Voorlopig koopcontract, wat houdt dat in?

10/5/2021 · Juridisch
Na de bezichtigingen en onderhandelingen heb je een mooie deal gesloten voor de verkoop van je woning, goed bezig! Op naar de laatste stap: het koopcontract. Misschien heb je wel eens gehoord van de term voorlopig koopcontract. Let op: deze term is een beetje misleidend. We vertellen je er alles over.
Voorlopig koopcontract, wat houdt dat in?

Het koopcontract wordt ook wel een koopovereenkomst of een koopakte genoemd. Dit zijn de papieren die je tekent op het moment dat je een deal hebt gesloten voor de verkoop van je woning. Hierin zijn alle gemaakte afspraken vastgelegd. Er zijn vaak onduidelijkheden over het verschil tussen een koopcontract en een ‘voorlopig koopcontract’. Eigenlijk is het heel simpel; dit is precies hetzelfde!

Voorlopig koopcontract

De term voorlopig koopcontract wordt regelmatig gebruikt, maar dit is een beetje misleidend. Er is namelijk geen verschil tussen een koopcontract en een voorlopig koopcontract. Zodra je de overeenkomst tekent, is deze namelijk bindend. Een voorlopig koopcontract is alleen voorlopig omdat de woning nog niet officieel je eigendom is.

Drie dagen bedenktijd

De term voorlopig koopcontract suggereert dat je eenvoudig onder de koop uit kunt komen, maar dit is niet het geval. Dit is alleen zo wanneer er ontbindende voorwaarden zijn afgesproken. Wel is het zo dat de kopende partij na het tekenen nog 3 dagen wettelijke bedenktijd heeft. Dit betekent dat zij, zonder opgave van reden, alsnog onder de koop uit kunnen. De bedenktijd is bedoeld om de koper te beschermen en geldt dus niet voor de verkoper.

Ontbindende voorwaarden

Als er ontbindende voorwaarden zijn opgenomen in het koopcontract, kun je ook na de 3 dagen bedenktijd nog onder de koop uit komen. Het voorbehoud van financiering is de meest voorkomende ontbindende voorwaarde. Hiermee voorkom je dat je in de problemen komt wanneer je de hypotheek niet rond krijgt. Erg belangrijk, want zonder deze ontbindende voorwaarde riskeer je in dat geval een hoge boete.

Ook het voorbehoud van bouwtechnische keuring komt regelmatig voor. Er wordt dan gekeken naar de kosten voor het direct noodzakelijk herstel van achterstallig onderhoud en gebreken. Wanneer uit de keuring blijkt dat de kosten hoger zijn dan het vooraf afgesproken bedrag, kan de koper het contract ontbinden. Voor de voorbehouden wordt een uiterste datum genoemd. Zodra deze datum verstreken is, vervallen alle voorbehouden. De verkoop is dan definitief!

Voorlopig koopcontract opstellen

In de koopovereenkomst worden alle afspraken volgens het eindbod vastgelegd. Hierin wordt het bedrag, de voorbehouden, overdrachtsdatum, eventueel de lijst met roerende zaken en de belangrijkste kenmerken van de woning opgenomen. Daarnaast worden de persoonlijke gegevens van de verkoper en de koper vastgelegd.

De verkopende partij is verantwoordelijk voor het opstellen van het koopcontract. Een makelaar of notaris kan dit doen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een koopcontract opstellen. Zo kun je via gmak een standaard koopovereenkomst downloaden en invullen. Vul de gegevens in en alles wordt automatisch op de juiste plaats gezet!

Download voorbeeld koopcontract

Voorbeeld Appartement Voorbeeld Woning

Koopcontract laten checken door een expert

Heb je zelf het koopcontract ingevuld en wil je deze laten checken door een expert? Dan kun je een juridische check aanvragen. Na het uploaden van je koopcontract checkt een expert of de belangrijkste zaken van de koop in het concept koopcontract staan. Ook wordt er gekeken of er geen tegenstrijdige dingen worden vermeld en of bijzondere afspraken duidelijk zijn geformuleerd. Zo ben je verzekerd van een betrouwbaar en correct koopcontract.

Koopcontract laten opstellen

Besteed je het juridische gedeelte van de verkoop liever helemaal uit? Dat kan ook! Laat het koopcontract opstellen door een expert om zeker te zijn van een betrouwbare en correcte koopovereenkomst. Het enige wat je hoeft te doen is een checklist invullen en uploaden. Wanneer de juiste informatie is verstrekt, wordt de koopovereenkomst binnen 3 werkdagen opgesteld. Dit is een persoonlijk en op maat gemaakt koopcontract.

Voorlopig koopcontract tekenen

Wanneer er sprake is van een mondelinge overeenkomst, is hiermee wettelijk niks vastgelegd. De afspraken zijn pas bindend wanneer de koopovereenkomst door de verkoper(s) en koper(s) is ondertekend. Zodra de wettelijke bedenktijd verstreken is, is het wachten tot de dag van overdracht.

Overdracht bij de notaris

In het koopcontract wordt ook de datum van overdracht opgenomen. Op die dag gaan beide partijen naar de notaris voor de sleuteloverdracht en het tekenen van de leveringsakte. Wil je meer lezen over wat een notaris precies doet bij de verkoop van een woning? Lees dan onze blog over de 9 belangrijkste taken van de notaris.

Heb je al een koper gevonden?

... en wil je via gmak je koopovereenkomst regelen? Dat kan! Vul je postcode of adres in om toegang te krijgen tot het dashboard. Controleer de gegevens en upload minimaal 3 foto's. Nu kun je je woningsite publiceren, maar omdat je woning al verkocht is, wijzig je de verkoopstatus meteen naar 'verkocht' Het is nu niet meer mogelijk om een bezichtiging in te plannen.

In de stap 'koopovereenkomst' kun je je bestelling plaatsen voor een juridische check óf het laten opstellen van de koopovereenkomst. Alles wat je nodig hebt, kun je hier downloaden. Heb je verder nog vragen? Dan kun je ons altijd een berichtje sturen via de chatfunctie op onze website.