Zuinig energielabel is duizenden euro's waard

7/8/2019 · Energie & duurzaamheid
Woningen met een zuinig energielabel leveren gemiddeld duizenden euro’s meer op! Daarom is het vaak de moeite waard om vóór de verkoop van je woning te kijken naar energiezuinige oplossingen.
Zuinig energielabel is duizenden euro's waard

Verdien duizenden euro’s door te investeren in een betere isolatie van je woning. Deze investering levert je namelijk direct geld op. Naast dat je energiekosten direct omlaag gaan, heeft het ook grote voordelen tijdens de verkoop van je woning.

Van energiezuinig tot energieverspillend

Energielabels lopen uiteen van A tot en met G. Daarbij is een woning met energielabel A zeer energiezuinig en een energielabel G betekent uiterst energieverspillend. Het verspillen van energie is nadelig voor je bankrekening, maar ook voor het milieu. De Nederlandse overheid heeft dan ook als doel dat iedere woning ten minste energielabel B heeft.

De woningen in Zeewolde scoren het best wat betreft duurzame woningen. Ruim 66% van de woningen in die gemeente heeft een energielabel A of B. De gemeente Zwijndrecht scoort het slechtst. Daar heeft slechts 14% van de woningen een energielabel A of B.

Hogere opbrengst tijdens de verkoop

Duurzame woningen zijn steeds meer in trek bij woningzoekenden. Hierbij speelt voornamelijk de isolatie een grote rol. Ook kun je denken aan de plaatsing van zonnepanelen. Een woning die twee labels zuiniger is dan een vergelijkbare woning in de buurt, levert ruim 2,8% meer op bij de verkoop. Bij een verbetering van drie stappen of meer loopt dat zelfs op tot 3,6%. Dat komt bij een gemiddelde verkoopprijs van een woning al snel neer op € 10.700. Het investeren in het energiezuiniger maken van je woning kan dus wel uit!

Het energiezuinig maken van je woning begint bij goede isolatie en een zuinige ketel. Wil je een stapje verder gaan? Dan kun je ervoor kiezen om je woning zelfvoorzienend te maken. Dit doe je onder andere door het laten plaatsen van zonnepanelen. Met de zonnepanelen wek je energie op die je later weer kan gebruiken. Hierdoor ontstaat er een energieneutrale woning. Het laten plaatsen van zonnepanelen is in verhouding een grote investering. Een tussenstap is het laten plaatsen van HR+isolatieglas. Hiermee is je woning in de basis goed voorbereid op het laten plaatsen van zonnepanelen in de toekomst. Dit is vaak al een groot voordeel voor kopers.

Tips om energie te besparen

  • Verlichting Er zijn verschillende mogelijkheden waarmee je de energiekosten laag kunt houden. Denk aan je verlichting. Lampen kosten vaak in verhouding veel energie. Daarom is het goed om de lampen te vervangen door LED-verlichting. Deze LED-verlichting is zeer energiezuinig.
  • Naden en kieren Daarnaast gaat er vaak veel warmte verloren bij de naden en kieren van een woning. Het opvullen van deze naden en kieren is vaak relatief simpel en het zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Wanneer je dit niet doet, moet de kachel veel meer stoken om een aangename temperatuur te behouden in huis.
  • Slimme thermostaat Denk ook eens aan de slimme thermostaat als investering. Hiermee bespaar je flink, doordat de verwarming volledig automatisch lager gezet kan worden. Je stookt dus niet onnodig lang. Ben je vergeten de kachel lager te zetten? De meeste slimme thermostaten zijn gekoppeld aan een app. Zelfs wanneer je niet thuis bent, zet je zelf makkelijk de kachel een standje lager.
  • Voorkom onnodig stroomgebruik Tot slot kun je bij apparaten letten op onnodig stroomgebruik. Een televisie of computer die op stand-by staat neemt ook stroom. Het beste is om alle apparaten helemaal uit te zetten.

Energielabel aanvragen

Als je je huis verkoopt, is een definitief energielabel verplicht. Het label wordt namelijk samen met de woning eigenaar van de nieuwe bewoner. Als je geen energielabel hebt, dan loop je het risico op een boete. Het energielabel hoef je pas bij de overdracht te overhandigen. In principe is het label dan pas noodzakelijk, maar potentiële kopers zullen tijdens hun zoektocht al willen weten wat het energielabel van de woning is. Wil jij je woning te koop zetten? Dan kun je het best meteen een energielabel aanvragen.

Start alvast met je woningsite

Het voordeel van gmak is dat je meteen kan beginnen om een woningsite van je woning te maken. Ondertussen maak je je woning energiezuinig en klaar voor de verkoop. Ben je er helemaal klaar voor? Publiceer dan direct je woningsite.

start de verkoop van jouw huis

Een huis kopen of verkopen?
Wij hebben de kortingen!

Loop geen kortingen mis en claim kortingsvouchers bij verschillende partners. Korting op o.a. taxatie, energielabel, verhuizing, hypotheek en meer!

Claim unieke kortingen