De eindinspectie wordt ook wel een laatste bezichtiging genoemd. De verkopers en kopers gaan samen door de woning om te zien of alles volgens afspraak is achtergelaten. Daarbij gaat het om beschadigingen, gebreken en de lijst met roerende zaken. Indien er spullen achterblijven in de woning, wordt er gekeken of het er nog staat staat en of het functioneert naar behoren.
De datum van overdracht is bepaald tijdens het onderhandelen. De overdracht vindt plaats bij de notaris. Jij als verkoper en de koper ontvangen van de notaris een brief waarin de datum en tijd voor de overdracht gepland zijn. Dit betekent dat beide partijen op dat tijdstip in het notariskantoor aanwezig moeten zijn. Tijdens de overdracht wordt een handtekening gezet ter akkoord, door de verkoper(s) en de koper(s). Ook worden de sleutels overhandigd aan de kopende partij. Voorafgaand aan het bezoek bij de notaris vindt eerst de eindinspectie plaats.
Het is goed om een checklist bij te houden met punten waar de koper op gaat letten tijdens de eindinspectie van de woning. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.
De eventueel vooraf aangegeven gebreken moeten volgens afspraak zijn hersteld. Mochten er nog nieuwe gebreken zijn, nadat jullie tot overeenkomst zijn gekomen, dan ben je verplicht dit te melden aan de kopers. Voor de eindinspectie is een standaard eindinspectie formulier te downloaden, die de koper en verkoper beide ondertekenen.
Download het eindinspectieformulierTijdens de eindinspectie is het belangrijk dat alle ruimtes goed nagelopen worden. De verkopers en kopers kijken of iedere ruimte volgens afspraken wordt opgeleverd. Daarbij geldt ook de lijst met roerende zaken. Indien er ook spullen achterblijven, is het goed om ook deze spullen bij langs te gaan. Het is afhankelijk van de grootte van de woning en de inhoud van de lijst met roerende zaken hoe lang een eindinspectie duurt. Je gaat de woning door, voordat je naar de notaris gaat. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd hebt. Gemiddeld duurt een eindinspectie drie kwartier.
TIP: Houd voor de eindinspectie van de woning ook rekening met reistijd naar de notaris. Zo zijn beide partijen op tijd bij het notariskantoor. Deze extra tijd wordt nog wel eens vergeten, waardoor er gehaast moet worden.
Het komt voor dat een woning niet volgens afspraak wordt achtergelaten. Het kan zijn dat er spullen van de lijst met roerende zaken ontbreken of dat er juist spullen zijn blijven staan die daar niet meer horen. Ook kunnen er beschadigingen of andere gebreken in de woning aan het licht komen. Bespreek deze punten onderling. Beide partijen hebben er voordeel bij wanneer alles volgens afspraak wordt afgehandeld. Leg deze afspraken vast op het eindinspectie formulier en laat beide partijen het formulier ondertekenen. Zo voorkom je verwarring over het afhandelen van de laatste zaken.
De sleutels van de woning worden niet tijdens de eindinspectie, maar bij de notaris overgedragen. Ben je benieuwd wat de notaris regelt tijdens een verhuizing?
Lees de taken van de notaris