Waarom een energielabel verplicht is bij verkoop huis

Bekijk alle tips
Waarom een energielabel verplicht is bij verkoop huis

Zodra je woning verkocht is, moet je als verkoper een energielabel afgeven aan de kopende partij. Dit dient te gebeuren vóórdat de sleuteloverdracht plaats vindt. Het kan zijn dat er nog een geldig energielabel bestaat voor jouw woning. Dit kun je gemakkelijk en snel online controleren. Zorg voor een geldig energielabel van je woning en voorkom een boete!

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft inzicht in het energieverbruik van een woning. De energiepresentaties van een woning kunnen uiteenlopen van heel zuinig tot grootverbruik. Een woning met energielabel A is een zeer energiezuinige woning. Het minst zuinig is een woning met energielabel G. Er zijn vele factoren die invloed hebben op het energielabel.

TIP! Op het energielabel staat welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn in de woning. Altijd handig om zo'n overzicht te hebben.

Het energielabel van jouw woning

Benieuwd welk energielabel jouw woning heeft? Dat kun je gemakkelijk en snel terugvinden via Energielabel.nl. Vul je postcode en huisnummer in en je ziet direct welk energielabel bij jouw woning hoort. Ook staat er vermeld of het gaat om een voorlopig of definitief energielabel. Een energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Controleer dus of er nog een geldig label op jouw woning zit. Het kan zijn dat de vorige bewoners van jouw huis al een energielabel hebben gekocht. Wanneer er niks aan de woning is veranderd, kun je er vanuit gaan dat het energielabel nog klopt. Indien je wel energiebesparende maatregelen hebt getroffen, is het verstandig om het bestaande energielabel te vernieuwen.

Voorlopig energielabel

Indien het een voorlopig energielabel is, ben je als verkoper verplicht om het om te zetten naar een definitief energielabel. Het energielabel dien je op tijd aan te leveren bij de kopers. Dit doe je vóórdat de sleuteloverdracht plaats vindt. Een voorlopig energielabel is gratis, maar om deze om te zetten naar een definitief energielabel betaal je een aantal tientjes. Deze kosten variëren per woning en de kosten zijn voor de verkoper.

Definitief energielabel aanvragen

Voorkom dat je een boete moet betalen. De kosten voor het niet aanleveren van een geldig energielabel kunnen oplopen tot meer dan €400,-. Vraag daarom dus op tijd een definitief energielabel aan.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Via Rijksoverheid regel je dit gemakkelijk en snel. 

  • Ga naar Rijksoverheid.nl; Log in met je DigiD
  • Controleer alle woninggegevens, pas aan indien nodig; Type glas, isolatie en verwarming
  • Voeg bewijs toe<; Verkoop- of aankoopbrochure, bouwtechnisch rapport, factuur of foto's
  • Selecteer een erkend deskundige; Op basis van tarief of reactietijd

Hogere opbrengst bij beter energielabel

Valt de uitkomst van het energielabel een beetje tegen? Ga aan de slag! Je kunt verschillende maatregelen treffen om een beter energielabel voor jouw woning te krijgen. Een hoger energielabel brengt ook vaak meer op tijdens de verkoop. Duurzame woningen zijn steeds meer in trek bij woningzoekenden. Isolatie is daarbij een belangrijk onderdeel. Een woning die drie labels zuiniger is dan een vergelijkbare woning in de buurt, levert ruim 3,6% meer op bij de verkoop. Bij de gemiddelde verkoopprijs komt dat neer op €10.700,-. Dat is snel verdient!

Via verbeterjehuis.nl zie je direct wat je kunt verbeteren aan jouw woning om een zuiniger energielabel te krijgen. Zodra je energiebesparende maatregelen hebt getroffen, kun je het energielabel vernieuwen. Dit gaat op dezelfde manier als het aanvragen van een definitief energielabel.

Lees alles over de voordelen van een zuinig energielabel

Alles over zuinig energielabel

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag

Juichende vrouw woning zelf verkocht