Vakantiehuis verkopen, zo doe je het gemakkelijk zelf!

2/24/2021 · Huis verkopen
Wil jij je vakantiehuis verkopen? Dat kun je gemakkelijk zelf! Benieuwd hoe? We geven je onze tips, zodat jij meteen aan de slag kunt.
Vakantiehuis verkopen, zo doe je het gemakkelijk zelf!

Ben jij de eigenaar van een chalet, stacaravan, appartement of een ander vakantiehuis en wil je deze binnenkort verkopen? Dan kun je natuurlijk een (recreatie)makelaar inschakelen, maar dat hoeft zeker niet. Je kunt de verkoop namelijk ook prima zelf regelen. Dit is voordelig, leerzaam en ook nog eens ontzettend leuk! Wij geven je graag alle informatie en tips die je nodig hebt, zodat de verkoop van je vakantiehuis vlekkeloos verloopt.

Vakantiehuis verkopen zonder makelaar

Zonder makelaar kun je toch geen huis verkopen? Dit is wat mensen jarenlang dachten. Je geeft de verkoop volledig uit handen en bemoeit je niet met de verkoop. Maar vergeet niet: je betaalt hier ook fors voor. De meeste makelaars werken namelijk met een courtage. Dat wil zeggen dat je een percentage van de opbrengst moet afdragen aan de makelaar. Hoe duurder je woning is, hoe meer je kwijt bent aan de makelaar. De kosten kunnen dus hoog oplopen, ook bij een vakantiehuis.

Het kan anders!

Je vakantiehuis is waarschijnlijk een van je meest kostbare bezittingen. Misschien heb je op deze plek zelf veel weekenden en vakanties doorgebracht of jarenlang de woning verhuurd aan andere vakantiegangers. Zeker weten dat jij dan degene bent die alle ins en outs kent. Denk aan de prachtige omgeving, de hotspots in de buurt of de beste plekjes van het vakantiepark. Waarom zou je dus betalen om je vakantiehuis te verkopen, terwijl je zelf de expert bent? Door zelf je vakantiehuis te verkopen heb je het proces zelf in de hand én kun je veel geld besparen. Het kan zelfs helemaal gratis!

Gratis je vakantiehuis verkopen

Als je je vakantiehuis kosteloos wilt verkopen, zijn er verschillende mogelijkheden. Wellicht heb je er al over nagedacht om je woning via Facebook (Marketplace) of Marktplaats aan te bieden. Dit lijkt een prima optie, maar er zijn ook een aantal nadelen. Zo zijn de mogelijkheden om de adverteren beperkt en kun je snel het overzicht verliezen. Daarnaast doe je de verkoop écht zelf, dus kun je er niet terecht voor advies. Wil jij je vakantiehuis op een professionele manier verkopen? Met een eigen website, een tool voor het inplannen van bezichtigingen én gratis promotie? Dan is gmak er voor jou!

gratis je vakantiehuis verkopen

Een eigen site voor je vakantiehuis

Op gmak maak je gemakkelijk en snel een eigen site voor je vakantiehuis. Daarna is het tijd voor de promotie, de bezichtigingen en onderhandelingen en tot slot het opstellen van de koopovereenkomst. We loodsen je stap voor stap door het proces en zijn altijd bereikbaar als je er zelf even niet uit komt. Dit is hoe het werkt:

Publiceer je verkoopsite

De eerste stap is het bepalen van de vraagprijs. Dit kan ook een ‘bieden vanaf’ prijs zijn en deze kun je later altijd nog aanpassen. Verder zijn veel gegevens al ingevuld. Controleer deze goed en vul ze aan. Daarnaast kun je gemakkelijk zelf foto’s en eventueel video’s en plattegronden toevoegen. In de omschrijving kun je extra informatie kwijt en kun je de prachtige omgeving, de faciliteiten op het park of de voorzieningen in de woning nog eens extra benadrukken.

Als je tevreden bent, dan kun je je verkoopsite publiceren. Later toch nog iets wijzigen of toevoegen? Dat is geen probleem, je kunt op elk moment je verkoopsite aanpassen of offline zetten.

Promoot de verkoop van je vakantiehuis

De promotie laten we niet helemaal aan jou over, we helpen je een handje! Zodra je verkoopsite online staat, lanceren we de Woningbooster. Dit houdt in dat we je woning delen via een bericht op Facebook én via advertenties. Daarnaast kun je je recreatiewoning promoten binnen je eigen netwerk via het dashboard.

Bezichtigingen en onderhandelingen

Het voordeel van gmak is dat alle bezichtigingsaanvragen en biedingen terecht komen in de chat. Zo staat alles op één plek en houd je het overzicht. Je kunt zelf je beschikbaarheid voor bezichtigingen invullen óf je woning op ‘open voor bod’ of ‘misschien te koop’ zetten. Geïnteresseerden kunnen dan niet meteen een bezichtiging aanvragen, maar kunnen je wel een bericht sturen.

Koopovereenkomst opstellen

Heb je een deal gemaakt? Dan is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen. Je kunt dit helemaal zelf doen door een template te downloaden en in te vullen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een expert van gmak. Na het ondertekenen is de verkoop officieel. Het koopcontract gaat naar de notaris, waar de overdracht plaatsvindt. Je kunt trots op jezelf zijn, want je hebt veel geld bespaard!

5 tips vakantiehuis verkopen

Klaar om aan de slag te gaan met de verkoop van je chalet, stacaravan of appartement? Dan is het fijn om te weten welke informatie een potentiële koper belangrijk vindt. Zo voorkom je mogelijk vele vragen en kun je sneller schakelen tijdens de verkoop. Hier onze 5 tips:

TIP 1: Vakantiehuis verkopen met of zonder grond

Vermeld duidelijk of je het vakantiehuis verkoopt met óf zonder de grond waar deze op staat. Het is namelijk ook mogelijk om de grond te huren of in erfpacht te verkrijgen.

TIP 2: 360 dagen per jaar recreëren?

Mag er het hele jaar door gerecreëerd worden op het park of de camping? Dit is een van de meest gestelde vragen rondom de verkoop van een vakantiehuis. Slim om dit meteen te vermelden, dus!

TIP 3: Faciliteiten op het park

Staat de woning op een vakantiepark of camping en mag de nieuwe eigenaar (gratis) gebruikmaken van de faciliteiten? Zet dit pluspunt dan zeker in de omschrijving.

TIP 4: Extra kosten

Voor een potentiële kopers is het fijn om te weten of je als eigenaar parkkosten, energiekosten en/of onderhoudskosten moet betalen en hoeveel deze bedragen. Zoek dit alvast uit en vermeld het op je verkoopsite.

TIP 5: Hulp bij de verhuur

Speel in op kopers die de woning willen verhuren door extra informatie te delen over een eventuele verhuurafdeling op het park en/of samenwerkingen andere verhuurorganisaties zoals Booking.com. Misschien trekt dit een geïnteresseerde wel over de streep!

Je vakantiehuis verkopen? Begin direct!

Ben jij er klaar voor om je vakantiehuis te verkopen? Of wil je gewoon eens kijken welke biedingen je kunt ontvangen? Dat kan! Het maken van je eigen site is namelijk geheel vrijblijvend. Je vakantiehuis verkopen zonder makelaar doe je met gmak!

start met verkopen