Verkoop bij inschrijving wel of geen goed idee?

3/1/2019 · Verkoop
Heb jij een huis in de verkoop waar veel vraag naar is? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor verkoop bij inschrijving. Lees hier hoe het werkt!
Verkoop bij inschrijving wel of geen goed idee?

Bij verkoop bij inschrijving brengen alle geïnteresseerden een bod uit vóór een bepaalde datum. Je hoeft niet vooraf te beslissen of je voor deze verkoopmethode gaat. Merk je dat er veel belangstelling is voor je woning? Dan stap je makkelijk over naar verkoop bij inschrijving. Deze vorm van verkopen is goed te combineren met een open huis. Iedereen komt op dezelfde dag langs om de woning te bekijken en jij geeft aan dat iedereen de ruimte krijgt om een bod uit te brengen.

Verkoop bij inschrijving, hoe werkt het?

Het hanteren van een bepaalde verkoopmethode klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Kies je voor verkoop bij inschrijving, dan betekent het dat er een deadline is waarop geïnteresseerden een bod kunnen uitbrengen. In de meeste gevallen organiseer je een open huis, zodat alle geïnteresseerden op één dag langs kunnen komen.

Laat alle bezoekers weten dat er een deadline is. Download het formulier dat je mee geeft aan alle bezoekers van het open huis. Vul je gegevens in en zet onderaan het formulier wanneer de deadline voor de inschrijving is.

Download template

Waar op letten bij verkoop bij inschrijving?

Bij verkoop bij inschrijving gaat het over ‘gunnen’. Wie gun jij de woning? Het hoogste bod lijkt meestal het beste bod, maar dat is onjuist. Kijk ook naar de voorwaarden die gesteld worden:

  • Zijn er ontbindende voorwaarden?
  • Welke overdrachtsdatum wordt genoemd?
  • Hoe zit het met de lijst van zaken?

Het is belangrijk om de verschillende factoren tegen elkaar op te wegen, voordat je een bod weigert of accepteert. Het is uiteraard mogelijk dat er geen enkele bieding voldoet aan jouw wensen. Communiceer dat ook met alle bieders. Wellicht ontvang je een nieuw bod, waarbij de voorwaarden voldoen aan je verwachting.

Zodra je tot overeenkomst bent gekomen met de gekozen bieders, wordt er een koopovereenkomst opgesteld. Beide partijen ondertekenen dit contract. Jij als verkoper kan daarna niet meer ingaan op een eventueel beter voorstel. De kopers hebben nog wel drie dagen wettelijke bedenktijd. Dat betekent dat zij, zonder opgave van reden, kunnen afzien van de koop.

Voordelen verkoop bij inschrijving voor de koper

Bij sommige huizen is direct bekend dat ‘verkoop bij inschrijving’ wordt gehanteerd. Dat geldt niet bij iedere woning. Soms wordt dit bijvoorbeeld tijdens een open huis besproken. Vraag nadrukkelijk wanneer de deadline voor de inschrijving is. Je bod wordt alleen in overweging genomen wanneer je vóór de genoemde datum en tijdstip je bod uitbrengt. Via gmak breng je makkelijk een bod uit op een woning. Benoem het bedrag en de eventuele voorwaarden. Na het uitbrengen van een bod is het wachten op een reactie van de verkoper.

Verkoop bij inschrijving een eerlijke verkoopmethode

Verkoop bij inschrijving is een eerlijke verkoopmethode. De verkoper bekijkt tegelijk het bod van alle geïnteresseerden. De bieders komen direct met een serieus bod en dat werkt vrijwel altijd in het voordeel van de verkoper.

Verkoop bij inschrijving heeft ook voordelen voor de kopers. Iedereen krijgt namelijk een eerlijke kans om een bod uit te brengen, zonder dat de woning verkocht wordt aan iemand die nét iets eerder was.

Benieuwd hoe deze verkoopmethode uitpakt bij jouw woning?

Ga aan de slag