Zelf je woning verkopen

Zelf je woning verkopen is voordelig, leerzaam en ook ontzettend leuk. Ben jij er klaar voor?
Bekijk alle tips
Zelf je woning verkopen

We willen onderdeel zijn van het verkoopproces en zelf keuzes maken, ook bij het verkopen van een woning. Groot gelijk, want voor het boeken van onze vakantie gaan we toch ook niet meer allemaal naar het reisbureau om de hoek? Daarnaast is zelf je woning verkopen leuk en stukken voordeliger. Via gmak vind je alle informatie die je nodig heb. En kom je er niet uit, dan is er altijd de mogelijkheid om een expert in te schakelen. Zelf je woning verkopen was nog nooit zo leuk om te doen!

De trend: zelf je woning verkopen

De traditionele makelaar zet zich sinds 1284 al in om verkopers en kopers met elkaar in contact te brengen. Iedereen ging naar een makelaar, want een andere optie was er niet. Door de opkomst van het internet is dit tegenwoordig wel anders. De woningmarkt wordt transparanter. Iedereen weet wanneer een woning te koop staat en wat de vraagprijs is. Hierdoor is de rol van een aankoopmakelaar ook meer naar de achtergrond verdwenen.

Voor het verkopen van een woning wordt in de meeste gevallen nog wel een makelaar ingeschakeld. Wat betreft de tarieven voor het verkopen van woningen, zie je wel veranderingen. De meeste makelaars werken met courtage, dat wil zeggen dat je een percentage van de verkoopprijs afstaat aan de makelaar. Het bedrag is dus afhankelijk van de prijs die je voor je woning krijgt. Tegenwoordig bieden makelaars de dienst ook aan voor een vaste prijs. Zo weet je waar je aan toe bent. De prijzen van een traditionele makelaar liggen echter vele malen hoger dan wanneer je zelf je woning gaat verkopen.

De opkomst van de internetmakelaar

De internetmakelaar speelt niet alleen in op de tarieven, maar ook op de dienst van een makelaar. De internetmakelaar is een tussenstap in de verschuiving van de traditionele makelaar naar zelf je woning verkopen. De naam ‘internetmakelaar’ geeft een vertekend beeld. Het heeft namelijk niet direct iets met het internet te maken, want iedere makelaar toont het aanbod tegenwoordig online.

Bij een internetmakelaar geldt dat de verkoper de bezichtigingen uitvoert en de makelaar de rest regelt. Je bent dus al voor een deel je woning zelf aan het verkopen. Bezichtigingen nemen veel tijd in beslag, dus wanneer de verkoper dit zelf oppakt, kan de makelaar een goedkopere dienst aanbieden. Internetmakelaars werken dan ook met een vast tarief. Ook dit tarief ligt vele malen hoger dan wanneer je helemaal zelf je woning verkoopt.

Zelf je woning verkopen

Wil je helemaal zelf je woning verkopen? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt zelf de promotie doen via je social media kanalen. Plaats een bericht op Facebook en binnen no time heb je een hele grote groep mensen bereikt. Daar heb je geen makelaar voor nodig. Ook de bezichtigingen doe je prima zelf, want wie kent je woning nou beter dan jijzelf?

Tot slot moeten alle afspraken worden vastgelegd. Het grote voordeel van het verkopen van een woning is dat dit altijd via een notaris loopt. Het gebeurt dus nooit dat er geen enkele expert heeft gekeken naar de papieren.

Wil jij je woning zelf verkopen, dan heb je wel de juiste kennis nodig. Via gmak krijg je op het juiste moment de juiste informatie. Je start met het maken van je eigen verkoopsite. Waar moet je op letten tijdens het maken van de foto’s? Waar kan ik de eigenschappen van mijn woning terugvinden? Alles is te vinden op het moment dat jij bij de desbetreffende stap bent aangekomen. Je woning zelf verkopen doe je met gmak!

Start met zelf verkopen

Meer waardevolle tips? Download ons gratis e-book

Wij weten precies waar je op moet letten als je zelf je huis gaat verkopen. De zeven belangrijkste tips hebben we gebundeld voor jou. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang ons e-book gratis in jouw mailbox.

Ben jij de volgende
doe-het-zelf gmakelaar?

aan de slag

Juichende vrouw woning zelf verkocht