Waarom een eindinspectie belangrijk is

9/11/2020 · Huis verkopen· Huis zoeken & kopen
Ben jij benieuwd wat de eindinspectie precies inhoudt en waar je op moet letten? Lees het hier en download meteen het eindinspectieformulier 2021.
Waarom een eindinspectie belangrijk is

De eindinspectie wordt ook wel een laatste bezichtiging genoemd. De verkopers en kopers gaan samen door de woning om te zien of alles volgens afspraak is achtergelaten. Daarbij gaat het om beschadigingen, gebreken en de lijst met roerende zaken. Indien er spullen achterblijven in de woning, wordt er gekeken of het er nog staat en of het naar behoren functioneert.

De dag van de overdracht

De datum van overdracht is bepaald tijdens het onderhandelen. De overdracht vindt plaats bij de notaris. Jij als verkoper en de koper ontvangen van de notaris een brief waarin de datum en tijd voor de overdracht gepland zijn. Dit betekent dat beide partijen op dat tijdstip in het notariskantoor aanwezig moeten zijn. Tijdens de overdracht wordt een handtekening gezet ter akkoord, door de verkoper(s) en de koper(s). Ook worden de sleutels overhandigd aan de kopende partij. Voorafgaand aan het bezoek bij de notaris vindt eerst de eindinspectie plaats.

Waar let de koper op tijdens de eindinspectie?

Het is goed om een checklist bij te houden met punten waar de koper op gaat letten tijdens de eindinspectie van de woning. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.

  • Bekijk samen de meter- en waterstanden, zodat je zeker weet dat alles goed genoteerd wordt.
  • Controleer goed welke afspraken je hebt gemaakt met de koper(s). Alles wat de kopende partij niet overneemt, moet dus uit de woning gehaald worden.
  • Welke spullen en meubels zitten bij de koop inbegrepen? Zorg dat deze zaken aanwezig zijn. Controleer vroegtijdig of alles naar behoren functioneert.
  • De verkoper is verantwoordelijk voor gebreken die plaats vinden tussen het tekenen van het koopcontract en de overdracht. Indien er nieuwe gebreken zijn, verzwijg dit niet maar kom met een oplossing voor de koper(s).
  • De eventueel vooraf aangegeven gebreken moeten volgens afspraak zijn hersteld. Mochten er nog nieuwe gebreken zijn, nadat jullie tot overeenkomst zijn gekomen, dan ben je verplicht dit te melden aan de kopers. Voor de eindinspectie is een standaard eindinspectie formulier te downloaden, die de koper en verkoper beide ondertekenen.
  •  

- Download het eindinspectieformulier 2021

eindinspectieformulier word  eindinspectieformulier pdf

Hoe lang duurt een eindinspectie?

Tijdens de eindinspectie is het belangrijk dat alle ruimtes goed nagelopen worden. De verkopers en kopers kijken of iedere ruimte volgens afspraken wordt opgeleverd. Daarbij geldt ook de lijst met roerende zaken. Indien er ook spullen achterblijven, is het goed om ook deze spullen bij langs te gaan. Het is afhankelijk van de grootte van de woning en de inhoud van de lijst met roerende zaken hoe lang een eindinspectie duurt. Je gaat de woning door, voordat je naar de notaris gaat. Zorg er daarom voor dat je voldoende tijd hebt. Gemiddeld duurt een eindinspectie drie kwartier.

TIP: Houd voor de eindinspectie van de woning ook rekening met reistijd naar de notaris. Zo zijn beide partijen op tijd bij het notariskantoor. Deze extra tijd wordt nog wel eens vergeten, waardoor er gehaast moet worden.

Bevindingen tijdens de eindinspectie

Het komt voor dat een woning niet volgens afspraak wordt achtergelaten. Het kan zijn dat er spullen van de lijst met roerende zaken ontbreken of dat er juist spullen zijn blijven staan die daar niet meer horen. Ook kunnen er beschadigingen of andere gebreken in de woning aan het licht komen. Bespreek deze punten onderling. Beide partijen hebben er voordeel bij wanneer alles volgens afspraak wordt afgehandeld. Leg deze afspraken vast op het eindinspectie formulier en laat beide partijen het formulier ondertekenen. Zo voorkom je verwarring over het afhandelen van de laatste zaken.

De sleutels van de woning worden niet tijdens de eindinspectie, maar bij de notaris overgedragen. Ben je benieuwd wat de notaris regelt tijdens een verhuizing?

dit zijn de taken van de notaris

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen