Tips onderhandelen

Bekijk alle tips
Tips onderhandelen

Goed nieuws! Je woning valt in de smaak bij één van de potentiële kopers en je ontvangt een eerste bod. Je woning verkopen is niet iets wat je dagelijks doet, dus waar let je eigenlijk precies op? We geven je 6 tips die je moet lezen, vóórdat je begint met onderhandelen bij verkoop van je huis.

Regels bij onderhandelen woning

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn er weinig spelregels over wat wel en niet mag tijdens het onderhandelen bij verkoop huis. Het heeft dus geen enkele betekenis dat 'partijen in onderhandeling zijn’. Als verkoper ben je vrij om het onderhandelen van je woning af te breken tot het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. De koper heeft precies dezelfde rechten, plus de drie dagen wettelijke bedenktijd na het ondertekenen van de koopovereenkomst.

Hoe onderhandelen over prijs bij verkoop huis

Uiteraard is het netjes om te reageren wanneer iemand de tijd neemt om een bod uit te brengen bij verkoop van je huis. Het is een spannend moment voor beide partijen. Je bent echter niet verplicht om te reageren.

Mocht je van meerdere potentiële kopers biedingen hebben ontvangen, dan hoef je dit niet te communiceren. Iemand die als derde een bod uitbrengt, heeft dezelfde kansen en rechten als iemand die als eerste een bod uitbrengt.

Wanneer je als verkoper gaat onderhandelen over je woning met een bieder, mag je op ieder moment het bod afwijzen en het onderhandelen over je woning stoppen. Je mag tijdens het onderhandelen van je woning ook vragen aan de bieder het bod te verhogen. Wil de bieder dat niet? Dan mag je als verkoper gaan onderhandelen over je huis met anderen.

6 tips voor succesvol onderhandelen

Tip 1: Ga niet de strijd aan

Ga niet op in de strijd van het onderhandelen, maar blijf rustig. Behandel de andere partij altijd met respect en blijf vriendelijk. Je wilt de verkoop van je woning met een goed gevoel afsluiten.

Tip 2: Neem de tijd

Je hoeft niet direct te reageren zodra je een bod binnen krijgt. Zo lijkt het alsof je de woning heel snel kwijt wilt. Door de tijd te nemen heb je ook de ruimte om even rustig na te denken over een reactie op het bod.

Tip 3: Wees overtuigend

Zet bij een tegenbod niet te laag in, maar houd ruimte voor nog een tegenbod. Het is altijd goed om een tegenbod stellig te brengen, alsof het de laatste mogelijkheid is om te onderhandelen over prijs.

Tip 4: Luister goed

Luister goed naar hoe de koper een bod uitbrengt. Geeft de koper aan ‘om te beginnen zat ik te denken aan ….‘ dan weet je direct dat er ruimte is om te onderhandelen over prijs. Pak die ruimte door het tegenbod dichtbij de vraagprijs te houden.

Tip 5: Leg de vraagprijs uit

Het kan voorkomen dat de andere partij vraagt hoe jij tot deze vraagprijs bent gekomen. Je staat sterker wanneer je direct antwoord weet te geven. Kijk bijvoorbeeld naar vergelijkbare woningen die in de buurt te koop staan of laat een taxatierapport zien.

Tip 6: Bekijk het hele bod

De prijs is niet het enige waarover je onderhandelt. De voorbehouden zijn minstens zo belangrijk. Een voorbehoud kan er immers voor zorgen dat de verkoop alsnog niet doorgaat. Bespreek daarnaast ook de roerende zaken en/of de overdrachtsdatum.

De drie mogelijkheden bij onderhandelingen

  • Bod accepteren
    Bij de verkoop van een woning zijn mondelinge afspraken niet geldig. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper altijd nog drie dagen het recht om zich te bedenken en de koop niet door te laten gaan. Jij als verkoper mag je bedenken tot het moment dat je de koopovereenkomst gaat tekenen. Een mondelinge afspraak is dus niet altijd een definitieve afspraak!
  • Bod afwijzen
    Wanneer je een bod afwijst, zonder een nieuw voorstel te doen, vervalt het bod en ben je niet meer in onderhandeling. Doe je een tegenvoorstel? Dan ben je in onderhandeling. De potentiële koper mag natuurlijk altijd een nieuw bod uitbrengen. Je mag als verkoper ook altijd de potentiële koper vragen om opnieuw een beter bod uit te brengen.
  • Tegenbod doen
    Wanneer je een tegenbod hebt gedaan, dan ben je in onderhandeling.

Klaar om te onderhandelen over prijs woning?

Heb jij de 6 tips over onderhandelen huis verkopen gelezen en ben je er klaar voor om je woning zelf te verkopen? Start met de verkoop van je woning!

Start met verkopen

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Maak je eigen verkoopsite
en start met zelf verkopen

aan de slag
Juichende vrouw woning zelf verkocht