Zelf je huis verkopen is helemaal van deze tijd. De consument wil onderdeel zijn van het verkoopproces en zelf keuzes maken. Groot gelijk, want zelf je huis verkopen is leuk en stukken voordeliger. Via gmak vind je alle informatie die je nodig hebt om zelf je huis te verkopen. Van het aanbieden van je woning tot en met de overdracht, alle stappen  doorloop je via gmak. Bij iedere stap krijg je de informatie die je nodig hebt en kom je er niet uit, dan is er altijd de mogelijkheid om een expert in te schakelen. Zelf je huis verkopen was nog nooit zo leuk om te doen!


1. Maak je eigen verkoopsite

Om zelf je huis te verkopen is het belangrijk dat je een eigen verkoopsite maakt via gmak. Op je verkoopsite maak je de woningpresentatie door foto’s, video’s en plattegronden toe te voegen. Daarnaast vul je de eigenschappen en kenmerken van je huis in. Deze gegevens zijn terug te vinden in het taxatierapport dat je hebt gekregen toen je het huis kocht. Vul de sterke punten van je huis in en laat weten waarom jij al die jaren zo fijn hebt gewoond en nu zelf je huis wil verkopen. Tot slot vul je in wanneer je beschikbaar bent voor de bezichtigingen. Als alle gegevens zijn ingevuld, is de pagina klaar om gepubliceerd te worden.


2. Promoot je huis via social media en funda

De voorbereidingen zijn getroffen, het zelf verkopen van je huis kan nu beginnen. Zodra je verkoopsite gepubliceerd is, kan de verkoop aan de grote klok gehangen worden. Bij stap 2 vind je een promotieplan, waarin een opzet staat voor de eerste 13 weken. Ga aan de slag met de promotie door een gratis verkooppakket aan te vragen. Daarnaast download je de woningbrochure die automatisch gegenereerd wordt. De potentiële kopers die je verkoopsite bezoeken, kunnen deze brochure ook gratis downloaden.

Schakel je verschillende sociale kanalen in door je verkoopsite te delen via Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp etc. De perfecte manier om je woning te presenteren. Zelf je huis verkopen was nog nooit zo makkelijk.


3. Begeleid de bezichtigingen of open huis

De eerste potentiële kopers hebben zich gemeld! Tijd om een rondleiding te geven om zelf je huis te verkopen. Dit doe je door bezichtigingen of een open huis in te plannen. Het voordeel van bezichtigingen is dat je veel persoonlijk contact hebt. Een bezichtiging neemt in verhouding wel veel tijd in beslag. Wanneer er veel belangstelling is voor je huis maak je het jezelf een stuk makkelijker door een open huis in te plannen. Het voordeel van zelf je huis verkopen is dat jij de keuze maakt.


4. Onderhandel met potentiële kopers

Zodra er een bod is binnengekomen ontvang je hierover bericht. Bij stap 4 staat een overzicht met alle ontvangen biedingen. Het reageren op een bod kan via de chat. Het is logisch dat je even goed wilt nadenken voordat je reageert. Laat de andere partij weten dat je het bod hebt ontvangen en in overweging neemt. Het onderhandelen doe je via de chat of telefonisch. Zodra jullie tot overeenstemming zijn gekomen kun je de afspraken vastleggen in het overzicht bij stap 4.


5. Leg de afspraken vast in een koopovereenkomst

De afspraken die in stap 4 zijn vastgelegd worden opgenomen in een koopovereenkomst. Deze koopovereenkomst stel je zelf op, aan de hand van het voorbeeld dat bij stap 5 aangeboden wordt. Na het invullen van de koopovereenkomst kun je een juridische check aanvragen, om er zeker van te zijn dat er geen onjuistheden in het contract staan. Wil je het liever laten doen door een expert? Dat kan natuurlijk ook. Jij bepaalt de aanpak. Dat is het voordeel van zelf je huis verkopen.


6. Rond de verkoop af tijdens de overdracht

De verkoop wordt tijdens de overdracht afgerond. Er vindt een sleuteloverdracht plaats bij de notaris. Welke notaris, dat bepaalt de kopende partij. Voordat jullie naar de notaris gaan is er nog een eindinspectie. De verkopende en kopende partij lopen samen door de woning voor een laatste check. De meterstanden worden opgeschreven. Voor de eindinspectie is een apart formulier te downloaden bij stap 6. Als dit is afgerond heb je alle stappen doorlopen om zelf je huis te verkopen.


Verkort stappenplan om zelf je huis te verkopen

  • Begin met het maken van je eigen verkoopsite via gmak
  • Upload mooie foto’s, video’s en plattegronden
  • Vul de eigenschappen en kenmerken van je huis in. 
  • Benoem de sterke punten van je woning
  • Geef in je profiel aan waarom je al die jaren zo fijn hebt gewoond in het huis en waarom je nu gaat verhuizen.
  • Geef je beschikbaar op voor bezichtigingen/open huis