Wat is voor jou beter, een vast of variabel energietarief?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract kies je uit een vast of variabel tarief voor energie. Beide tarieven hebben zo hun voor- en nadelen. Wat is de beste keuze voor jou: een vast of variabel energietarief?
Wat is voor jou beter, een vast of variabel energietarief?

Wat is het verschil? Vast energietarief en variabel energietarief

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee verschillende energietarieven? Kenmerkend voor het vaste tarief is dat deze tijdens de hele looptijd van uw energiecontract niet verandert. Je betaalt dus tijdens de looptijd van je contract hetzelfde tarief. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Bij variabele tarieven werkt het anders. De variabele tarieven wijzigen namelijk twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Je hebt dus te maken met prijswijzigingen tijdens de looptijd van je contract. De prijs kan dus een daling of stijging van het tarief zijn; je hebt dan wel minder zekerheid over het tarief dat je moet betalen. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van het vaste en variabele tarief:

Soort tarief Voordelen Nadelen
Vast tarief energie
 • Tarieven blijven gedurende de contractperiode gelijk.
 • Keuze uit contract voor 1 of 3 jaar.
 • Weten waar je aan toe bent.
 • Je profiteertniet van eventuele prijsdalingen.
Variabel tarief energie
 • Lagere energie-prijzen bij prijsdalingen.
 • Risico dat de prijzen stijgen en je tarief dus ook.
 • Je kuntenkel een contract voor 1 jaar kiezen.

Wat is de beste keuze: vast of variabel tarief?

Over het algemeen is het vaste tarief de meest verstandige keuze. Hiermee weet je namelijk zeker dat je de hele energiecontractduur hetzelfde tarief blijft betalen. Een contract met vaste tarieven en een looptijd van 3 jaar is bijvoorbeeld slim om te kiezen als je ziet dat de energietarieven laag zijn. Je legt deze lage tarieven dan vast voor de komende 3 jaar. Zijn de tarieven juist hoog en hou je van flexibiliteit? Dan is de keuze voor een contract van 1 jaar slimmer en voordelig.

Bij een variabel tarief leg je de dan geldende tarieven vast voor 1 jaar, maar deze wijzigen op 1 januari en 1 juli. Dit kan werken in je voordeel, maar ook in je nadeel. Het is verstandig om goed na te denken welk tarief het beste bij je persoonlijke situatie past.

* content samengesteld in samenwerking met UnitedConsumers

Goedkope energie, 100% groene stroom én de beste service!

Ga je verhuizen of ben je net verhuisd, dan moet je de aansluiting van gas en stroom regelen. Je regelt het snel en gemakkelijk bij energieleverancier UnitedConsumers. De energieprijs van UnitedConsumers ligt altijd 10% lager dan het landelijke gemiddelde. Daarnaast ontvang je ook nog eens €100 éxtra korting via gmak op jouw gas en stroom!

 • Altijd een welkomstbonus
 • 10% korting op de gem. energieprijs
 • Een opzegboete? Die betaalt UnitedConsumers
 • Bespaar tot wel €520 op jouw energie bij een 3-jarig contract!