Wat is mijn huis waard?

9/2/2020 · Huis & hypotheek
Het is een vraag die speelt bij velen: wat is mijn huis waard? Als je gaat verkopen, wil je natuurlijk wel een goed prijskaartje aan je huis hangen.
Wat is mijn huis waard?

Om de vraagprijs te bepalen, kijk je allereerst wat je huis waard is. Het is goed om te kijken naar een aantal aspecten, zoals de locatie en de staat van onderhoud. Daarnaast speelt de situatie in de woningmarkt natuurlijk ook een rol. Wil jij een waardebepaling doen voor je huis? Lees dan verder!

De gegevens van je huis

Wat je huis waard is wordt grotendeels bepaald door locatie, omvang van het perceel, inhoud van je huis, de afwerking en de staat van onderhoud. De afwerking van de badkamer en de keuken, de ouderdom van de technische apparatuur, isolerende maatregelen en het onderhoud van de tuin bepalen hoeveel je huis waard is. Je huis is dus meer waard wanneer je achterstallig onderhoud vóór het verkopen aanpakt. Een huis met een nieuwe cv-ketel, recent geschilderde kozijnen en goed geïsoleerd is een stuk aantrekkelijker en dus meer waard. Lees de tips over het opknappen van je woning vóór je gaat verkopen. Kleine veranderingen maken een groot verschil als het gaat om wat je huis waard is. De investering is meestal snel terugverdiend.

Trends in de woningmarkt

Om antwoord te krijgen op de vraag 'wat is mijn huis waard?', moet er ook gekeken worden naar de trends op de woningmarkt. Deze hebben invloed op de waarde van je huis. Hoe het met de woningmarkt gaat, hangt af van de economie. Wanneer het niet goed gaat met de economie is het moeilijker om een huis te verkopen. Woningen worden minder snel en voor een lagere prijs verkocht dan wanneer de economie aan het groeien is.

Verschil makelaar vs. taxateur

De uitkomsten van een taxateur zullen niet snel beïnvloed worden door de economie. Een taxateur kijkt voornamelijk naar de gegevens van de woning. Laat een makelaar langskomen in de economische crisis en wanneer de economie op zijn top is, dan ontstaan er wel grote verschillen. Dit komt omdat een makelaar niet alleen kijkt naar de gegevens van de woning, maar ook naar de trends in de woningmarkt. Een taxateur vertelt dus meer over de waarde, de makelaar over een vraagprijs. De trends in de woningmarkt zeggen dus niet direct iets over hoeveel je huis waard is, maar wel over het prijskaartje dat aan een woning wordt gehangen tijdens de verkoop.

Jouw persoonlijke situatie

Kijk, zodra je gaat verkopen, ook naar je persoonlijk situatie. Wat is de reden dat je gaat verkopen? Je huis kan nog zo goed onderhouden zijn en de trends in de woningmarkt gunstig, je persoonlijk situatie speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de vraagprijs. Hoe snel moet je huis verkocht worden? Hoeveel heb je nodig om je nieuwe huis te bekostigen? Is er sprake van een restschuld? Dit zijn essentiële vragen die de vraagprijs van je huis bepalen.

Wat is mijn huis waard?

Om een indicatie te krijgen van hoeveel je huis waard is, vul je postcode en huisnummer in. Je ziet direct een indicatie van hoeveel jouw huis waard is. Deze gegevens zijn afkomstig van een externe partij, gebaseerd op woningen uit jouw omgeving. Lees alles over de waardebepaling van je huis.

lees alles over de huizenmarkt in 2021

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen