Wat betekent onder bod?

11/9/2020 · Huis zoeken & kopen· Koopcontract & juridische zaken· Huis verkopen
Onder bod, wat houdt dat eigenlijk precies in? Kan er dan nog gereageerd worden op een woning? Hier is veel verwarring over, maar eigenlijk is het heel simpel.
Wat betekent onder bod?

Wanneer je een woning gaat kopen of verkopen kun je allerlei termen tegenkomen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. En dat is niet zo gek, want het kopen of verkopen van een woning doe je ook niet dagelijks. Soms staat er bij een woning aangegeven dat hij onder bod is. We leggen je uit wat dit precies betekent. Spoiler: zo lang er geen koopcontract ondertekend is, is niks definitief.

Onder bod, wat betekent dat?

De ene makelaar hangt dit label aan de woning zodra het eerste bod is binnengekomen, de ander wanneer er een mondelinge overeenkomst is. Eigenlijk zegt dit dus helemaal niks. Een verkoper heeft dus alle vrijheid om de woning te laten zien aan potentiële kopers. Ook mag iedereen nog een bod uitbrengen als een woning ‘onder bod’ staat.

Verkoopfases van een woning

Een woning kan verschillende statussen hebben. Een woning is beschikbaar, onder bod, verkocht onder voorbehoud of verkocht. Officieel is een woning beschikbaar zolang de woning te koop staat en er geen geïnteresseerden zich gemeld hebben met een bod. Er vinden dus nog geen onderhandelingen plaats. Zodra de onderhandelingen zijn afgerond, wordt dit vastgelegd in een koopovereenkomst. Deze koopovereenkomst wordt door de kopende en verkopende partij ondertekend. De stap tussen ‘beschikbaar’ en ‘verkocht onder voorbehoud’ of ‘verkocht’ is dus ‘onder bod’.

Een eerlijke kans

Je woning staat onder bod, maar er heeft een nieuwe partij zich gemeld. Dat betekent een nieuwe kans om nog meer voor je woning te krijgen. Je hebt het recht om met de nieuwe partij in overleg te gaan, ook wanneer je al een mondelinge overeenkomst hebt bereikt. Jij, maar ook de kopende partij, zit nog nergens aan vast zolang er niet getekend is. Als je een overeenkomst hebt bereikt en een nieuwe potentiële koper doet ook een bod, dan is het wel de bedoeling dat je de eerste partij op de hoogte brengt.

Om beide partijen een eerlijke kans te geven, kan de verkoper ervoor kiezen om een biedingsproces op te stellen. Dit betekent dat beide partijen op de aangegeven datum en tijdstip een eindbod mogen uitbrengen. Op deze manier weet je, als verkoper, zeker dat je het maximale voor je woning gaat krijgen. Het gaat daarbij niet alleen om de bedragen die beide partijen genoemd hebben, maar ook om de voorwaarden. Liggen de bedragen dicht bij elkaar, dan is een bod zonder voorbehouden veel aantrekkelijker dan een bod met voorbehouden. Let hier dus ook goed op.

De koopovereenkomst is getekend

Als je tot mondelinge overeenstemming bent gekomen, worden alle afspraken vastgelegd in een koopovereenkomst. Beide partijen moeten de koopovereenkomst ondertekenen. Zodra de koopovereenkomst getekend is, is een woning niet langer ‘onder bod’. Er is namelijk een deal gesloten. De deal is nog niet helemaal definitief na het tekenen. De kopende partij heeft namelijk drie dagen wettelijke bedenktijd. De koper kan dan zonder opgave van reden alsnog de koop annuleren.

Daarnaast gelden eventueel de voorbehouden van de kopers. Zodra deze voorbehouden verlopen zijn, is de verkoop definitief. Zolang de verkoop nog niet het label ‘verkocht’ heeft op de woningsite, is het als potentiële koper mogelijk om je belangstelling kenbaar te maken aan de verkoper. Mocht de verkoop om welke reden dan ook niet doorgaan, dan weet de verkoper jou te vinden.

lees alles over zelf je huis verkopen

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen