De trend: zelf je woning verkopen

De traditionele makelaar zet zich sinds 1284 al in om verkopers en kopers met elkaar in contact te brengen. Iedereen ging naar een makelaar, want een andere optie was er niet. Dit is tegenwoordig wel anders door de opkomst van het internet. De woningmarkt wordt transparanter. Iedereen weet wanneer een woning te koop staat en wat de vraagprijs is. Hierdoor is de rol van een aankoopmakelaar ook meer naar de achtergrond verdwenen. Voor het verkopen van een woning wordt in de meeste gevallen nog wel een makelaar ingeschakeld. Wat betreft de tarieven voor het verkopen van woningen zie je wel veranderingen. De meeste makelaars werken met courtage, dat wil zeggen dat je een percentage van de verkoopprijs afstaat aan de makelaar. Het bedrag is dus afhankelijk van de prijs die je voor je woning krijgt. Tegenwoordig bieden makelaars de dienst ook aan voor een vaste prijs. Zo weet je waar je aan toe bent. De prijzen van een traditionele makelaar liggen echter vele malen hoger dan wanneer je zelf je woning gaat verkopen. 


De opkomst van de internetmakelaar

De internetmakelaar speelt niet alleen in op de tarieven, maar ook op de dienst van een makelaar. De internetmakelaar is een tussenstap in de verschuiving van de traditionele makelaar naar zelf je woning verkopen. De naam ‘internetmakelaar’ geeft een vertekend beeld. Het heeft namelijk niet direct iets met het internet te maken, want iedere makelaar maakt tegenwoordig gebruik van internet om het aanbod te tonen. Bij een internetmakelaar geldt dat de verkoper de bezichtigingen uitvoert en de makelaar de rest regelt. Je bent dus al voor een deel je woning zelf aan het verkopen. Bezichtigingen nemen veel tijd in beslag, dus wanneer de verkoper dit zelf oppakt kan de makelaar een goedkopere dienst aanbieden. Alle internetmakelaars werken dan ook met een vast tarief. Ook dit tarief ligt vele malen hoger dan wanneer je helemaal zelf je woning gaat verkopen.


Zelf je woning verkopen

Wil je helemaal zelf je woning verkopen? Dat kan natuurlijk ook. In 2018 zijn er 35.000 woningen verkocht zonder tussenkomst van een makelaar. Je kunt zelf de promotie doen via je social media kanalen. Plaats een bericht op Facebook en binnen no time heb je een hele grote groep mensen bereikt. Daar heb je geen makelaar voor nodig. Ook de bezichtigingen doe je prima zelf, want wie kent je woning nou beter dan jijzelf.

Tot slot moeten alle afspraken worden vastgelegd. Het grote voordeel van het verkopen van een woning is dat dit altijd via een notaris loopt. Het gebeurt dus nooit dat er geen expert heeft gekeken naar de papieren. Wil jij je woning zelf verkopen, dan heb je wel de juiste kennis nodig. Via gmak krijg je op het juiste moment de juiste informatie. Je start met het maken van je eigen verkoopsite. Waar moet je op letten tijdens het maken van de foto’s? Waar kan ik de eigenschappen van mijn woning terug vinden? Alles is terug te vinden op het moment dat jij bij de desbetreffende stap aangekomen bent. Je woning zelf verkopen doe je met gmak!