzet en daardoor niet het maximale uit de verkoop haalt. Wees wel realistisch, met een onmogelijk hoge vraagprijs zullen er weinig potentiële kopers zijn.

2. Vraag om een uiterst bod

Je stelt een uiterste datum en tijdstip waarop potentiële kopers een bod uit kunnen brengen. Het bod dat het meest overeenkomt met jouw wensen, wordt de nieuwe eigenaar van de woning. Hiermee verplicht je de potentiële kopers direct een serieus bod te doen en je geeft iedereen een gelijke kans. De ideale kans om het maximale voor je huis te krijgen!

3. Goede presentatie van je woning

Door het tonen van kwalitatieve foto’s, plattegronden en misschien zelfs een video, hebben geïnteresseerden direct een goed beeld van je woning. Via gmak kun je gratis een professionele woningfotograaf inschakelen, doe dat dus vooral! De foto’s zijn scherp en licht en benadrukken de positieve punten in je huis. Zo weet je dat alle bezichtigers ook oprecht geïnteresseerd zijn om de rest van je huis en de buurt te bekijken.

Wil jij zelf je woning verkopen in 2021...

... maar heb je nog twijfels? Bijvoorbeeld met betrekking tot de bezichtigingen? We hebben de voordelen van het zelf verkopen én al onze tips op een rijtje gezet.

Lees hier alle tips

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen