"Woningruil” is binnen de vastgoedmarkt geen vast begrip. Wanneer je gaat googelen op woningruil, kom je grotendeels resultaten tegen die gaan over woningruil bij appartementen en huurwoningen, maar hoe zit dat bij een koopwoning?
Er is sprake van een woningruil wanneer twee huiseigenaren besluiten hun koopwoning te verlaten en in die van de ander te trekken. Het oude huis wordt op papier gewoon verkocht en het nieuwe huis aangekocht. Bij inruil wordt voor beide woningen een koopovereenkomst opgemaakt en is er bij beide woningen sprake van kosten koper.
Je kunt vanwege meerdere redenen voor woningruil kiezen:
Je bent opzoek naar een woning, en wellicht zelfs eentje met specifieke eisen maar je hebt deze nog nergens kunnen vinden. Sommige mensen zetten hun huis ‘te koop’ voor alleen de juiste koper, met het juiste huis. Vanuit het centrum van een drukke stad naar het platteland of andersom? Van een modern appartement naar een huis vol met historie? Bij huizenruil kun je aangeven waar je precies naar op zoek bent. Ook als je eigenlijk je huis wel wilt verkopen maar bang bent dat je geen nieuwe woning daarvoor kunt vinden, is huizenruil en goede optie. Want zo zitten beide eigenaren niet zonder huis!
Een van de grootste voordelen van woningruil is dat verkopers niet met dubbele woonlasten blijven zitten, en meteen een nieuwe woning hebben. Het is uiteraard zaak dat je in goed overleg met de andere eigenaren een datum prikt waarbij je beide overgaat naar de nieuwe woning.
Als je een mooi huis hebt gevonden met eigenaren die ook openstaan voor huizenruil, maar waarvan het huis meer waard is dan het jouwe, kun je alsnog een woningruil doen. Geen probleem! Dit waardeverschil kun je namelijk overbruggen. Heb jij een duurdere woning op het oog? Dan betaal je dit verschil bij, iets wat een notaris zal regelen. Je kunt dit doen met eigen geld of een hogere hypotheek.
Het komt regelmatig voor dat ouder(s) en kind(eren) woning willen ruilen. Het liefst natuurlijk met gesloten beurzen, maar dat is lastig wanneer de ene woning duurder is dan de andere. Als je een woning verkoopt aan je kind voor een te laag bedrag, wordt het verschil met de werkelijke waarde als schenking gezien en moet er gewoon schenkbelasting betaald worden. Als het prijsverschil andersom ligt; dus als een kind schenkt aan zijn ouders, is dat veel duurder. Bij een woningruil tussen ouder en kind betalen beide partijen 2% overdrachtsbelasting.
In theorie kan een woningruil voor elke koper en elke verkoper interessant zijn. Het vinden van je droomwoning, waarbij de eigenaren willen ruilen, is lastig maar zeker niet onmogelijk. Met een gekke woningmarkt zijn er steeds meer afwijkende manieren waarop mensen aan een woning komen en woningruil is hier één van. Woningruil komt vaak voor bij oudere mensen die kleiner willen gaan wonen en gezinnen die groter willen gaan wonen. Ook een ruil tussen wonen in de stad en landelijke wonen. Voor beide woningen wordt een koopovereenkomst opgemaakt en ook bij beide woningen is "kosten koper” van toepassing. Bij gmak is er de mogelijkheid om je huis te koop of open voor bod te zetten waarbij je zelf de voorwaarden bepaald. Je kunt dus prima vermelding dat je alleen biedingen aanneemt van mensen die voldoen aan jouw ‘woningruil wens’.