Zelf je huis verkopen: Do's en don'ts bij bezichtigingen

12/20/2019 · Huis verkopen
Zelf je huis verkopen is voordelig, leerzaam en ook ontzettend leuk. Ben jij er klaar voor?
Zelf je huis verkopen: Do's en don'ts bij bezichtigingen

Je ziet het tegenwoordig steeds vaker: woningeigenaren regelen zélf de bezichtigingen bij verkoop van de woning. Niemand kent de woning beter dan jijzelf. Je kunt daarom met oprechte enthousiasme vertellen waarom je ooit verliefd bent geworden op de woning en waarom je er al die jaren zo fijn hebt gewoond. Zo maak je de potentiële kopers extra enthousiast en wie weet haal je dan nóg meer uit de verkoop van je woning. Wat zijn de do's en don'ts wanneer je zelf de bezichtigingen regelt, bij de verkoop van je woning?

Zelf bezichtigingen regelen doe je zo!

Het rondleiden van potentiële kopers door je eigen woning is geen hogere wiskunde. Het is ten slotte jouw woning. Niemand kent de woning zo goed als jij. Het voordeel van bezichtigingen uitbesteden, is dat je er geen tijd aan kwijt bent. Hier betaal je alleen ook fors voor. Als je de bezichtigingen zelf doet, kun je alsnog tijd besparen door een open huis te organiseren. Alle potentiële kopers komen tegelijk langs. Dat scheelt tijd en heeft een positieve invloed op je onderhandelingen. Je voert de druk op om een serieus bod uit te brengen, want de potentiële kopers zien dat ze niet de enige geïnteresseerden zijn.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Of je de bezichtigingen uitbesteedt of niet, je moet zelf de voorbereidingen treffen. Zorg ervoor dat de woning klaar is voor de kijkers. Je krijgt geen tweede kans voor een goede eerste indruk.

 • Zorg dat je woning opgeruimd en schoon is. Een frisse geur in de woning is een goede extra. Wist je dat 75% van de menselijke emotie wordt bepaald door wat we ruiken. De moeite waard dus om een lekkere appeltaart te bakken!
 • Ruim persoonlijke spullen zoveel mogelijk op en creëer ruimte. Kijkers willen zich kunnen voorstellen hoe het is om in jouw woning te wonen. Persoonlijke zaken zoals foto’s, speelgoed of huisdieren halen potentiële kopers uit die verbeelding. Houd dit zoveel mogelijk uit het zicht.
 • Een kijker maakt tijdens de rondleiding een optelsom van wat er volgens hem allemaal moet gebeuren. Hoe meer dat wordt des te groter de kans dat hij afhaakt. Zorg er daarom voor dat alle kleine gebreken zijn opgelost voordat de bezichtigingen starten.

Wat regel je vóórdat de bezichtigingen beginnen?

 • Zorg voor een aangename temperatuur in de woning
 • Doe gordijnen en deuren open voor zoveel mogelijk lichtinval
 • Zorg dat de huisdieren niet thuis zijn
 • Zorg dat alle afwas en was is weggewerkt
 • Maak de bedden netjes op
 • Doe de wc bril naar beneden en de klep dicht
 • Maak het gezellig met sfeerverlichting en een verse bos bloeme
 • Doe de radio en/of televisie uit
 • Zet een verse pot koffie

3 tips voor tijdens de bezichtigingen

Tip 1: Geef de kijker de ruimte

Volg ze niet te veel op de voet. Laat de kijker op zijn of haar eigen tempo de verschillende ruimtes bekijken, maar blijf in de buurt voor eventuele vragen.

Tip 2: Blijf op een centraal punt

Vraag de kijkers ieder op een ander punt te beginnen en zorg ervoor dat ze iedere keer jouw pad kruisen, zodat jij altijd klaar staat voor eventuele vragen.

Tip 3: Benadruk de positieve punten

Heb je bijvoorbeeld een heel mooi zicht vanuit je woonkamer, vraag de kijkers dan of ze hier even willen zitten met bijvoorbeeld een kopje koffie.

Ben jij er klaar voor om de bezichtigingen zelf te regelen?

start met verkopen