Waarom een energielabel verplicht is bij de verkoop

11/21/2019 · Energie & duurzaamheid· Huis verkopen
Zodra je woning verkocht is, moet je als verkoper een energielabel overhandigen aan de kopende partij. Zorg voor een geldig energielabel en voorkom een boete!
Waarom een energielabel verplicht is bij de verkoop

Een energielabel geeft inzicht in het energieverbruik van een woning. De energiepresentaties van een woning kunnen uiteenlopen van heel zuinig tot grootverbruik. Een woning met energielabel A++ is een zeer energiezuinige woning. Het minst zuinig is een woning met energielabel G. Er zijn vele factoren die invloed hebben op het energielabel.

Het energielabel van jouw woning

Een energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Heb jij nog een energielabel dat minder dan 10 jaar geleden is aangevraagd? Dan hoef je in principe geen nieuw energielabel aan te vragen. Wanneer er niks aan de woning is veranderd, kun je er vanuit gaan dat het energielabel nog klopt. Indien je wel energiebesparende maatregelen hebt getroffen, is het verstandig om het bestaande energielabel te vernieuwen.

Voorlopig energielabel

Als het gaat om het energielabel, dan worden vaak de termen ‘voorlopig’ en ‘definitief’ gebruikt. Een voorlopig energielabel heeft geen officiële status. In 2015 heeft iedere woning een voorlopig energielabel gekregen. Dit is een indicatie die wordt gemaakt op basis van openbare gegevens over de woningen in Nederland. Als verkoper van een woning dien je een definitief energielabel aan te vragen. Het overhandigen van het label doe je tijdens de overdacht, vóórdat de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Maak je een woningsite voor je woning op gmak? Dan wordt het energielabel automatisch voor je opgehaald. Let op: dit kan een voorlopig energielabel zijn. Is het energielabel van jouw woning veranderd of definitief geworden? Dan kun je dit altijd aanpassen in het dashboard.

TIP! Het energielabel hoef je pas bij de overdracht te overhandigen. In principe is het label dan pas noodzakelijk, maar potentiële kopers zullen tijdens hun zoektocht al willen weten wat het energielabel van de woning is. Wil jij je woning te koop zetten? Dan kun je het best meteen een energielabel aanvragen. Daarnaast is het natuurlijk fijn om dit alvast geregeld te hebben.

Definitief energielabel aanvragen

Voorkom dat je een boete moet betalen omdat je niet over een geldig energielabel voor je woning beschikt. De kosten voor het niet aanleveren van een geldig energielabel kunnen namelijk hoog oplopen: de boete is namelijk €435 voor particulieren. Voor het bepalen van het energielabel van je woning moet een energieadviseur je woning opnemen.

Heb jij een energielabel nodig en wil je dit snel én goedkoop regelen? Dat kan via gmak.nl! Het label wordt binnen 10 dagen na opname geregistreerd én je profiteert van een korting van €50. Vraag vrijblijvend de kortingsvoucher aan en onze partner Energie Inspectie neemt contact met je op. We leggen je stap voor stap uit hoe het energielabel aanvragen werkt:

Stap 1: Afspraak plannen

Heb je de offerte ontvangen en ga je hiermee akkoord? Dan is het tijd om een afspraak in te plannen! Dit kan telefonisch en digitaal.

Stap 2: De adviseur komt langs

De energieadviseur komt bij je langs en stelt de kenmerken van je huis vast. Hij of zij kijkt onder andere naar: bouwjaar, woningtype, soort glas, isolatie, verwarming en ventilatie. Het bezoek zal 1 tot 2 uren duren. Energie Inspectie maakt gebruik van digitale middelen, waardoor gegevens nauwkeurig worden vastgesteld in de berekeningssoftware.

Stap 3: Energielabel registreren

Het berekende energielabel wordt geregistreerd. Binnen 10 werkdagen na de opname ontvang je deze per mail. Je kunt het energielabel printen en overhandigen bij de verkoop van je woning. Het label is 10 jaar geldig.

Mocht het energielabel niet aan je verwachtingen voldoen, dan kijkt Energie Inspectie met je mee. Zij bieden een passend advies om ervoor te zorgen dat het energielabel verbeterd wordt.

profiteer van onze korting

Hogere opbrengst bij beter energielabel

Valt de uitkomst van het energielabel een beetje tegen? Ga aan de slag! Je kunt verschillende maatregelen treffen om een beter energielabel voor jouw woning te krijgen. Een hoger energielabel brengt ook vaak meer op tijdens de verkoop. Duurzame woningen zijn steeds meer in trek bij woningzoekenden. Isolatie is daarbij een belangrijk onderdeel. Een woning die drie labels zuiniger is dan een vergelijkbare woning in de buurt, levert ruim 3,6% meer op bij de verkoop. Bij de gemiddelde verkoopprijs komt dat neer op €10.700,-. Dat is snel verdiend!

Energiebesparende maatregelen

Heb je verhuisplannen op langere termijn? Dan is het verstandig om te kijken wat je kunt verbeteren om een zuiniger energielabel te krijgen. Zodra je de energiebesparende maatregelen hebt getroffen, kun je het definitieve energielabel aanvragen. Kun je wel wat tips gebruiken? Kijk dan eens op verbeterjehuis.nl.

Lees alles over de voordelen van een zuinig energielabel

alles over zuinig energielabel

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen