Verbouwen of verkopen wat is verstandig

9/12/2019 · Financieel
Twijfel je of je je huidige woning gaat verbouwen of toch op zoek gaat naar een nieuw plekje? Dan hebben wij een aantal tips voor je.
Verbouwen of verkopen wat is verstandig

De woning waar je nu in woont voldoet niet meer aan je wensen. De keuken is wellicht toe aan een grote verandering of misschien moeten er meer slaapkamers bij komen. Om die verandering tot stand te brengen, heb je twee opties: verbouwen of verhuizen. Lees hier een aantal tips om tot een goede keuze te komen.

Maak een wensenlijstje

Wat wil je precies? Het is goed om de wensen duidelijk op een rij te zetten. Als je samenwoont, gaat het uiteraard ook om de wensen van je partner. Stel jezelf de vraag wat de reden is, waarom je woning nu niet goed meer bevalt. Een woning kan je namelijk wel verbouwen, waardoor het bijvoorbeeld meer ruimte heeft. Maar wil je dichter bij de stad gaan wonen, dan heeft verbouwen weinig zin.

Een goed uitgangspunt is om op te schrijven wat je allemaal zou missen aan de woning en de buurt, maar ook wat je totaal niet zou missen. Bekijk hoeveel positieve en negatieve punten over de woning en de buurt naar voren komen. Zijn de punten die je mist op te vangen door de woning te verbouwen? Bedenk je ook dat niet ieder punt even zwaar mee telt. Vind je de reistijd naar je werk veel te lang nu, dan is verbouwen niet een logische oplossing. Mis je bij eventueel verhuizen de gezelligheid van de bakker op de hoek? Bij het verbouwen van je woning blijft dit gelijk. Alle positieve en negatieve punten helpen mee om te beslissen hoe je de woning kan verbouwen óf bij de zoektocht naar een nieuwe woning.

TIP: Maak samen met je partner een eigen wensenlijstje en leg deze later naast elkaar.

Is je wensenlijstje compleet? Dan is het verstandig om te kijken hoe je dit financieel het beste aanpakt. Het verbouwen van je woning hoeft niet uit eigen zak te komen. Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor je verbouwing. Het grote voordeel van het verbouwen van je woning is dat de waarde van je huis zal stijgen. Een investering die je snel terug verdient dus. Welke voorwaarden gelden bij een lening voor een verbouwing verschilt per hypotheekverstrekker. Neem hiervoor contact op met een aantal hypotheekverstrekkers en ga voor de geldverstrekker met de meest gunstige voorwaarden.

Weet je hoeveel je kunt lenen voor de verbouwing van je woning? Stel dan een verbouwingsplan op! Kun je met het extra vrijgekomen geld je droomwoning maken? En ook heel belangrijk: is de investering in verhouding met de waarde van de woning? Mocht je ooit de woning weer verkopen, dan wil je niet met een restschuld zitten. Een verbouwing maakt je woning meer waard, maar zal de waarde niet verdubbelen. Blijf daarin realistisch! 

Kijk verder vooruit

Tijdens het maken van je wensenlijstje is het goed om niet alleen naar je wensen van nu te kijken. Kijk ook naar je wensen over een aantal jaar. Ben je een starter, dan zal er nog veel veranderen in je leven. Je kunt nu wensen van een grotere badkamer, maar over een aantal jaar is er ook misschien ruimte nodig voor een kinderkamer. Houd hier rekening mee, ook al lijken deze veranderingen nog heel ver weg. Andersom geldt precies hetzelfde: groter wonen lijkt een logische stap zodra de kinderen pubers zijn, maar vroeg of laat vliegen de kinderen het huis uit en komen meerdere kamers leeg te staan. In dat geval heb je wel de ruimte  om eventueel een extra grote en luxe badkamer te maken.

Bezig met verhuizen? Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen